Intervalles nuageux22°
NL
menu burger

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Gulle wijngaarden

De AOC-wijnen Fiefs Vendéens van de Franse wijnstreek Mareuil in de Vendée

De wijngaarden van de herkomstbenaming "Fiefs Vendéens" van de Franse wijnstreek Mareuil beslaan een oppervlak van 330 hectare. De wijngaarden strekken zich uit over de gemeenten Chaillé sous les Ormeaux, Champ Saint Père, Château Guibert, Couture, Mareuil sur Lay Dissais, Rosnay, Saint Florent des Bois en Le Tablier.

De ten zuiden van La Roche sur Yon gelegen wijngaarden van de AOC-wijnen Fiefs Vendéens van de Franse wijnstreek van Mareuil groeien op leisteenbodems en staan bekend als een streek van rijke en karaktervolle rode wijn en rosé wijn. Zonder enkele speciale witte wijnen te vergeten.

Van de overheersende druivenrassen Cabernet, Gamay of Pinot noir worden gulle Franse wijnen met een fruitige neus gemaakt en vaak met een opmerkelijk aroma van zwarte bessen. Van de assemblage van de druivenrassen Chenin en Chardonnay worden witte wijnen met een goede structuur gemaakt.

De rode wijn, rosé wijn en witte wijn van wijndomein Château de Rosnay met originele Franse wijnen 

De geschiedenis van Château de Rosnay voert terug tot 1948 toen Gabriel en zijn zoon Gilles het landgoed en de wijngaarden kochten. Door de vorige eigenaren werden er reeds vanaf 1860 wijnen gemaakt van de druiven van de wijngaarden van Rosnay.

De gebundelde krachten van vader en zoon hebben geleid tot de ontwikkeling van Franse wijnen van grote faam die de eerste gouden medaille opleverden tijdens het Concours Général Agricole van Parijs. Tegenwoordig maken Christian en zijn zoon Olivier op hun wijndomein van 85 hectare gestructureerde en originele Franse wijnen waarin het terroir optimaal tot zijn recht komt.

De rode wijn, rosé wijn en witte wijn van Domaine de la Charmille met wijngaarden op het Zuiden 

Het Domaine de la Charmille, in Audérie de Rosnay, werd opgericht in 1991 door Philbert Lebeau. Gelegen op een gul terroir van 8,5 hectare worden de wijngaarden beschermd tegen de noordelijke wind door een bos van kastanjebomen. De wijngaarden liggen voornamelijk op het Zuiden en bieden een adembenemend uitzicht op de vlakte van Luçon.

De wijngaarden van Macquigneau-Brisson – Franse wijnen van twee aparte wijndomeinen

Uitkijkend op de stad Rosnay zijn de wijngaarden van Macquigneau-Brisson het gevolg van de fusie van twee wijndomeinen in 2004. Enerzijds het Domaine de la Vieille Riboulerie met een oppervlakte van 16 hectare dat in 1976 gekocht werd door Hubert en Michelle Macquigneau. En anderzijds het Domaine de la Vrignaie dat geleid wordt door Daniel en Lydia Brisson en dat al 4 generaties in dezelfde familie is. Het bestaat uit 24 hectare verspreid over twee nabijgelegen plaatsen: Rosnay en Le Tablier.

De rode wijn, rosé wijn en witte wijn van Clos des Chaumes – behoud van een rijk familie-erfgoed 

De wijngaarden van Clos des Chaumes zijn overgegaan van generatie op generatie. In 1955 begon de grootvader van Fabien Murail, René Crépeau, een wijndomein met de aanleg van een wijngaard van 1 hectare. Daarna verhoogde zijn vader, Gustave Murail, de wijngaard tot 11 hectare met voornamelijk druivenrassen voor rode wijn en rosé wijn. Fabien Murail zet zich reeds 10 jaar in voor het behoud en de verrijking van het familie-erfgoed. Tegenwoordig heeft hij een gebied van 18 hectare beplant met nieuwe druivenrassen voor witte wijnen. (Chenin - Chardonnay).

Domaine Mourat à Mareuil sur Lay

De rode wijn, rosé wijn en witte wijn van Vignobles Mourat, wijngaarden van 165 hectare in Mareuil 

In 1970 legde Jean Mourat het visionaire fundament voor een wijndomein dat zowel aansluit op het culturele erfgoed van de Vendée als gericht is op de toekomst. Zijn zoon Jérémie sloot zich in 1999 bij hem aan om zijn schouders onder dit fascinerende avontuur te zetten. Hun filosofie: respect voor een atypisch terroir en een permanente zoektocht om de eigenschappen van de druivenrassen het beste tot hun recht te laten komen.

Tegenwoordig beslaan de wijngaarden een oppervlak van 165 hectare op de heuvels van de Franse wijnstreek Fiefs Vendéen van Mareuil, uitkijkend op de vallei van de Lay.

De wijngaarden van Les Vignobles Mourat bestaan uit 3 wijndomeinen waarvan er 2 biologisch verbouwd worden op de kruising van 3 verschillende ecosystemen: het Marais Poitevin (moerassen), het Armoricaans massief en de vlakte van Luçon. Deze Franse wijnen zijn modern en goed uitgebalanceerd: een toegankelijke, fruitige en elegante smaak. Maar ook uitstekende lokale wijnen die goed rijpen en geschikt zijn voor tal van gerechten. Een in de klei uitgegraven “kelder” werd speciaal gewijd aan de biologische wijnbouw en geïnaugureerd tijdens de oogst van 2013.

De rode wijn, rosé wijn en witte wijn van Domaine de la Gracière, wijntips en advies voor de bezoekers 

Het Domaine de la Gracière, in 1988 opgericht door Guy Ordronneau, ligt in de plaats Château-Guibert, in de nabijheid van Mareuil sur Lay. Nadat hij in 2006 vergezeld werd door zijn dochter Marina werd het domein een familiebedrijf. Zij bundelen hun krachten om te voldoen aan de voorschriften voor AOC-wijnen om de wijngaard van 17 hectare deel uit te laten maken van de herkomstbenaming "Fiefs Vendéens". Hun Franse wijnen worden voornamelijk in de kelder verkocht, waar zij wijntips en informatie geven over de harmonie tussen gerechten en wijnen.

De rode wijn, rosé wijn en witte wijn van het Domaine de Pierre Folle - 4 generaties kennis en ervaring 

Het Domaine de Pierre Folle in Rosnay werd opgericht door Louis Brunier in 1937. Het domein in deze Franse wijnstreek werd uitgebouwd door zijn zoon Guy in de jaren ‘60 en daarna zijn kleindochter Maguy met haar man Jean-François Tessier in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. Tegenwoordig wordt dit familiedomein beheerd door de 4e generatie in de persoon van François Tessier Brunier. Thans beslaat het oppervlak van de wijngaarden een gebied van 39 hectare.