Bereid je vakantie in Frankrijk met je hond optimaal voor
Neem, bij het voorbereiden van je vakantie in Frankrijk met je hond, de tijd om vooraf de nodige informatie op te zoeken. Hieronder bieden wij je enkele tips voor een goede voorbereiding zodat samen met je trouwe viervoeter kunt genieten van een ideale gezinsvakantie.
Bij het plannen van een vakantie in Frankrijk met je hond, moet je stilstaan bij enkele belangrijke punten. Wacht niet tot het laatste moment om te informeren naar de regelgeving voor het betreden van Frankrijk met huisdieren. Je mag uiteraard ook het comfort van je hond in de auto en op je bestemming niet over het hoofd zien. Het is handig een lijstje voor een geslaagde hondvriendelijke vakantie op te stellen! Hierbij enkele tips!
VOORWAARDEN VOOR VAKANTIE IN FRANKRIJK MET JE HOND
Als je je hond mee op vakantie wilt nemen, is het van groot belang dit goed te plannen. Je moet sommige regels naleven en bepaalde verplichte documenten zoals een Europees hondenpaspoort kunnen overleggen.
Met name de volgende elementen zijn noodzakelijk voor een geslaagde vakantie in Frankrijk met je hond.
- Je huisdier moet gechipt zijn.
- Dieren moeten minstens 12 weken oud zijn voordat ze gevaccineerd kunnen worden.
- Naast de gebruikelijke inentingen van je hond, moet je hond tegen hondsdolheid ingeënt zijn.
- Alle inentingen van je hond en herhalingsprikken moeten geldig zijn.
- Daarnaast moet je een gezondheidscertificaat voor je huisdier kunnen overleggen. Een gezondheidscertificaat kan door elke dierenarts in je land van herkomst opgesteld worden. Het certificaat moet minstens 10 dagen voor het inreizen afgegeven worden en is vier maanden geldig vanaf de datum van afgifte. Elk certificaat is geldig voor één reis naar de EU, maar als je op doorreis bent is het geldig voor alle landen binnen de EU en voor de terugkeer naar je land (zolang je de vier maanden geldigheid respecteert).
- Je huisdier heeft een Europees hondenpaspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts. Je kunt dus een hondenpaspoort aanvragen bij je dierenarts Wij raden je aan een check-up uit te voeren bij je dierenarts om te kijken of je huisdier fit genoeg is om te reizen.
- Voor bezoekers uit overige EU of niet-EU landen gelden dezelfde regels. Sommige hondenrassen, van de Categorie 1 en 2, worden als gevaarlijk beschouwd en mogen Frankrijk niet binnen. Neem bij twijfel contact op met de betreffende overheidsinstanties.
Hou je viervoeters koel tijdens je vakantie aan zee
Bij het aanbreken van de zomer, kijken we allemaal uit naar warm weer, met name tijdens onze vakantie. Maar honden hebben, net als mensen, ook moeite om koel te blijven. Hierbij enkele tips om je trouwe vriend veilig en blij te houden als de temperaturen oplopen.
- Laat je hond nooit in een warme auto achter. (Dit spreekt voor zich). Wij weten allemaal dat hete auto’s dodelijk kunnen zijn. Onderschat niet hoe heet het in een auto kan worden. Als je je hond in de auto moet laten, parkeer dan in de schaduw en laat hem nooit lang alleen.
- Vermijd de middagzon. Vermijd om op het heetst van de dag, tussen 11 uur en 15 uur, je hond uit te laten en maak op deze tijdstippen geen strandwandeling. Probeer zelf maar eens met je blote voeten over een hete stoep te lopen! Raak, om de bodemtemperatuur te controleren, de stoep of weg aan met de rug van je hand. Dit geeft een goede indicatie.
- Zorg ervoor dat ze niet uitdrogen. Honden zweten niet. Ze hijgen om af te koelen; een veel minder efficiënte methode. Door te hijgen laten ze lucht over hun tong stromen om hun bloed af te koelen. Het is dus van groot belang dat ze altijd over vers en koel drinkwater beschikken. Zo blijven ze koel en raken ze niet uitgedroogd. Vergeet niet een stevige en morsvrije drinkbak mee te nemen tijdens de vakantie in Frankrijk met je hond.
- Herken tekenen van een zonnesteek. Een zonnesteek kan gevaarlijk zijn voor honden. Het is belangrijk de tekenen te herkennen, met name als je niet gewend ben aan warm weer.
- Zorg ervoor dat je hond een halsband met een penning draagt waarop je telefoonnummer en de internationale belcode vermeld staat.
BELANGRIJKE WEETJES VOOR EEN GESLAAGDE VAKANTIE IN FRANKRIJK MET JE HOND
Tijdens je vakantie in Frankrijk met je hond zijn sommige bezienswaardigheden, attracties of restaurants gericht op de ontvangst van je viervoeter.
Waar kun je je hond onderbrengen als je naar Puy du Fou gaat?
De hondenkennels van de Puy du Fou liggen vlak bij het attractiepark Puy du Fou. Een perfecte optie als je je hond mee op vakantie neemt. Er zijn slechts weinig plaatsen dus wij raden je aan vooraf te reserveren. Voor het reserveren van de hondenopvang van de Puy du Fou® moet je bepaalde inlichtingen en documenten betreffende je hond verstrekken zoals een Europees hondenpaspoort. Er worden uitsluitend honden geaccepteerd. Ze moeten gechipt of getatoeëerd zijn. Je moet op schema zijn met alle inentingen van je hond en de herhalingsprikken. Indien dit niet het geval is wordt ze de toegang tot de kennel ontzegd.
De vereiste gegevens zijn het hondenras, de leeftijd (minstens 3 maanden oud) en zijn naam.
De volgende inentingen van de hond zijn verplicht:
- Rabiës (hondsdolheid)
- Hondenziekte (ziekte van Carré) ...minder dan 2 jaar
- HCC (Hepatitis Contagiosa Canis) ... minder dan 2 jaar
- Parvovirus …. minder dan 2 jaar
- Leptospirosis (leptospirose) ... minder dan 1 jaar
- Kennelhoest (toux de chenil) … minder dan 3 jaar
Neem voor meer informatie contact op met het reseveringsteam van de Puy du Fou.
KIES EEN VAKANTIEHUISJE MET HOND VOOR JE STRANDVAKANTIE
Bij het boeken van een hondvriendelijk huisje, is het ook belangrijk om informatie in te winnen over de omgeving. Vergeet niet dat hoewel honden geaccepteerd zijn in de accommodatie, je niet in je eigen huis bent. Door te overleggen met de eigenaren kun je te weten komen hoe ze over huisdieren denken en op welke dingen je moet letten voor een geslaagde hondvriendelijke vakantie. Vraag bijvoorbeeld of de tuin is omheind of langs een drukke weg ligt... Hieronder enkele andere nuttige punten voor een onbezorgde en ideale gezinsvakantie samen met je hond.
Wat heb je nodig voor een onbezorgde strandvakantie met je hond?
Het is een goed idee om wat honden must-haves in je koffer te stoppen. Als je een vakantiehuisje met hond huurt, zijn een paar zachte lakens of een hondenbedje een perfecte oplossing. Niet alleen voor het comfort van je hond maar tevens om de banken of de bedden tegen hondenharen te beschermen. Neem ook zijn lievelingskoekjes, speeltjes en een morsvrije waterbak mee zodat je hond zich volledig thuis voelt. Vergeet niet de eventuele medicatie en de benodigde papieren zoals het Europese hondenpaspoort.
Wat heb je nodig voor een onbezorgde strandvakantie met je hond?
Het is een goed idee om wat honden must-haves in je koffer te stoppen. Als je een vakantiehuisje met hond huurt, zijn een paar zachte lakens of een hondenbedje een perfecte oplossing. Niet alleen voor het comfort van je hond maar tevens om de banken of de bedden tegen hondenharen te beschermen. Neem ook zijn lievelingskoekjes, speeltjes en een morsvrije waterbak mee zodat je hond zich volledig thuis voelt. Vergeet niet de eventuele medicatie en de benodigde papieren zoals het Europese hondenpaspoort.
Waar kun je een dierenarts in Frankrijk vinden als je je hond mee op vakantie neemt?
Veel dierenartsen in Frankrijk zijn op zondag en maandag gesloten. Wij raden je tevens aan te informeren naar feestdagen waarop de dierenartsen in Frankrijk eveneens gesloten zijn. De adressen van de plaatselijke dierenartsen zijn verkrijgbaar bij het gemeentehuis (Mairie) of de VVV-kantoren. Dierenartsenpraktijken zijn herkenbaar aan een wit kruis met het woord ‘vétérinaire’ in het blauw.
Wij raden je aan alvast wat zoekwerk over dierenartsen in Frankrijk uit te voeren, met name als je niet bekend bent met Franse medische en technische termen. De ‘Ordre des Vétérinaires’ biedt een online adressenbestand van dierenartsen.
Spoedgevallen tijdens je vakantie in Frankrijk met je hond.
Als je met spoed een dierenarts in Frankijk nodig hebt, kun je de dienstdoende dierenarts (vétérinaire de garde) bellen. Je kunt deze op diverse manieren bereiken:
- 3115 Urgences Vétérinaires, een gratis nummer voor vaste lijnen en mobiele telefoons dat je in contact brengt met de dichtstbijzijnde dienstdoende dierenarts in Frankrijk. Na het invoeren van de postcode word je direct verbonden met de betreffende praktijk.
- Via internet.
- Typ voor je zoekopdracht ‘Vétérinaire Urgences’ of Vétérinaire de Garde’ en de plaatsnaam waar je je bevindt in.
- De plaatselijke dierenarts in Frankrijk kan, als hij/zij zelf geen dienst heeft, je de adresgegevens van de nooddienst verstrekken.
Gedragsregels voor een geslaagde vakantie in Frankrijk met je hond
- Raap de uitwerpselen van je hond op en werp deze in de afvalbakken.
- Informeer van tevoren waar honden zijn toegestaan.
- Houd tijdens het uitlaten je hond onder controle als je hardlopers, fietsers of overige wandelaars tegenkomt.
- Houd je hond op druk bezochte plaatsen aan de lijn.
- Laat je hond niet zonder toezicht vastgebonden achter bij de ingang van winkels of overige gebouwen.
- Laat je hond niet in de auto bij warm weer.