Intervalles nuageux21°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Gulle wijngaarden
  4. Een boeiende wijntrio in de vendee, een franse wijnstreek die naar meer smaakt
  5. De AOC-wijnen Fief Vendéens van de Franse wijnstreek Vix in de zuidelijke Vendée

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Gulle wijngaarden

De AOC-wijnen Fief Vendéens van de Franse wijnstreek Vix in de zuidelijke Vendée

Het Franse wijngebied rond Vix kan men bewonderen via een wijnroute van 68 km die de gelegenheid biedt om tal van Franse wijnkelders te bezoeken. De wijnroute bij uitstek om de plaatselijke AOC-wijnen Fiefs Vendéen van deze Franse wijnstreek in de zuidelijke Vendée te ontdekken evenals de traditionele bouwkunst en het industriële erfgoed van deze prachtige Franse wijnstreek.

Wijnroute om de AOC-wijnen Fiefs Vendéens van het Franse wijngebied Vix te ontdekken

Een circuit van 68 km voor de liefhebbers van Franse wijnen… en water!

Het circuit langs door dit Franse wijngebied is een route zonder bewegwijzering die je met de auto kunt afleggen.

Rijtijd: 1.30 uur (exclusief bezoek).

Water is de essentie van het Franse wijngebied van Vix in de zuidelijke Vendée. De Lay, de Mère, de Vendée, de Jeune Autise of de Sèvre Niortaise vormen de aders van het Marais Poitevin en zijn slechts enkele van de vele rivieren, stromen of waterwegen die ten grondslag liggen aan de bijzondere flora en fauna van deze Franse wijnstreek. Het hydraulische erfgoed kent hier zijn weerga niet met dammen, aquaducten, kloven, schutsluizen... Deze meesterwerken kan men bewonderen met de auto, te voet, met de fiets of beter nog met een boot of kano. Een ware duik in een verfrissende rust om nieuwe krachten op te doen!

La Maison du Maître de Digues – een essentiële man voor een goed waterbeheer

Het Maison du Maître de Digues in het hart van de drooggelegde moerassen bij Chaillé les Marais vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Marais Poitevin en het beroep van de “Maître de Digues”. Hier duik je in het verleden en ontmoet je de man die zo belangrijk is geweest voor het waterbeheer in de streek. Gratis rondleidingen, diverse activiteiten en tentoonstellingen om alles te weten te komen.

Meer info over La Maison du Maître de Digues

Le Gouffre in l'île d'Elle, waterbeheer sinds de zeventiende eeuw 

Deze unieke hydraulische structuur van dit fraaie staaltje van waterbeheer was het resultaat van de knowhow van de wetenschappelijke elite van de zeventiende eeuw. In die tijd was het de belangrijkste zorg om dit moerasachtige gebied te draineren. De constructie werd gebouwd in 1663-1664 om te voorkomen dat het water van de Vendée en dat van het kanaal van Vix elkaar kruisten en met elkaar vermengd zou worden.

Le Prieuré La Chaume, wijngaarden met een poëtische benadering van de wijnbouw

Het was in Vix in 1997 dat Christian Chabirand, die zijn sporen had verdiend in een interprofessionele wijnbouwvereniging, besloot om een merkwaardige uitdaging aan te gaan. Namelijk wijngaarden aan te leggen op grond waar helemaal geen druivenrassen groeiden. Hij is een liefhebber van de lyrische kunst en omdat hij de wijnbouw als een culturele rijkdom beschouwt, zijn deze wijnen de uitdrukking van de emotionele en poëtische banden tussen deze twee kunsten.

Meer info over Le Prieuré de la Chaume

 

Camping O P'tit Marais, een gastvrij vakantieparadijs van rust en eenvoud 

De camping O P’tit Marais in Vix ligt aan de oever van de Sévre Niortaise in het hart van het Marais Poitevin. Deze schilderachtige camping is een waar vakantieparadijs langs de route Vendée à Vélo en leent zich uitstekend voor een aangename halte onderweg.

Dit verscholen vakantieparadijs staat garant voor rust, eenvoud en een bijzonder gastvrij onthaal. De eigenaren streven naar een vriendelijke en gastvrije plek om te ontspannen met het gezin of vrienden.

Meer info over O P'tit Marais

Waterbeheer door een uniek Aquaduct langs de wijnroute door de wijngaarden van de Vendée 

In Maillé ligt een unieke hydraulische structuur zodat twee kanalen elkaar kunnen kruisen zonder dat het water vermengd wordt. Het waterbeheer bestaat uit een scheiding van het water van de Jeune Autise (drassig moeras) dat afgevoerd wordt richting de Sèvre Niortaise en het water van het Vix kanaal (drooggelegd moeras) zodat het niet met elkaar vermengd wordt.

Brasserie La Cibulle, ambachtelijk bier gebrouwen in het hart van het Marais Poitevin 

In Maillé produceert de Brasserie La Cibulle ambachtelijk bier volgens verschillende recepten die men tijdens een bezoek kan ontdekken. Rechtstreekse verkoop en een gastvrij onthaal...

Meer info over Brasserie La Cibulle

De Bazoin sluizen vormen een belangrijke constructie in dit Franse wijngebied van de Vendée 

Bij Damvix grenst het hydraulische middelpunt van het waterbeheer van het Marais Poitevin aan de drie gemeenten Maillé, Damvix en La Ronde. Deze hydraulische structuur vormt het hart en ligt op de kruising van drie departementen, namelijk Deux-Sèvres, Vendée en Charente-Maritime.  

In Damvix ligt het hydraulische hoogtepunt van het waterbeheer van het Marais Poitevin aan de grens van drie gemeenten (Maillé, Damvix en La Ronde) waar drie departementen samenkomen: Deux-Sèvres, Vendée en Charente-Maritime. Een indrukwekkend waterbeheer voor het omringende moerasgebied. Dit gebied heeft veel verbeteringen ondergaan om de indrukwekkende mechanismen te moderniseren. De waterreservoirs en uitlaten worden geregeld door radiosystemen en elektronische controlesystemen.

Het dorp Damvix – schilderachtige tuinen en onderdeel van de wijnroute van dit fraaie Franse wijnbied

Met zijn prachtige tuinderijen nodigt dit dorp in deze Franse wijnstreek uit tot een ontspannen wandeling om te genieten van de omgeving. Er zijn talloze manieren om deze schilderachtige plaats te verkennen: boten en kano’s of zelfs een boottocht over de Sèvre Nantaise, een wandeling, een fietstocht, te paard of met een huifkar... Een keur aan activiteiten om dit authentieke moeras te verkennen.

Domaine Mercier à Vix

De Abdij in Maillezais – een betoverende bouwkundige schat in een prachtig Frans wijngebied (OPTIE)

Trek alvorens het Domaine de la Chaignée - Mercier Vigneron tijdens je wijntrip te bezoeken, eropuit richting Maillezais. Hier sta je in het hart van een duizend jaar oude abdij: schitterende bouwkundige schatten en een spectaculair uitzicht op het moeras. Beleef een unieke mogelijkheid om de gouden tijden van de abdij te herleven. Georganiseerde activiteiten, tentoonstellingen en “Son et Lumiere” (klank- en lichtspel) voor een adembenemende bezichtiging!

Meer info over de abdij van Maillezais

Wijntoerisme in Domaine de la Chaignée - Mercier wijngaarden en een oude familietraditie

In Vix wijdt de familie Mercier zich al sinds 1890 aan de wijntraditie. De ontwikkeling van het domein is nauw verweven met het onderhoud van de wijngaarden waarvoor de kennis en ervaring van de familie internationaal erkend wordt. Het Château de La Sébrandière *** combineert comfort, rust en wijntoerisme!

Meer info over Domaine Mercier

 

L'Auberge de la Rivière voor een smaakvolle pauze tijdens je wijntrip

Houd tijdens je wijntrip in Velluire aan de oever van de rivier Vendée een pauze bij deze familieherberg die in het teken staat van rust en vrede en waar de chef-kok zijn menu’s bereidt met een onbegrensde passie en vernieuwende creativiteit. Menu’s met streekgerechten, ontdekkingsmenu’s of sensorische menu’s, allemaal unieke schotels bereid met verse producten. Een uitzonderlijke keuken voor een smaakvolle onderbreking van je wijntrip!

Meer info over L'Auberge de la Rivière