Intervalles nuageux21°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Ik zoek
 4. Heritage lovers
 5. De mooiste Franse dorpjes aan de Franse Atlantische kust en landinwaarts in de Vendée

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Heritage lovers

De mooiste Franse dorpjes aan de Franse Atlantische kust en landinwaarts in de Vendée

De Vendée telt tal van typische en mooie Franse dorpjes die onderscheiden zijn als “Petites Cités de Caractères” (kleine karakteristieke stadjes). Dit wordt toegekend aan de mooiste Franse dorpjes en stadjes met een bijzonder bouwkundig en landschappelijk erfgoed. De Vendée telt meerdere dorpen waaraan dit label is toegekend. Mallièvre, Apremont of Vouvant om er maar enkele op te noemen… die elk een bezoek meer dan waard zijn!

Château d'Apremont

HET KASTEEL VAN APREMONT OP KORTE AFSTAND VAN DE FRANSE WESTKUST: BOLWERK VAN DE RENAISSANCE

Op slechts enkele kilometers van de Franse Atlantische kust ligt het typische Franse dorp Aprement verscholen tussen groene valleien. De rivier Vie kronkelt door dit fraaie karakteristieke stadje. De twee torens van het Renaissancekasteel toornen prachtig uit boven dit schilderachtige en een van de mooiste Franse dorpjes.

Via een circuit door de talrijke nauwe steegjes ontdekt men het historisch erfgoed van het dorp. De wandeling loopt langs het washuis en over de Gallo-Romeinse brug. In het centrum van Apremont wordt de kerk omringd door talrijke woonhuizen. Vanaf de vestingmuren van het kasteel van Apremont heeft men een prachtig uitzicht op het gehele dorp.

Maison à Mallièvre

MALLIÈVRE, HET HISTORISCH ERFGOED VAN EEN OUDE EN SCHILDERACHTIGE WEVERSSTAD 

Gelegen op een rotsachtig terrein rijzen de overblijfselen van een middeleeuws kasteel trots uit boven het dorp Mallièvre. Het als karakteristiek stadje erkende dorp kijkt uit op de rivier Sèvre Nantaise. De gestapelde muren, bloemrijke rotstuinen en nauwe steegjes zijn bijzonder typisch voor deze mooie Franse dorpjes.

Dit voormalige weversdorp heeft zijn oorsprong niet vergeten waar het zijn welvaart aan verdiend heeft. In de zeventiende eeuw ontwikkelde zich de weefkunst in de kelders van de plaatselijke huizen. In het wevershuis La Maison du Tisserand kan men een weefgetouw van dit historisch erfgoed in bedrijfsstaat bewonderen. Het voice-over verhaal van een oude wever vertelt over de laatste uren van deze moeilijke handel. 

De huizen van de "Maitres de Tissage" van Mallièvre getuigen van de welvaart van deze weefselfabrikanten. Het toont ook de vooruitgang van de textielhandel in de tweede helft van de negentiende eeuw. Een prachtige getuige van de gouden tijden het historisch erfgoed van de weverij in Mallièvre. Met een hoogte van circa 10 meter hebben ze een leistenen dak met 4 zijden. De schoorstenen zijn gemaakt van baksteen met de vermelding van de initialen van de eigenaar op de zijkant. Terwijl een wijnstok geplant werd aan de voorzijde van de wevershuizen, werden de gevels van de herenhuizen versiert met blauweregen, toentertijd een symbool van welvaart.

Na de wandeling voert het pad terug naar de groene oevers van de Sèvre. Mallièvre is ook bekend als halteplaats voor de bedevaart naar Compostella.

MOUCHAMPS, HISTORISCH ERFGOED IN DE GEBOORTEPLAATS VAN DE FAMILIE CLEMENCEAU

Op een rotsachtige uitloper ligt het dorpje Mouchamps boven de rivier Petit Lay. De kerk, de voormalige kapel van het kasteel, staat op de plek waar vroeger de middeleeuwse vesting stond. Het historisch erfgoed van Mouchamps bestaat ook uit het stempel van de machtige heren van Lusignan die koningen waren van Cyprus, Malta en Jerusalem. Tijdens de reformatie bood dit bijzondere dorp steun aan de Franse Hugenoten.

De kerk onthult ook het bestaan van een protestantse gemeenschap in de zestiende eeuw. Meerdere huizen behouden elementen van de Renaissance en staan naast de huizen van de gegoede burgerij van de negentiende eeuw. Deze elegante woonhuizen getuigen van de economische vitaliteit van Mouchamps, de landbouw en het ambachtelijk vakmanschap. Bij "le Chaussée" getuigt het washuis van het dagelijkse leven en de verhalen van het dorp.

Mouchamps kan bogen op de band met 2 beroemdheden:

 • René Guilbaud, een briljante marineofficier, die vliegenier en luchtvaartpionier werd en in 1928 vermist raakte op zee. Het monument van de gebroeders Martel werd opgericht in 1930 als eerbetoon aan deze briljante officier.
 • Clemenceau of “Le Tigre” (voormalige Franse premier) en zijn familiewoning “Le Colombier”. Georges Clemenceau werd hier ter ruste gelegd vlakbij zijn vader in 1929.
Eglise de Pouzauges

HISTORISCH ERFGOED VAN POUZAUGES, EEN OUDE FRANSE VESTINGSTAD IN HET FRANSE COULISSENLANDSCHAP

Pouzauges is een oude vestingstad die majesteitelijk gebouwd is tegen een helling in het coulissenlandschap van de Vendée. Dit "kleine karakteristieke stadje” heeft een bouwkundig erfgoed met een rijke historie. Het middeleeuwse stadscentrum telt talrijke kronkelende straten en steegjes die de vormgeving van de oude vesting volgen.

Pouzauges ontstond uit de fusie van 2 parochies, beide met een uitzonderlijk historisch erfgoed:

 • Pouzauges, de bovenstad of “ville haute” wordt gekenmerkt door het handelsverleden, het protestantisme en een gegoede burgerij. Door het stadje lopen tal van schilderachtige straten en steegjes, omringd door prachtige herenhuizen en enkele gebouwen geïnspireerd op de Art Nouveau. De stad doet ook dienst als levendige achtergrond voor het oude middeleeuwse kasteel van de twaalfde eeuw van waaraf het uitzicht adembenemend is.
 • "Pouzauges le Vieux" ligt in de vallei. Dit landelijkere stadje in het coulissenlandschap was voornamelijk katholiek en herbergt een ware middeleeuwse schat: de kerk Notre Dame met zijn uitzonderlijke fresco’s van de twaalfde eeuw.
Eglise de Vouvant

VOUVANT, EEN WONDERLIJKE MIDDELEEUWSE STAD MET EEN ROMAANSE KERK

De schilderachtige middeleeuws stad Vouvant is het enige versterkte dorp van de Vendée. Het ligt aan de zoom van het nationale bos Vouvant-Mervant. Omsloten door de walmuren ligt Vouvant op de heuveltop boven de rivier. Dit fraaie Franse dorpje kent tal van legendes zoals die van de oude burchttoren. Volgens de legende werd het in één nacht gebouwd door de fee Mélusine wat de naam “Tour Mélusine” verklaart. De andere kostbare schat is de Romaanse kerk die ingeschreven is op de historische monumentenlijst. Het is een schitterend bouwwerk met verhalen die het stenen tijdperk lijken uit te beelden. Op de wonderlijke westgevel zijn tal van figuren gekerfd. Van monsters en heiligen tot arme mensen die vechten tegen de verleiding.

De deur in het bijzonder is een bezichtiging meer dan waard.

 • gebeeldhouwde stijlen aan beide zijden,
 • met daarboven een prachtig gebeeldhouwde timpaan,
 • schitterende bogen en met archivolten die verschillende scènes uitbeelden.

Er lopen door dit schilderachtige stadje tal van straten en steegjes, omzoomd door huizen van verschillende bouwstijlen. Tijdens de zomer wordt deze middeleeuwse stad een schildersdorp dankzij uiteenlopende tentoonstellingen. Een schilderscircuit presenteert de kunstenaars in het hart van het dorp.

HET HISTORISCH ERFGOED VAN FAYMOREAU, OUD MIJNDORP MET EEN RIJK VERLEDEN

Het oude dorp Faymoreau is een bijzonder mijnwerkersdorp in het prachtige coulissenlandschap. Volgens de overlevering ontdekte in 1827 een arme klompenmaker een steenkolenlaag toen hij een put aan het graven was. Op slechts een steenworp afstand van het dorp. Vanaf die dag ontstond Faymoreau en groeide het uit tot een georganiseerde en gestructureerde mijnstad. De mijnbouw was 130 jaar lang een belangrijke nijverheid. Tegenwoordig onthullen de overblijfselen van dit historisch erfgoed tal van herinneringen aan deze ongebruikelijke activiteit. Rechtlijnige nederzettingen, bewerkte mijnwerkerstuinen en visserspontons aan de oever van de vijver getuigen nog altijd van deze vervlogen tijden.

In de oude mijnwerkerskapel vormt het moderne gebrandschilderde glaswerk van Carmelo Zagari een eerbetoon aan de ondergrondse werkers. In wat vroeger het verblijf van de glasmakers was, vertelt het museum alles over dit cultureel historisch erfgoed, de geschiedenis van de mijnbouw en het industriële verleden van Faymoreau.

Maison à Foussais-Payré

HET BOUWKUNDIG ERFGOED VAN FOUSSAIS-PAYRÉ, SCHITTERENDE ROMAANSE EN RENAISSANCE BOUWSTIJLEN

Het bouwkundig erfgoed van het prachtige Franse dorpje Foussais-Payré bestaat uit twee gouden tijden. De Romaanse kerk werd gebouwd tussen 1050 en 1100 en draagt de sporen van de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen. Ook de Renaissance heeft enkele indrukwekkende Franse monumenten achtergelaten in Foussais-Payré:

 • het huis van François Laurent (daterend van 1552),
 • de herberg Sainte Catherine, eigendom van François Viète, wiskundige en uitvinder van de algebra (1540-1603),
 • de Hallen die gebouwd werden in de zestiende eeuw.

Vlakbij heeft de oude priorij, thans het gemeentehuis, ook prachtige schouwen en een houten trap van de zeventiende eeuw behouden. En last but not least getuigen de kalkovens van de negentiende eeuw van deze industriële activiteit in de streek.

Rue Nieul sur l'Autise

MIDDELEEUWSE BOUWKUNST IN NIEUL SUR L’AUTISE, TUSSEN VLAKTE EN MOERASSEN

Nieul sur l’Autise ligt in het zuidoosten van de Vendée en staat op de lijst van “kleine karakteristieke stadjes". De in 1068 gestichte abdij Saint Vincent vormt een uitzonderlijke getuigenis van de monastieke bouwkunst. De gevel van de kerk bevat de hoofdingang en 2 blinde arcades, elk geflankeerd door half vrijstaande kolommen. Deze bevatten bovenaan gehistorieerde kapitelen. Halve circulaire bogen en archivolten zijn bewerkt, een typisch kenmerk van de middeleeuwse bouwkunst.

Zonder het prachtige kapittelhuis te vergeten, ongetwijfeld het meesterwerk van het Romaanse klooster, het enige dat volledig intact is behouden aan de Franse westkust. In 1141 kreeg de abdij de status van Koninklijke Abdij, toegekend door Eleanora van Aquitanië, toentertijd Koningin van Frankrijk.

Vlakbij draagt het neolithisch kamp Champ Durand bij aan de roem van dit historische dorp, net als de watermolen aan de oever van de rivier Autise. Liefhebbers van oude bouwkunst en historisch erfgoed kijken hun ogen uit in Nieul sur l’Autise bij het zien van de rijkdom van het bouwkundig en landschappelijk erfgoed.

HET BOUWKUNDIG ERFGOED VAN DE MIDDELEEUWSE STAD MORTAGNE SUR SÈVRE

Gebouwd op een rotsachtige uitloper boven de Sèvre rivier is deze prachtige middeleeuwse stad van verre te zien. De hellingen, het landschap en het bouwkundig erfgoed verrassen menige bezoeker.

Wanneer men door de straten en steegjes wandelt van de oude middeleeuwse stad komt de geschiedenis van Mortagne tot uiting in de oude walmuren, de woningen van de edellieden van de Renaissance evenals de molens en huizen van de wevers.

Port de Noirmoutier

HET HISTORISCH ERFGOED VAN NOIRMOUTIER EN L'ÎLE, DE NATUUR EN DE CHARME VAN HET EILAND

Noirmoutier-en-l'Île is een stadje op het eiland Noirmoutier dat bekend staat om zijn schilderachtige vissershaven. Het heeft ook een rijk historisch erfgoed met zijn kasteel, de kerk Saint Philbert en de typische huizen met hun kleurrijke luiken. Noirmoutier-en-l'Île is ook beroemd om zijn gastronomie, met name schaal- en schelpdieren en oesters.

Zonder natuurlijk het zout van Noirmoutier te vergeten. Sinds de middeleeuwen produceert Noirmoutier zout volgens een ambachtelijk proces. Het zout van Noirmoutier wordt beschouwd als één van de beste van Frankrijk en wordt bijzonder gewaardeerd door chef-koks. Dankzij de delicate en subtiele smaak wordt dit zout dan ook gebruikt voor zowel hartige als zoete gerechten.