Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Gulle wijngaarden
  4. Beroemde Franse wijngaarden en wijndomeinen van de herkomstbenaming Fiefs Vendéens
  5. De Franse wijnstreek Vix – bijzondere verzorging van de wijngaarden voor optimale AOC-wijnen

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Gulle wijngaarden

De Franse wijnstreek Vix – bijzondere verzorging van de wijngaarden voor optimale AOC-wijnen

Met 40 hectare die onder de benaming "Fiefs Vendéens” vallen strekt de Franse wijnstreek Vix zich in de Vendée uit over de gemeenten Auzay, Longèves, Poiré sur Velluire en Vix. De Fiefs Vendéen van Vix liggen ten zuiden van Fontenay le Comte, waar de wijngaarden groeien op een kalksteenlaag. Deze ligging is gunstig voor de witte wijnen met een vleugje vuursteen. De wijngaarden bestaan uit Sauvignon en Négrette, evenals andere druivendrassen.

Domaine Mercier – een oude wijngeschiedenis en een pioniersfamilie 

De wijngeschiedenis van de wijngaarden voert terug tot het Gallo-Romeinse tijdperk. In 1890 vestigde de familie Mercier zich in Vix. De ontwikkeling van het domein is nauw verweven met de wijze waarop zij de wijngaarden verzorgen en waarvoor de knowhow van de familie wereldwijd erkend wordt. De wijnstokken nemen een voorname plaats in op het domein. Frantz Mercier, lid van de vierde generatie van de familie, is tegenwoordig verantwoordelijk voor al deze Franse wijnen van het domein.

De wijnstokken van de wijngaarden met een totaal oppervlak van 50 hectare worden rechtstreeks op het domein gekweekt. Een garantie van de traceerbaarheid evenals een aanvullende belofte van de kwaliteit van de wijnen. 

Tijdens een bezoek aan de wijngaarden waant men zich in een geheel andere wereld. De klei- en kalkhoudende heuvel waarop de wijnstokken groeien, was vroeger een eiland. Vanuit de kelder heeft men een prachtig uitzicht op het gehele Marais Poitevin dat vroeger bedekt was door de zee. Het uitzonderlijke terroir van de Franse wijnstreek Vix is bijzonder gunstig voor de rode wijn - krachtig, gul, elegant en fruitig. Voor de witte wijnen kiest men eerder de noordelijk ligging om subtiele en intense aroma’s te verkrijgen.