Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. Fleur de sel, wit goud uit de zoutpannen van Frankrijk

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Fleur de sel, wit goud uit de zoutpannen van Frankrijk

De Vendée telt meerdere sites waar het zout nog met de hand geschept wordt: het eiland Noirmoutier, in de nabijheid van Saint Hilaire de Riez, het eiland Olonne, Les Sables d’Olonne en Talmont Saint Hilaire. Dit ‘witte goud’ (zeezout) wordt hier volgens ambachtelijke methodes geoogst in de zoutpannen van Frankrijk. Zowel het grove zeezout als het ‘fleur de sel’ wordt van mei tot september geschept. Bij het bezichtigen van de Franse zoutmoerassen kun je de kleine hopen zout langs de randen van de zoutpannen bewonderen.

ZOUT EN DE ZOUTMOERASSEN VAN DE VENDÉE 

Zout wordt hier ook welk het witte goud genoemd! Langs de Atlantische kunst van Frankrijk, zijn de zoutpannen nog steeds in bedrijf en wordt er middels een eeuwenoude ambachtelijke methode fleur de sel en grof zeezout gewonnen. Op het eiland Noirmoutier, in de Bretonse moerassen van de Vendée, Vie of Olonne of in de streek Talmondais kun je de zoutwinners aan het werk zien. Het principe van zoutpannen is eenvoudig: een combinatie van geologische en weersomstandigheden zorgen voor een maximale verzadiging van natriumchloride in het zeewater. Het zout wordt van mei tot september gewonnen. Nadat het water verdampt is, wordt het zout gewonnen met behulp van een grote platte hark die we ‘simoussi’ noemen. Het kristalliseert op de rand van de zoutpannen voor een verhoogd gehalte aan mineralen.

WIST JE DAT?

Als je door de kwelders loopt en een dunne, delicate korst op het wateroppervlak ziet glinsteren, dan is dit "fleur de sel" (bloemen van zout). Het vormt zich op het oppervlak van zeewater terwijl het verdampt. Fleur de sel wordt al sinds de oudheid geoogst en voor medicinale doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het gebruikt als afwerkingszout om voedsel op smaak te brengen en te garneren, omdat het snel smelt en lichter is dan normaal zout. De naam komt van de delicate bloemachtige patronen die de kristallen creëren in de zoutkorst. Een product dat zeldzaam is en over het algemeen duurder dan gewoon zout of grof zout.

ENKELE INTERESSANTE WEETJES OVER HET ZOUTSCHEPPEN 

Ontdek in het avonturenpark ‘Les Salines’ in de nabijheid van Sables d’Olonnes alle geheimen achter de zoutproductie. Kinderen kunnen hier samen met een saunier (zoutwinner) in deze zoutpannen in Frankrijk werken. Hij legt ze uit hoe ze hun eigen zout kunnen scheppen. Ze kunnen zo met veel trots een vleugje Vendée mee naar huis nemen en de overige familieleden hun eigen geoogste zout laten proeven.

Volg de paden die kriskras door de zoutpannen lopen. Bewonder het werk van andere ‘sauniers’ en ontdek de fauna van deze prachtige natuursite.