Ciel dégagé22°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Ik zoek
 4. Heritage lovers
 5. De Vendée heeft niet alleen de mooiste zandstranden, maar ook een rijk maritiem erfgoed

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Heritage lovers

De Vendée heeft niet alleen de mooiste zandstranden, maar ook een rijk maritiem erfgoed

Het maritiem erfgoed is alom aanwezig aan de Franse westkust van de Vendée. Populaire vissershavens zoals Saint Gilles Croix de Vie zijn bekend om hun sardines. De oude haven van Les Sables d’Olonne dateert van de vijftiende eeuw en vormt een prachtig historisch erfgoed. Ook staan er meerdere indrukwekkende vuurtorens trots in de branding voor de zeevaarders. Daarnaast ademt de oude wijk La Chaume een schilderachtige sfeer van een vissershaven.

Port de Saint Gilles Croix de Vie

SAINT GILLES CROIX DE VIE, EEN VISSERSHAVEN MET EEN RIJK MARTIEM ERFGOED AAN DE FRANSE WESTKUST

Een vissershaven aan de Franse Atlantische kust die alom bekend staat om zijn sardines 

De vissershaven van Saint Gilles Croix de Vie speelt een belangrijk rol in het maritiem erfgoed van het stadje. Het is de eerste Franse haven met het label "Site Remarquable du Goût", een kwaliteitslabel voor plaatsen met een rijke en veelzijdige Franse gastronomie. Deze onderscheiding werd toegekend in 1998 voor de sardinenvangst, een plaatselijke traditie. Saint Gilles Croix de Vie heeft namelijk niet alleen een van de mooiste zandstranden van de Franse westkust, maar staat ook bekend om de vangst van “blauwe vissen”, zoals sardine en makreel.

De vuurtoren Joséphine, maritiem erfgoed en een prachtig eerbetoon aan de Franse Atlantische kust 

Deze toren werd gebouwd in 1850 op verzoek van zestien kapiteins en werd opgericht ter ere van Joséphine de Beauharnais (de eerste vrouw van Napoléon). Het werd de eerste vuurtoren ter aanduiding van de ingang van de poort. In 1875 werd dit maritieme erfgoed omgebouwd tot opslagplaats van explosieven, waardoor het de “dynamiettoren” genoemd werd. Een belangrijk onderdeel van het maritiem erfgoed van dit prachtige stadje aan de Franse westkust.

WIST JE DAT?

Een oude traditie wil dat als jonggehuwden aan het einde van de pier rond de toren lopen, dit geluk zal brengen.

De Grand Phare kijkt trots over de sardinehaven aan de Franse westkust uit

De 17 meter hoge vuurtoren Grand Phare werd gebouwd in 1875 en overheerst de Gîte en Gabio wijken van de badplaats Saint Gilles Croix de Vie aan de Franse Atlantische kust. Het licht van de Grand Phare is uitgelijnd met dat van de Adon-vuurtoren die iets verder landinwaarts staat. Het doet nog altijd dienst voor zeevaarders die terugkeren naar de haven.

La Maison des Écrivains de la Mer à Saint Gilles Croix de Vie

La maison des écrivains de la mer – een reis door de maritieme literatuur ter ere van het maritiem erfgoed 

La maison des écrivains de la mer koestert het maritiem erfgoed en bevindt zich in het hart van Saint Gilles Croix de Vie, tegenover de zee. Een museum en bibliotheek gewijd aan de maritieme literatuur.

ONTDEK HET MAISON DES ÉCRIVAINS

La maison du pêcheur – een kijk op een vissershaven in 1920 aan de Franse westkust 

La Maison du Pecheur ligt verscholen in het hart van de wijk Maroc niet ver van de haven. Naast andere traditionele vissershuisjes biedt dit privémuseum en bezoekerscentrum een overzicht van het maritiem erfgoed van de stad. Hier zie je de leefomgeving van zeilers in 1920, omringd door antiek meubilair, kleding van die tijd en voorwerpen van het dagelijkse leven.

ONTDEK HET MAISON DU PÊCHEUR

Historisch erfgoed in de wijk Boisvinet – de maritieme bouwkunst is een lust voor het oog! 

In Saint Gilles Croix de Vie heeft de wijk Boisvinet zijn prachtige uitstraling behouden die dateert van de Belle Époque. Tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw verschenen er tal van schilderachtige villa’s langs de kust van de Vendée. Met zijn eclectische stijl heeft deze maritieme bouwkunst een duidelijk stempel op de Franse westkust gedrukt die tot op heden te bewonderen valt.

Saint Gilles Croix de Vie heeft een tweede “vlaggenschip” dat deel uitmaakt van het maritiem erfgoed van de stad. Het is een oud schip dat de naam "Le Hope” draagt en dat voer tot het einde van de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Le hope is een oude caseyeur: een vissersboot uitgerust voor de vangst van krabben en andere schaal- en schelpdieren. Het werd in 1998 ingeschreven op de historische monumentenlijst en ligt vaak aangemeerd in de haven van de stad.

Le Phare de Grosse Terre

Le feu de Grosse Terre – een vuurtoren die trots op de Franse Atlantische kust uitkijkt 

De vuurtoren Grosse Terre staat aan de Franse westkust in de nabijheid van Saint Hilaire de Riez. Men heeft er een adembenemend uitzicht op de ruige kustlijn en de zogeheten Pil’hours-rots. De zeevaarder Garcie Ferrande noemde deze plaats de “Pointe de Ryé”, een oriëntatiepunt voor de zeevaarders. Een prachtige plek om te genieten van de ondergaande zon boven de vissershaven van Saint Gilles Croix de Vie.

Sion sur l'Océan, prachtige Franse monumenten die getuigen van de Belle Époque 

De Franse badplaats Sion maakt deel uit van Saint Hilaire de Riez. Het is een getuige van de vervlogen tijden van 1920 en 1930 toen baden in zee een ware rage was. De badplaats wordt verfraaid door schilderachtige villa’s van de gegoede burgerij.

LES SABLES D’OLONNE – EEN UNIEK MARITIEM ERFGOED AAN DE FRANSE WESTKUST 

De Franse badplaats Les Sables d’Olonne heeft een rijke maritieme geschiedenis. Het is ook de start- en finishplaats van de mythische solozeilwedstrijd om de wereld die bekend staat onder de naam Vendée Globe. Naast de veelzijdige toeristische attracties kenmerkt het maritiem erfgoed zich door een boeiend verleden. De stad staat niet alleen bekend om zijn toeristische aantrekkingskracht (een van de mooiste zandstranden van de Franse westkust, maritieme bouwkunst), maar ook om zijn prachtige maritieme bezienswaardigheden!

Port de pêche des Sables d'Olonne

Le port de pêche – een actieve vissershaven sinds de vijftiende eeuw aan de Franse Atlantische kust 

De vissershaven werd gebouwd in de vijftiende eeuw onder leiding van koning Lodewijk XI. De haven stond bekend om de walvisvaart in de zestiende eeuw, maar werd ook een belangrijke koopvaardijhaven van producten als zout, wijn, graan en zeildoek. Door deze activiteiten groeide het uit tot een van de meest levendige havens van de Franse westkust.

De haven stond ook bekend om de kabeljauwvangst. Later ontwikkelde zich ook de sardine- en tonijnvangst. In de achttiende eeuw werd een reeks renovatiewerken uitgevoerd, waarna deze vissershaven aan de Franse Atlantische kust er zoals nu uit kwam te zien. Met pieren en kades...

Le phare de l'Armandèche - de laatst gebouwde vuurtoren aan de Franse westkust

De vuurtoren Phare de L’Armandèche is 36 meter hoog en heeft een bereik van 42km over open zee. Sinds 2011 is het ingeschreven op de historische monumentenlijst. Het werd gebouwd ter vervanging van een nadere vuurtoren - Le Phare d'Arundel.

Le Phare des Barges – een spectaculaire vuurtoren om grote golven aan de Franse westkust te filmen

De 24,81 m hoge vuurtoren Phare des Barges werd gebouwd in 1861 om de schepen naar de ingang van de haven te leiden. In 1970 was het de eerste vuurtoren die geautomatiseerd werd. Beukende golven tegen deze rotsformatie vormden een groot gevaar voor de kustvaart. Bij stormachtig weer aan de Franse Atlantische kust is het echter een fascinerend tafereel.

Het maritiem erfgoed van de wijk La Chaume – het ontstaan van Les Sables d’Olonne

Deze visserswijk van Les Sables d’Olonne wordt La Chaume genoemd en is de eerste vestiging van de stad. Het maritiem erfgoed is nog altijd aanwezig in de nauwe straatjes met schilderachtige huisjes die typisch zijn voor deze vissersgemeenschap aan de Franse westkust. Het plein ademt de gezellige sfeer van een dorpje waar iedereen elkaar lijkt te kennen...

WIST JE DAT?

De wijk La Chaume staat ook bekend als de “Le Berceau de la Cité” of de “bakermat van de stad”.

La Chaume aux Sables d'Olonne

De grote pier "Saint Nicolas", ideaal voor een gezellig uitje met het gezin aan de Franse Atlantische kust

De pier werd ontworpen in 1764 en voltooid in 1910 met de toevoeging van de vuurtoren. Tegenwoordig is het een populaire plek om te wandelen met het gezin, vooral wanneer het weer warmer wordt aan de Franse westkust

De priorij Saint Nicolas – een bouwwerk aan de Franse westkust gewijd aan de beschermheilige van de vissers

Naar het einde van de walkant van La Chaume overheerst de priorij Saint Nicolas de toegang van de haven. Een legende vertelt dat de kapel gebouwd werd in de elfde eeuw door een zeiler die een schipbreuk had overleefd. Hij droeg het gebouw op aan Saint Nicolas, de beschermheilige van de vissers. De kapel in de vorm van een Grieks kruis werd later in de zeventiende eeuw omgebouwd tot een vesting en vormt thans een fraai maritiem erfgoed. In het gebouw zijn tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Van hieruit heeft men een prachtig uitzicht op de baai van Les Sables d’Olonne.

Le musée de l'Abbaye Sainte Croix – een nationaal kunstmuseum in een abdij van de zeventiende eeuw

Het museum Sainte Croix is gehuisvest in een abdij van de zeventiende eeuw en ingeschreven op de monumentenlijst als “Musée de France”. Het was een van de eerste moderne en hedendaagse kunstmusea van Frankrijk. Het museum toont werken van Gaston Chaissac, beroemd om zijn totems, en Victor Brauner, beroemd om zijn surrealistische stijl. Op de tweede verdieping ligt het accent op plaatselijke tradities, de Franse westkust en het leven in een badplaats.

Maritiem erfgoed La petite jetée: de kleine pier met zijn groene vuurtoren aan de Franse westkust

Deze pier van de zeventiende eeuw beschermt de haven aan de Franse Atlantische kust tegen dichtslibben. In de negentiende eeuw werden de twee pieren gebruikt als jaagpad. De vuurtoren helt enigszins als gevolg van inkrimping van de ondergrond, waardoor het de bijnaam gekregen heeft van "Kleine toren van Pisa".

L'Île Penotte aux Sables d'Olonne

L’île Penotte – een verrassend maritiem erfgoed in het hart van de stad 

Ile Penotte is een boeiende bezienswaardigheid op korte afstand van de strandboulevard aan de Franse westkust. Wanneer men door deze mooie steegjes wandelt, omgeven door stokrozen, kan men het werk bewonderen van de plaatselijke kunstenaar Danièle Arnaud-Aubin. Zij heeft de gevels versierd met mozaïeken van zeeschelpen. Iets wat je niet verwacht in het hart van de stad!

Het museum van Château Saint Clair, gewijd aan het maritiem erfgoed en de visserij 

Het Château Saint Clair ligt aan de zeekant van de wijk La Chaume. Deze oude burchttoren van de twaalfde eeuw wordt nu gebruikt als vuurtoren onder de naam Arundel-toren. In het kasteel is een museum gehuisvest over het maritiem erfgoed, de Franse westkust en de visserij. Een van de zalen gaat over het maritiem erfgoed van vervlogen tijden. In de andere zaal worden talrijke schaalmodellen, documenten en uiteenlopende voorwerpen getoond over de visserij.

Vanaf de top van de 33 m hoge Arundel-toren worden met behulp van een oriëntatietafel de diverse bezienswaardigheden getoond en heeft men een prachtig uitzicht op deze schitterende baai aan de Franse westkust..

HET EILAND NOIRMOUTIER EN HET MARITIEM ERFGOED, TWEE MET ELKAAR VERWEVEN SCHOONHEDEN 

Le Passage du Gois, bijzonder maritiem erfgoed tussen het vasteland en het eiland Noirmoutier 

Het eiland Noirmoutier is zowel bereikbaar via een brug als via een geplaveide weg van 4.2km die bij vloed onder water ligt, wat het tot een uniek maritiem erfgoed in Europa maakt. De Passage du Gois is al vijfenzeventig jaar ingeschreven op de Franse lijst van schilderachtige bezienswaardigheden. De Passage du Gois is slechts tweemaal per dag toegankelijk bij eb. De oversteek is mogelijk anderhalf uur voor en na de aangegeven laagtijtijden, in totaal circa 3 uur. De weg wordt gemarkeerd door 9 bakens langs de rand. Sommige daarvan zijn vluchtoorden waar men zo nodig kan schuilen als men zich laat verrassen door de vloed. Bij eb trekt deze uitzonderlijke omgeving vaak strandvissers die zoeken naar venusschelpen, kokkels en oesters... een voortdurend veranderend spektakel aan de Franse westkust!   

De polder Sébastopol, een natuurlijke en maritieme haven van vrede aan de Franse Atlantische kust 

De polder Sébastopol is een beschermd gebied van circa 132 hectare dat gewonnen werd op de zee volgens de Nederlandse poldertechniek. Deze uitzonderlijke haven van rust aan de Franse westkust is sinds 2008 ingeschreven op de lijst van regionale natuurreservaten. Het herbergt meer dan 900 diersoorten, zeevogels, vissen, ongewervelde dieren, insecten en talloze plantensoorten.

Dit maritiem erfgoed is een toevluchtsoord voor honderden trekvogels die in de winter hier naartoe komen om eieren te leggen.

De Passage du Gois en de Polder Sébastopol vormen beide een ongekend natuurlijk en maritiem erfgoed.

Bateau au port de Noirmoutier
Port de NoirmoutierMarais salant au polder sébastopole

Hôtel Jacobsen, een maritiem museum over het plaatselijk cultureel historisch erfgoed 

Dit herenhuis heeft een rijke historie en toont het maritiem erfgoed van dit prachtige eiland aan de Franse westkust. Het was de eigendom van een reder en werd ingeschreven op de historische monumentenlijst. Het staat algemeen bekend als het “hôtel de la mer” en vormt het hart van het cultureel historisch erfgoed van het eiland.

Het museum telt tien zalen met verschillende thema’s die betrekking hebben op de zee: 

 • decoratieve kunst,
 • handel en koopvaardij,
 • territoriale indeling,
 • gevaren van de zee,
 • culturele risico’s,
 • de verschijnselen van de kust, weergegeven met nieuwe interactieve technologieën.

Het dompelt de bezoeker onder in een boeiende wereld om het prachtige eiland Noirmoutier aan de Franse westkust beter te begrijpen.

Ontdek Hôtel Jacobsen

HET MARITIEM ERFGOED VAN TALMONT SAINT HILAIRE AAN DE MONDING VAN DE PAYRÉ 

Talmont Saint Hilaire ligt aan de monding van de Payré aan de Franse westkust en wordt beschermd tegen de oceaan door de rotskliffen van de Pointe du Payré. De monding heeft zijn unieke flora en fauna behouden. Stroomopwaarts over de rivier Payré komt men aan bij een moerasland van 800 hectare waar de typische oesterhaven van La Guittiere gevestigd is.

Geniet van het prachtige strand "plage du Veillon”, een van de mooiste zandstranden van de Franse Atlantische kust dat zich bij 1 km uitstrekt langs de duin. De toegang is verboden tot deze beschermde duin die ingeschreven staat op de natuurlijke erfgoedlijst van de Vendée.

LA TRANCHE SUR MER EN LA FAUTE SUR MER: MILIEUBESCHERMING AAN DE FRANSE ATLANTISCHE KUST 

Het natuurreservaat Belle Henriette strekt zich over 340 hectare uit tussen La Tranche sur Mer en La Faute sur Mer. De lagune kenmerkt zich door een bijzonder natuurlijk erfgoed door de circa 360 verschillende plantensoorten en de talrijke trekvogels die hier neerstrijken.

Vlakbij ligt nog een ander natuurlijk erfgoed dat een bezoek meer dan waard is… dit natuurreservaat aan de Franse westkust ligt verscholen op de landtong van de Pointe d'Arçay en wordt aan een zijde omzoomd door de rivier Lay en aan de andere zijde door de Atlantische Oceaan. Dit verscholen gebied is doorgaans niet toegankelijk voor het publiek. Men kan echter de uitzonderlijke flora en fauna bewonderen dankzij gratis rondleidingen die in juli en augustus georganiseerd worden door de ONF (Franse bosbescherming).