Intervalles nuageux21°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. De Bonnotte krieltjes uit het eiland île de Noirmoutier, de favoriet van tal van internationale chef-koks

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

De Bonnotte krieltjes uit het eiland île de Noirmoutier, de favoriet van tal van internationale chef-koks

De Bonnotte aardappel uit Noirmoutier is een zeldzame Franse lekkernij. Elk jaar wordt er slechts 80 ton van deze krieltjes gerooid. Deze kleine goudgele aardappel heeft een uitmuntende reputatie en staat hoog in het vaandel bij talloze chef-koks. Het staat genoteerd op de lijst van internationale aardappelrassen onder de naam ‘Bonnotte de Noirmoutier’!

De ‘Bonnotte’ aardappel is de culinaire ster van het eiland île de Noirmoutier. Het is een variant primeur krieltjes die sinds de introductie van deze soort in de jaren 1920-1930 uitgegroeid is tot de specialiteit van het eiland. De aardappel werd toentertijd ‘bonnotte’, ‘bounotte’ of ‘bonnet’ genoemd. Dit oude en traditionele aardappelras staat sinds 2012 geregistreerd onder de naam ‘bonnotte de Noirmoutier’ op de officiële lijst van Franse aardappelrassen.

Een kleine, ronde goudgele aardappel met een stevige bite maar tevens een zachte en luchtige smaak. Het blijft slechts een paar dagen goed. De krieltjes worden gepoot in Candlemas en worden half-mei gerooid. Ze groeien in een zanderige grond verrijkt met zeewier voor een unieke en delicate smaak. Jaarlijks worden er slechts 80 ton bonnotte gerooid op Noirmoutier op een totaal van 12.000 ton aardappels, waardoor het een zeldzame en uiterst gewilde Franse specialiteit blijft. De Bonnotte krieltjes zijn een bewerkelijk aardappelras dat snel beschadigd raakt en uitsluitend met de hand gerooid kan worden. Vandaag de dag kijken chef-koks van over de hele wereld er elk jaar weer naar uit om dit bijzonder smaakvolle primeur aardappeltje aan hun gasten te kunnen serveren.

BONNOTTE KRIELTJES FESTIVAL – ÎLE DE NOIRMOUTIER 

Sinds vijftien jaar organiseert het eiland Noirmoutier een festival in het teken van de vermaarde ‘bonnotte’ krieltjes. De producenten laten zien hoe deze op ambachtelijke wijze gerooid worden. Er worden ook maaltijden met muzikale omlijsting georganiseerd.

WIST JE DAT?

Je de bonnotte niet te lang mag laten koken om de unieke zilte smaak te behouden Ze uitstekend smaken bij vis en schaaldieren of in zoutkorst gebakken vlees.