Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Hoogtepunten
  4. Festivals
  5. De Vendée kenmerkt zich door een rijke Franse Folklore

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Festivals

De Vendée kenmerkt zich door een rijke Franse Folklore

De talloze festivals, shows en activiteiten voegen een vleugje folklore uit Frankrijk aan je vakantie in de Vendée toe. Van evenementen in Franse klederdracht tot gezellige dorpsmaaltijden, havenfeesten en het proeven van streekgerechten; je hebt de keuze uit een waaier van meer dan 500 verschillende activiteiten.

Folklore les sables d'olonne vendée

Sardientjes en visfestivals - Saint Gilles Croix de Vie

Saint Gilles Croix de Vie organiseert elk jaar meerdere traditionele festivals. Het is vermaard om het maritieme erfgoed gewijd aan vissen en sardientjes.  Op de laatste zondag van juli kun je hier tijdens het Sardine Festival heerlijke gegrilde sardientjes of sardientjessoep proeven. De Franse folklore groepen en  shanty en zeemanskoren geven een extra feestelijke sfeer aan dit gezellige evenement. Op de eerste zondag van augustus vindt er het Visfestival plaats. Gegrilde sardientjes, mosselen, traditionele muziek en zeemansliederen staan op het programma. Er worden ook duiven losgelaten.  Deze feestelijke dag wordt afgesloten met een swingend dansfeest. Op de tweede zondag in Augustus wordt er langs de kade van Port Fidèle een oergezellig havenfeest georganiseerd.

Bonnotte krieltjes festival - de trots van Noirmoutier en de Franse gastronomie

Sinds vijftien jaar organiseert het eiland Noirmoutier een festival in het teken van de vermaarde ‘bonotte’ krieltjes. Jonge producenten laten de traditionele oogstmethodes zien en organiseren tal van activiteiten. Het festival biedt uiteraard een magisch gastronomische ervaring: bij zonsondergang kun je genieten van een overheerlijke maaltijd met muzikale omkleding.

Autrefois Challans: een jaarmarkt in de sfeer van de jaren 1910

De vereniging ‘Association Autrefois Challans’ neemt je mee terug naar de jaren 1910 tijdens de Ambachtelijke jaarmarkt van Challans. Deze oude jaarmarkt vindt plaats op twee donderdagen in juli en twee donderdagen in augustus om je kennis te laten maken met de tradities en het erfgoed van het noordwesten van de Vendée

Tijdens de jaarmarkt beelden zo’n 1.450 vrijwilligers, gekleed in Franse klederdracht en kostuums uit vervlogen tijden, ambachtelijke beroepen en plaatselijke gewoontes uit het begin van de twintigste eeuw uit. Op elke straathoek kun je een nieuwe activiteit ontdekken en overal wordt er in de streektaal gesproken: een gevogelte en vleeswarenmarkt, optochten van het gemeentebestuur van weleer, elegante dames, de plaatselijke brandweer, folklore groepen en zelfs een heuse etappe van de Tour de France uit 1910. De jaarmarkt wordt feestelijk afgesloten met een traditioneel Maraîchine bruiloftsfeest. Een fantastische belevenis met een vleugje nostalgie. 

De toegang tot de jaarmarkt is volledig gratis. Dit evenement trekt elk jaar meer dan 160.000 bezoekers van alle leeftijden.

De V’aa Polynesische kanorace in Sables d’Olonne

Elk jaar wordt er in de Vendée een spectaculaire Polynesische kanorace georganiseerd: de ‘Vendée Va’a’! Aan boord van hun V6 (een kano met 6 roeiers) binden 15 teams de strijd met elkaar aan tijdens een 100 km lange race. De race telt drie etappes verdeeld over twee dagen:  Van Les Sables d'Olonne naar Saint Gilles Croix de Vie, Ile d'Yeu en dan terug naar Les Sables d'Olonne voor de finish.

La Grande Bordée
Autrefois ChallansVendee va'a