Ciel nuageux avec pluies faibles19°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Gulle wijngaarden
  4. De 5 Franse wijnstreken van de Vendée met de AOC-wijnen Fiefs Vendéens

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Gulle wijngaarden

De 5 Franse wijnstreken van de Vendée met de AOC-wijnen Fiefs Vendéens

De wijngaarden van de Vendée bestaan uit vijf Franse wijnstreken waaraan de AOC-herkomstbenaming is toegekend dankzij de geologische rijkdom van de streek. Het milde klimaat in combinatie met de knowhow van de Franse wijnboeren verklaren het unieke karakter en de bijzonder aromatische rijkdom van hun wijnen.

De Franse wijnboeren van de Vendée nodigen je uit om hun wijncultuur en hun passie voor de wijnbouw te ontdekken. De Vendée telt meerdere uiteenlopende Franse wijnstreken en rijke AOC-wijnen die getuigen van de kennis en ervaring van gedreven wijnboeren.

Domaine saint nicolas

De geschiedenis van de AOC-wijnen Fiefs Vendéens begint met een beroemde persoon… 

De wijn werd al in de Vendée geïntroduceerd tijdens de Gallo-Romeinse periode en later gemaakt door de monniken tijdens de middeleeuwen. Het was echter te danken aan Armand Jean du Plessis, beter bekend als Kardinaal Richelieu, dat de wijnbouw een vlucht nam. De man werd een paar jaar later Eerste Minister van Lodewijk XIII. De AOC-wijnen van de Fiefs, voorheen de Fief du Cardinal geheten, herinneren eraan dat deze contreien eigendom waren van Kardinaal Richelieu die de wijngaarden van zijn diocese aan de armen schonk.

Pas in 1953 werden de Franse wijnboeren gegroepeerd onder de naam Fiefs du Cardinal en zette men zich in om de kwaliteit van hun eigen wijn sterk te verbeteren. Later besloten zij in 1965 om de naam Fiefs Vendéens aan te nemen die ten slotte in 2011 erkend werd als AOC-wijn (wijn met gecontroleerde herkomstbenaming).

Tegenwoordig bestaan de Fiefs Vendées uit vijf Franse wijnstreken verspreid over de Vendée, die aan elke wijn een apart karakter verschaffen. Brem aan de oceaan, Chantonnay en Mareuil meer in het achterland, evenals Vix en Pissotte in het Zuidoosten.

De 5 Franse wijnstreken van de AOC-wijnen Fiefs Vendéens 

De AOC-wijnen van de Fiefs Vendéens worden tegenwoordig geproduceerd door 15 wijnboeren verspreid over 418 hectare met de AOC-herkomstbenaming. Hun productie bestaat voor 40% uit rosé wijn, 40% uit rode wijn en 20% uit witte wijn. Elk van deze Franse wijnstreken kenmerkt zich door een uniek karakter dankzij de geologische rijkdom van de bodem en het klimaat.

Grappe de raisin
Domaine Barbinière Fief Vendéens ChantonnayDomaine Mercier à Vix

De discrete invloed van de Oceaan in de Franse wijnstreek van Brem

Een land van droge witte wijn, rosé wijn en aantrekkelijke rode wijn waar de zilte zeelucht een bijzondere invloed heeft op de druiven. Fijne en delicate Franse wijnen met fraaie minerale nuances en een discreet zilt aroma.

>> Meer info over de Franse wijnstreek van Brem

De meest gevarieerde wijngronden voor de AOC-wijnen van Chantonnay

Gelegen op een carboniumhoudende breuklijn kenmerkt het AOC-gebied van Chantonnay zich door een grote verscheidenheid van de bodem. De witte wijn is gul en strak, de rode wijn krachtig en complex.

>> Meer info over de Franse wijnstreek van Chantonnay

Subtiele minerale nuances van de AOC-wijnen van Mareuil

De Fief Vendéen van Mareuil staat bekend om zijn karakteristieke rode wijn en rosé wijn, maar er wordt ook witte wijn geproduceerd met subtiele minerale nuances.

>> Meer info over de Franse wijnstreek van Mareuil

Diepgewortelde wijngaarden, de unieke eigenschappen van de Franse wijnstreek van Pissotte

Omdat de bodem bijzonder diep is, moeten de wijnen wortelen in de rode leisteen (schist) en daarna een dikke kleilaag doorkruisen. De Fiefs van Pissotte zijn het meest bekend om de fruitige rosé wijn en licht parelende witte wijn. Men vindt er dezelfde druivenrassen terug als in andere Fief Vendéens wijnen, maar daarnaast ook het druivenras Melon.

>> Meer info over de Franse wijnstreek van Pissotte

Fruitige rode wijn en subtiele witte wijn van de Franse wijnstreek van Vix

Gelegen op een kalkbodem wordt in de Franse wijnstreek van Vix een gulle, fruitige, elegante en krachtige rode wijn gemaakt. De witte wijn onthult subtiele en krachtige aroma’s.

>> Meer info over de Franse wijnstreek van Vix