Ciel nuageux27°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Hoogtepunten
  4. De Vendée Globe in Les Sables d’Olonne in Frankrijk
  5. De Vendée Globe wordt in de volksmond de ‘Everest der zeeën’ genoemd

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Vendée Globe regatta

De Vendée Globe wordt in de volksmond de ‘Everest der zeeën’ genoemd

De Vendée Globe vertrekt vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk en is de enige non-stop solo zeilrace rond de wereld met monohull boten uit de ‘Open 60’-klasse.

Quai des Sables d'Olonne au Vendée Globe

De Vendée Globe is een solo zeilrace rond de wereld zonder bijstand 

De Vendée Globe route start in Les Sables d’Olonne in Frankrijk en beslaat zo’n 20.000 mijl ofwel meer dan 40.000 kilometer. In drie maanden tijd, komen de deelnemers langs drie kapen: 

  • Goede Hoop (Zuid-Afrika)
  • Leeuwin (Australië)
  • Hoorn (Chili)

De reis start in de haven van Les Sables d’Olonne in Frankrijk. De route gaat verder over de Atlantische Oceaan. Vervolgens doorkruisen de zeilers de Indische en Stille Oceaan alvorens opnieuw de Atlantische Oceaan op te varen. Tot op vandaag is het Vendée Globe record in handen van Armel Le Cléac. Hij voltooide de race in 74 dagen en 3 uur tijdens de editie van 2016-2017. 

De oorsprong van de Vendée Globe: de golden globe race

De Golden Globe Race was de eerste solo zeilrace rond de wereld langs 3 kapen. In 1968 gingen er 9 schippers van start. Van de 9 in solozeilen gespecialiseerde pioniers, kwam er slechts één terug naar Falmouth, een bekende Engelse haven in Cornwall. Deze onvergetelijke race groeide uit tot een legende. Het was de voorloper van de Vendée Globe die twintig jaar later van start ging vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk. In 1989 vond de eerste editie van de vermaarde Vendée Globe plaats.

Waarom vertrekt Vendée Globe altijd vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk?

Les Sables d’Olonne in Frankrijk is de thuishaven van de Vendée Globe omdat de zeiler en oprichter van het evenement Philippe Jeantot, in Les Sables d’Olonne woonde en al zijn boten hier geregistreerd waren.