Intervalles nuageux21°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. De Vendée; gezellige vissershavens en een zee aan zilte lekkernijen

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

De Vendée; gezellige vissershavens en een zee aan zilte lekkernijen

De Vendée is een land van vissers en zeemannen. Elk seizoen heeft zijn eigen vis. De twee belangrijkste kustplaatsen, Saint Gilles Croix de Vie en Les Sables d’Olonne zijn traditionele vissershavens. De ene is vermaard om de ‘sablaise’ (zandtong) en de ander om de mooie zilvervisjes! Daarnaast is de Vendée ook vermaard voor de schaal- en schelpdieren. De plaatselijke kwekerijen en vismarkten bieden een keur aan verse garnalen, langoustines, kreeften en inktvissen. Geniet van smaakvolle gerechten op basis van zilte zeelekkernijen!

KUSTVISSEN IN DE VENDÉE 

De Vendée telt 250 km stranden langs de Atlantische kust van Frankrijk. Deze kustlijn is een prachtig toevluchtsoord voor talloze diersoorten tijdens de paartijd.

In de Vendée wordt voornamelijk gevist op zeeduivel, tarbot, heek, wijting en zandtong hier ook wel ‘sablaise’ genoemd. Daarnaast tref je hier nog rode poon, koolvis, hondshaai, tonijn, zeebaars en de vermaarde sardientjes uit Saint Gilles Croix de Vie aan.

De kustlijn van de Vendée is ook vermaard om de overheerlijke schaaldieren: roze en grijze garnalen, langoustines, zeespinnen, strandkrabben, noordzeekrabben en de voortreffelijke blauwe kreeft.

Weekdieren zoals calamari, zeekatten en inktvissen verschuilen zich eveneens in de wateren van de Vendée.

La Sablaise, de plaatselijke naam voor zandtong uit de Vendée

De langs de kust van Sables d’Olonne gevangen zandtong wordt ‘Sablaise’ genoemd.  Deze platvis is vetarm en heeft stevig en wit visvlees en wordt voornamelijk als filet bereid.  De vis kan ook in zijn geheel gebakken worden in ‘meunière’ stijl, ofwel gewenteld in bloem en geserveerd met boter en citroensap, een typische Franse specialiteit.

 

Jean-Marc Perochon avec un homard

RONDLEIDING OVER DE VISMARKT VAN SABLES-D’OLONNE

Neem een kijkje achter de schermen in de bedrijvige vishaven. Tijdens de rondleiding ontdek je:

  • De levendige sfeer van de visafslag,
  • Het uitladen van de vis,
  • het komen en gaan van de vissersboten,
  • Alle beroepen die nodig zijn om de vishaven te laten draaien.

De rondleiding door de haven duurt 1:30 uur en de ervaren gidsen bieden je een onvergetelijke en boeiende ‘backstage’ belevenis. Je komt zo alles te weten over de rol van de veilingmeesters, de visboeren en de gewoontes van de vissers. Je doorgrondt de geheimen van het verkoopproces en ontdekt de talloze verkochte soorten vis en schaaldieren in deze sfeervolle plaats langs de Atlantische kust van Frankrijk.

RONDLEIDINGEN ‘ACHTER DE SCHERMEN’ OP DE VISVEILING VAN SAINT GILLES CROIX DE VIE

Vissers hebben hart voor hun beroep. Tijdens deze 2 uur durende rondleiding ontdek je de diverse traditionele vistechnieken zoals trawlers, kotters en longline visserij. Het overladen, de vismarkt, de vishandel volgens klassieke en moderne methodes... een constant veranderende wereld...

Na de rondleiding over de visveiling van deze pittoreske vissershaven kun je gegrilde sardientjes proeven.