Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. De unieke Vendée Atlantique oesters behoren tot de beste oesters uit Frankrijk

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

De unieke Vendée Atlantique oesters behoren tot de beste oesters uit Frankrijk

Oesters zijn al sinds de achttiende eeuw één van de meest bekende Franse specialiteiten. De vermaarde variëteit uit de oesterkwekerijen langs de Atlantische kunst van Frankrijk wordt gekweekt heet Vendée Atlantique. Deze soort behoort tot de beste oesters uit Frankrijk. Trek erop uit en volg de Vendée Atlantique Oesterroute om deze vermaarde oesters te proeven. Een 80 km tellende reis. Een verkwikkende zilte belevenis.

Al sinds de achttiende eeuw worden er oesters in de baai van Bourgneuf gekweekt. In de jaren 50 werden er overige oesterkwekerijen langs de Atlantische kust van Frankrijk, ten zuiden van de Loire opgezet. De streek was ideaal gezien de unieke eigenschappen namelijk de omvangrijke moerassen en de gunstige weersomstandigheden die voor het verkrijgen van de beste oesters van Frankrijk nodig zijn.

OESTERKWEEK EXPERTISE; PROEF DE VENDÉE ATLANTIQUE OESTERS 

De drie grootste bekkens groeiden uit tot belangrijke oesterkwekerijen, dat van Talmont Saint Hilaire en de Baai van L’Aiguillon zonder Noirmoutier en de Baai van Bourgneuf te vergeten. In een zone van vrijwel 80 km worden er jaarlijks meer dan 7.700 ton oesters geproduceerd.

De variëteit ‘Vendée Atlantique’ is uiterst populair vanwege de authentieke smaak en zilte aroma’s. Het is één van de lekkerste en beste oesters van Frankrijk De kweektechniek voor deze zilte Franse lekkernij is vrij specifiek daar de oesters in zee opgekweekt worden en vervolgens uitdijen in bekkens met helder, minder zout water met veel plankton.

In  2019 werd de ‘Brunes de casiers’ methode (in houten kratten gekweekte oesters uit Talmont Saint Hilaire) bekroond met een medaille op de landbouwbeurs van Parijs.

WIST JE DAT?

De oesterhaven La Guittière in Talmont-Saint-Hilaire de kleinste haven van Frankrijk is.

route de l'huître vendée

Ontdek de etappes van de Vendée Atlantique Oesterroute:

  • Met David Lecossois in Barre de Monts - L'Huîtrière de Fromentine,
  • Met Jean-Louis Lheriau in Beauvoir sur Mer,
  • Met Sébastien Lusseau in Bouin.
  • Deze boeiende culinaire trip slingert zich een weg tussen de moeraslandschappen en de Atlantische kust van Frankrijk.

WAAR KUN JE DE BESTE OESTERS UIT FRANKRIJK KOPEN OF PROEVEN? 

OESTERS, VIS EN SCHAALDIEREN BIJ L’HUITRIER PIE TE TALMONT SAINT HILAIRE

Freddy, een oesterkweker uit La Guittière in Talmont Saint Hilaire, vestigde zich hier nadat hij gevallen was voor sfeervollle en schilderachtige omgeving. Hij kocht de oesterkwekerij l’Huîtrier Pie. Deze uitzonderlijke plaats ligt in een Natura 2000-gebied en biedt dan ook een uitzonderlijke groene natuur. Je kunt hier schaaldieren kopen, enkele oesters proeven of gezellig een drankje doen.

lees meer

OESTERKWEKERIJ CHEZ GREG IN L'AIGUILLON SUR MER

Greg nodigt je uit om zijn oesterkwekerij in een beschermd natuurgebied te ontdekken. Van 15 juni tot 15 september, staan er 15 oesterproeverijen gepland.

lees meer

LA CABANE – EEN OESTERSPROEVERIJ IN HET HART VAN HET MOERAS VAN BREM SUR MER

Deze voormalige oesterhut is nu het startpunt voor kano-kajak of stand-up paddel tochten over de rivieren Vertonne en Auzance. Het is omgebouwd tot een oesterbar met een zonovergoten terras en een panoramisch uitzicht op uitzonderlijke zonsondergangen boven het moeras. Je kunt hier oesters uit La Gachère proeven, vergezeld van een glas wijn uit Brem sur Mer in een vriendelijke en ontspannen sfeer.

lees meer

dégustation huîtres vendée atlantique
dégustation huîtres vendée atlantiquemagasin huitres vendee