Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. De beste Franse restaurants, de Vendée erkend voor zijn "Belles tables"

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

De beste Franse restaurants, de Vendée erkend voor zijn "Belles tables"

De Vendée heeft een aantal van de beste Franse restaurants die erkend zijn door bekende organisaties. Verschillende Michelin-sterrenrestaurants, onderscheidingen van de gids Le Gault & Millau, de Bib Gourmand-onderscheiding voor goed en redelijk geprijsd eten... en natuurlijk de Franse staatsonderscheiding van de Maître Restaurateur... de gastronomische erkenning van de Vendée.

"Assiette" Michelin sterrenrestaurants, internationale erkenning

De Michelingids werd in 1900 gecreëerd door André en Edouard Michelin. Oorspronkelijk was het een gids met de beste adressen voor autospecialisten en garages.

Deze kleine gids werd cadeau gedaan wanneer klanten een Michelin-band kochten, lang voordat de gids de beste Franse restaurants in verschillende regio's ging vermelden. En zo werd het "de ultieme prijs" voor chef-koks.

In 2016 introduceerde de Michelingids de onderscheiding "Assiette" of "Het bord". Deze werd toegekend aan restaurants met kwaliteitsvoedsel, gemaakt van lokale en seizoensgebonden producten en met zorg en expertise bereid. De Assiette-onderscheiding kan het hele jaar door worden toegekend of ingetrokken en vertegenwoordigt het eten van de zaak.

 

De Michelin Star Restaurant Award, gastronomische erkenning

Aan het begin van elk jaar kijken chef-koks uit naar de uitreiking van de Michelinsterren. Het enige evenement dat aankondigt of ze hun kostbare Michelinsterren, de heilige graal van gastronomische erkenning, krijgen, mogen houden of verliezen. De inspecteurs van de Michelin-gids kunnen 1 tot 3 sterren toekennen. Sinds 2020 biedt de Michelingids een nieuwe onderscheiding voor restaurants: De Groene Ster. Deze beloont chef-koks die zich bewegen in de richting van een duurzame gastronomie die het milieu respecteert. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan moestuinen in permacultuur, begroeide terrassen of zelfs de verwerking van organisch afval. In de Vendée heeft Alexandre Couillon van L'Ile de Noirmoutier deze onderscheiding gekregen voor zijn plantaardige en mariene keuken.

De 1e Michelinster wordt toegekend aan restaurants met "een keuken van hoge kwaliteit die het waard is om te stoppen". Hiervoor moeten chef-koks voldoen aan deze 5 criteria:

  • Productkwaliteit
  • De beheersing van koken en smaken
  • De creativiteit en persoonlijkheid van de chef is vertegenwoordigd in zijn gerechten
  • De consistentie van de kwaliteit op lange termijn
  • Waar voor je geld.

De 2e Michelinster gaat nog een stapje verder en staat voor een restaurant met een "uitstekende keuken, een omweg waard".  

En de 3de Michelinster promoot restaurants met een "uitzonderlijke keuken, de reis waard". Deze Michelin-sterrenrestaurants die aanspraak maken op deze beloning, krijgen internationale erkenning.

 

Jean Marc Perochon Les Brisants Bretignolles sur Mer
Jean Marc Perochon Bretignolles sur MerTable du Boisniard Chambretaud

Bib gourmand vernoemd naar Bibendum, het vriendelijke Michelin mannetje

De Bib gourmand restaurants, onderscheiden door de Michelingids, zijn vriendelijke etablissementen die lekker eten serveren tegen redelijke prijzen. Deze onderscheiding bestaat sinds 1997. Met Bib gourmand restaurants, een populair symbool voor eters die op zoek zijn naar goede deals en kwaliteit.

Le Gault & Millau, bijgenaamd de gele gids met witte "toques"

Le Gault et Millau gids werd in 1972 opgericht door Henry Gault en Christian Millau. De gele gids vermeldt de beste tafels en beloont ze met punten van 1 tot 20 (20 is het hoogst). Deze punten staan voor de kwaliteit van het eten, de service en de prijzen. Op basis van dit beoordelingssysteem mogen restaurants die hoog scoren een tot vier "toques" of koksmutsen dragen.  

Elk jaar wijst deze gids een "Chef van het jaar" aan. In 2017 ontvingen de restaurants La Marine en La Table d'Elise van chef-kok Alexandre Couillon op L'Ile de Noirmoutier deze prestigieuze beloning "De beste Franse chef-kok van het jaar".

Maître restaurateur een Franse onderscheiding voor 100% huisgemaakte keuken

De onderscheiding Maître Restaurateur benadrukt de professionaliteit van de bekroonde chef-koks, voor het produceren van authentieke en 100% huisgemaakte gerechten. Deze onderscheiding wordt toegekend door de "Préfet" (ambtenaren) van elk graafschap (departement). Het is de enige staatsonderscheiding in de traditionele cateringsector.