Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Eten & Drinken
 3. Gulle wijngaarden
 4. Frans bier en ambachtelijke bierbrouwerijen: de verborgen schatten van de Vendée

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Gulle wijngaarden

Frans bier en ambachtelijke bierbrouwerijen: de verborgen schatten van de Vendée

De afgelopen 20 jaar is de ambachtelijke bierbrouwerij in de Vendée sterk in aanzien gestegen. Tal van lokale Franse bieren hebben nationale onderscheidingen of medailles gewonnen en worden in het gehele land gewaardeerd. Veel van deze Franse bieren worden volgens biologische methoden en innoverende recepten gebrouwen. Proef het Franse bier van de Vendée, maar met mate en alleen voor het plezier! Want de Vendée maakt niet alleen wijnen en zal je met zijn ambachtelijke bierbrouwerijen aangenaam verrassen.

Hieronder volgt een keur van de ambachtelijke bierbrouwerijen van de Vendée waar typische Franse bieren gebrouwen worden met uiteenlopende smaken...

Bière mélusine

Een greep uit het Franse bier van de ambachtelijke brouwerijen van de Bocage 

Frans bier van de ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie Mélusine – 16 verschillende Melusinebieren

De in 2001 opgerichte ambachtelijke brouwerij Brasserie Mélusine was de eerste brouwerij in de Vendée. Het ligt in Chambretaud op steenworp afstand van de Puy du Fou. In 2005 nam Laurent Boiteau deze onafhankelijke brouwerij over waar het respect voor de ambachtelijke bierbrouwerij van groot belang is. Dit Franse bier is een product zonder toevoegingen, kleurstoffen noch extracten, waarden die Laurent Boiteau nog altijd koestert. Alle ingrediënten van deze Franse bieren zijn 100% natuurlijk.

De ambachtelijke bierbrouwerij Mélusine brouwt tegenwoordig 8.000 liter per dag en dankzij een grote investering zal dit binnenkort toenemen tot 16.000 liter per dag! Het Franse bier van Brasserie Mélusine bestaat uit meer dan 16 verschillende soorten:

 • Love and Flowers (biologisch witbier met rozenbloemblaadjes met een gehalte van 4,2°),
 • Hellfest (India pale Ale, met verse hop met een gehalte van 6,6°) of zelfs
 • Marshall (triple bier met een gehalte van 8,6°),
 • een biologisch bierassortiment,
 • een conventioneel bierassortiment.

De ambachtelijke bierbrouwerij Mélusine heeft al een zilveren medaille gewonnen in 2013, gevolgd door een gouden en zilveren medaille in 2018. Daarna werd in 2020 op de landbouwshow het werk van Laurent Boiteau’s opnieuw beloond toen zijn Franse bieren twee medailles wonnen voor het Concours Général Agricole (artikel lezen). Dankzij deze onderscheidingen nam de verkoop van het Mélusinebier sterk toe:

 • La Barbe Bleue: Bronzen medaille,
 • La Love and Flowers: Bronzen medaille.

Men kan het Mélusinebier het gehele jaar door proeven van maandag tot en met vrijdag van 14 uur tot 17.30 uur.

Wist je dat?

In 2019 was de Brasserie Mélusine de eerste ambachtelijke bierbrouwerij in de Loirestreek waaraan het label “Onafhankelijke brouwer” werd toegekend. Dit label promoot de expertise van onafhankelijke brouwers, informeert de consument over de herkomst en de natuurlijke aspecten van hun biersoorten. Het is ook een garantie van de kwaliteit, authenticiteit en transparantie voor de consument.

Brasserie Mélusine - ZA La Barboire - CHAMBRETAUD - Tel.: +33 (0)2 51 61 51 52 - www.brasserie-melusine.com

 

Bière la muse

Ambachtelijke bierbrouwerij Muette – lokaal Frans bier met landelijke erkenning 

Sinds 2014 is de ambachtelijke bierbrouwerij Muette gevestigd in een schuur van een familieboerderij toen Maxime Tripoteau met succes besloot zijn eigen bier te brouwen.

Na een jaar werk besloot Maxime met zijn Franse bieren mee te doen aan het Concours Général Agricole. Hij won 2 medailles, een gouden en bronzen medaille voor zijn Blonde bier en zijn Bocage Pale-ale. Een dergelijk succes had men sinds lange tijd niet meer meegemaakt op het Concours Général. Het droeg bij aan de erkenning van zijn collega’s die hem aanmoedigden zijn inzet voor het Franse bier voort te zetten.

In 2016 kreeg hij brons voor zijn blonde bier en zilver voor zijn "Milk Stout".

In 2017 kreeg hij opnieuw een onderscheiding voor La Musse Triple Hops. Na een zilveren medaille op de landbouwshow kreeg La Musse tijdens de nationale bierwedstrijd (Frans brouwerijmuseum) een zilveren Fourquet! (in de categorie van hoppige bieren).

Daarna zaaide en produceerde deze familiebrouwerij in 2017 zijn eigen gerst voor hun Franse bier en was de "Malt made in Vendée” geboren!

Je kunt “aan huis kopen” en de bieren proeven bij de proefbar: Vrijdag en zaterdag van 17 tot 21 uur.

Bezoek van de ambachtelijke bierbrouwerij op afspraak elke zaterdag om 16.30 uur.

Ferme Brasserie La Muette - D949 bis, lieu-dit la Muette - BAZOGES EN PAREDS - Tel.: +33 (0)2 52 65 01 22 - www.lamusse.net

 

Brasserie du Grand Zig aux Herbiers

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie du Grand Zig, lokaal Frans bier om de traditie te delen 

De ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie du Grand Zig werd opgericht in 2017 door Alexandre Blanchouin in Les Herbiers. Het idee was eenvoudig: delen van smaak en plezier.
Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie du Grand Zig bestaat uit twee assortimenten. Hun permanente assortiment bestaat uit vijf soorten:

 • God save the Pale Ale,
 • Stout ou rien,
 • Malte counts triple,
 • Wheat will rock you,
 • Top of the Hop.

Een andere tijdelijke biersoort is een single Extra Hoppy Stout.

Brasserie du Grand Zig - 17 rue du Guichet - LES HERBIERS - Tel.: +33(0)6 50 27 90 39

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie des Maines –lokale ambachtelijke biersoorten 

Florent Durand begon zijn eigen bier te brouwen in 2018 door zijn garage om te bouwen tot ambachtelijke bierbrouwerij. Hij creëerde een nieuw ambachtelijk bier dat “La digue du Q” genoemd wordt, dat gebrouwen wordt volgens een nagenoeg volledig biologisch recept.

Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij “La Brasserie des Maines” van Florent in Saint Georges de Montaigu bestaat uit 5 biersoorten, La Digue du Q: blond, amber, IPA, wit en porter bier.

Brasserie des Maines - 1 rue des Maines - SAINT GEORGES DE MONTAIGU - Tel.: +33 (0)6 22 16 33 80

Brasserie La Louette, Les Herbiers

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij La Brasserie la Louette – lokaal bier met een volle maltsmaak 

De biologisch gebrouwen Franse bieren van deze ambachtelijke bierbrouwerij staan bekend om hun volle en zachte eigenschappen en hun overheersende maltsmaak. Het doel van de brouwerij is om Franse bieren te brouwen "made in Les Herbiers” op basis van grondstoffen die voor 100% afkomstig zijn van de biologische landbouw.

De ambachtelijke bierbrouwerij biedt een permanent bierassortiment: blond, amber, triple, stout, wit en IPA. Evenals een beperkt aantal speciale biersoorten op basis van diverse ingrediënten (kruiden, aromaten...) die lokaal geproduceerd worden.

Brasserie La Louette, 47bis Rue Denis Papin - LES HERBIERS - Tel.: +33 (0)6 86 24 57 05

Frans bier van de ambachtelijke bierbrouwerijen aan de kust van de Vendée

De ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie la Cabaude biedt 8 lokale Franse bieren

Olivier Balaresque, een voormalige vrachtwagenchauffeur, besloot in 2014 van baan te veranderen en een ambachtelijke bierbrouwerij te starten. Hij begon zijn productie in 2015 toen hij zich vestigde in een bedrijfsincubator in Olonne sur Mer. Met enthousiasme en passie wilde Olivier zijn eigen bier brouwen. Gaandeweg begon hij naam te maken bij diverse ambachtslieden, producenten, handelaren en plaatselijke markten. In de loop der tijd heeft hij 8 Franse bieren ontwikkeld: wit, triple, blond, bruin, red ale. Frans bier met diverse smaken zodat iedereen ruime keuze heeft.

Brasserie La Cabaude - Pépinière d'entreprise - Atelier n°9 - Allée Titouan-Lamazou - OLONNE SUR MER - Tel.: +33 (0)9 86 26 85 32

Bière la Cabaude
Bière artisanale Les Islattes

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie des Islattes, Frans bier onder de naam "La Jardaise" 

Bernard Jarverliat, een voormalige computeringenieur, brouwt sinds 5 jaar Frans bier. Een liefhebber van lokaal gebrouwen Frans bier die de bierbrouwerij als een hobby begon. In 2015 besloten hij en een bevriende wijnhandelaar om bier "made in Jard sur Mer” te brouwen. Ze probeerden hun idee uit met slechts 400 flessen bier die snel verkocht waren. Vanaf dat moment stond het project op de rails en werd in 2016 het Jardaise bier geboren met een verkoop van nagenoeg 4.500 flessen. In 2018 was de productie gestegen tot 10.000 flessen. Sindsdien wordt dit lokale Franse bier uitsluitend verkocht in plaatselijke winkels, bars en restaurants in Jard sur Mer, Saint Vincent sur Jard en in Les Sables d’Olonne. Deze lokale verkopers ontvangen hem met open armen!

Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij bestaat uit 9 verschillende soorten onder de naam "La Jardaise":

 • Jardaise season,
 • Jardaise,
 • Jardaise foam,
 • Jardaise amber,
 • JPA Jard Pale Ale,
 • Abbaye de Lieu-Dieu (blond bier),
 • La Fine Fleur Jardaise,
 • Jardaise de Printemps,
 • Abbaye de Lieu-Dieu (amber bier.)

Brasserie des Islattes - 54 rue du Fief l'Abesses - JARD SUR MER - Tel.: +33 (0)6 03 01 61 77 - www.brasserie-des-islattes.com

Brasserie La Petite Ramonière à Notre Dame de Monts

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie La Petite Ramonière in de Bretonse moerassen

De ambachtelijke bierbrouwerij La Petite Ramonière werd in 2014 opgericht in het hart van de Bretonse moerassen in Notre Dame de Monts. Het Franse bier van deze brouwerij bestaat uit twee assortimenten. Het eerste assortiment bestaat uit 5 Franse bieren die permanent beschikbaar zijn en het tweede assortiment bestaat uit 4 seizoensbieren. De brouwers hebben besloten om vogelnamen te geven aan hun bieren, want in het moeras leven talrijke vogelsoorten: de kluut, de blauwborst, de zee-eend...

Als milieubewuste brouwers letten zij in het bijzonder op het energieverbruik tijdens de productie en wordt statiegeld geheven op hun flessen .

Brasserie La Petite Ramonière - La Petite Ramonière - NOTRE DAME DE MONTS - Tel.: +33 (0)6 51 05 21 61

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie les Fous Brassants op het eiland Yeu

De in 2019 opgerichte ambachtelijke bierbrouwerij Les Fous Bassants ligt in het centrum van het eiland Yeu. De brouwerij Les Fous Brassants is geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse brouwerijen in die zin dat je dit Franse bier kan proeven en een oogje in het zeil kunt houden op het brouwerijproces en de kuipen. Momenteel biedt de ambachtelijke bierbrouwerij Les Fous Brassants zes verschillende Franse bieren: La Queue Jeanne, L'Appât, La Yeu Pa, FB Blonde, Kerstmisbier en overige speciale bieren.

In 2020 hadden ze diverse nieuwe projecten: de installatie van een koelcel, de creatie van nieuwe biersoorten, de verkoop van zelfgemaakte limonades en gemberbier, evenals bezichtigingen van de ambachtelijke bierbrouwerij... De eigenaren Angèle Bertrand en Rémi Augereau blijven ons verrassen!

Brasserie Les Fous Brassants - 21 routes des Roches Cougneres - 85350 L'île d'Yeu - Tél. : 06 26 74 19 71 - www.lesfousbrassant.fr

Ambachtelijke bierbrouwerij La Brasserie Les Chats Noirs – de fusie van twee Franse bieren in Landeronde

De in 2018 opgerichte ambachtelijke bierbrouwerij Les Chats Noirs is het resultaat van de fusie van twee kleine brouwerijen. Rodolphe Giquel had zijn ambachtelijke bierbrouwerij "Le Garage à Bulles” opgericht in Chapelle-Achard. Simon Lory begon enkele jaren geleden Frans bier te brouwen voordat hij zijn micro-brouwerij "La Dérive” in 2017 oprichtte. In april 2018 besloten de twee vrienden hun krachten te bundelen met de oprichting van de gezamenlijke brouwerij "Les Chats Noirs". Tegenwoordig hebben zij een pand van 270m², vier gistingsvaten van elk 1000 liter, drie beslagkuipen en een koelcel.

Het Franse bier wordt uitsluitend volgens hun eigen recept gebrouwen, zoals de "French", de "Blanc gingembre" of de "Porter".

Brasserie Les Chats Noirs - zone artisanale la Grolle - LANDERONDE - Tel.: +33 (0)6 47 67 65 11

Brasserie Les Chats Noirs à Landeronde
Brasserie Les Brasseurs de la Vie à Saint Gilles Croix de Vie

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie Les Brasseurs de la Vie, Frans bier voor een verfrissende vakantie! 

Een voorkeur voor Frans bier, liefde voor hun streek, een wens om hun enthousiasme te delen en het streven naar verantwoorde methoden, dat zijn de idealen die je verwelkomen in de ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie de la Vie! Een goed doordacht project dat uitgewerkt werd door Caroline Thomas. Zij beseft zich dat toeristen graag Franse streekproducten of souvenirs van hun vakantie mee terugnemen. Het is om die reden dat zij Frans bier begon te brouwen. Na een periode van twee jaar hebben moeder en zoon diverse recepten ontwikkeld. Deze omvatten een tamelijk pittig witbier zonder hop maar eerder met extracten van sinaasappelschil en vlierbloesem, evenals een bruin bier met een overwegende grillsmaak.

Het assortiment en de recepten dragen symbolische namen van Saint Gilles Croix de Vie en omgeving zoals: Les Terres Noires, Joséphine, La Grosse Terre, Le Trou du Diable... De ambachtelijke bierbrouwerij Les Brasseurs de la Vie organiseert elke vrijdagavond om 18 uur bezichtigingen met bierproeverijen.

Voor alle bierliefhebbers organiseert de ambachtelijke bierbrouwerij ook workshops waar je alles kunt leren over het brouwen, proeven en bottelen van je eigen ambachtelijke bier.

Beleef een boeiende ervaring met vrienden, familie, collega’s en breng een aangenaam moment door waar je je kennis kunt verrijken, bieren kunt proeven en van gedachten kunt wisselen met gastvrije brouwers. (Workshops alleen op afspraak).

Brasserie Les Brasseurs de la Vie - 50 rue des Couvreurs - SAINT GILLES CROIX DE VIE - Tel.: +33 (0)2 51 55 04 75 - www.lesbrasseursdelavie.com

Brasserie Opé aux Sables d'Olonne

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie Opé – een milieubewuste aanpak voor lokaal Frans bier

De ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie Opé werd in 2017 opgericht door Pierre Brodu. Deze jonge en milieubewuste ondernemer besloot zijn afval te verminderen door een systeem uit te werken met statiegeldflessen. Hij gebruikt ook een efficiënt en geautomatiseerd verwarmingssysteem dat aangedreven wordt door groene stroom om zijn milieu-impact te beperken.

Het Franse bier van deze ambachtelijke bierbrouwerij bestaat uit een assortiment van vier soorten: Wheat Ale, Summer Ale, India Pale Ale en Stout

In 2020 won de ambachtelijke bierbrouwerij Opé tijdens de landbouwshow 1 medaille:

 • Stout bier: Gouden medaille.

La Brasserie Opé - 28 Ter Allée Alain Gautier - LES SABLES D'OLONNE - Tel.: +33 (0) 6 71 20 19 45 - ope.beer

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie La N'O – het eerste Franse bier van het eiland

Het N'O bier is het eerste Franse bier dat bedacht, gebrouwen en gebotteld wordt op het eiland Noirmoutier. Dit lokale bier wordt geproduceerd in La Guérinière door de twee vrienden Éric Frioux en François Nicoux. De ambachtelijke bierbrouwerij ontstond door de wens om een uniek en smaakvol product te creëren dat gedeeld kan worden op het land, aan zee in de zon of zelfs als het regent.

Het Franse bier N'O is verkrijgbaar in zes smaken: N'O blonde Triple Hops, N'O Noirmoutrine, N'O blanche, N'O ambrée, Jouzel en Cascadeuse.

Brasserie, La N'O - 12 rue de Tranchard - Zone Artisanle des Mandeliers - LA GUERINIÈRE - Tel.: +33 (0)2 51 60 40 12

Brasserie La Cibulle à Maillé

Ambachtelijke bierbrouwerijen in de zuidelijke Vendée voor speciaal Frans bier

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie La Cibulle in het hart van het Marais Poitevin (

De ambachtelijke bierbrouwerij La Cibulle van Maxime Bonnin ligt in het hart van het Marais Poitevin. Sinds september 2014 wilde Maxime zijn eigen biermerk creëren. In 2016 kocht de ambachtelijke bierbrouwerij een nieuwe installatie voor 1.000 liter en een volledig gerenoveerd pand in de kleuren van La Cibulle. Het Franse bier bestaat uit een assortiment van 6 verschillende ambachtelijke bieren gemaakt op basis van authentieke ingrediënten om je dorst te lessen tijdens warme zomerdagen: Original, Single Hop, American Amber, witbier, Abbey of Nieul sur l'Autise en Abbey of Maillezais.

Het American Amber bier van de ambachtelijke bierbrouwerij won de eerste prijs op het Bier Fest van Nantes en een gouden medaille op de landbouwbeurs.

La Cibulle organiseert ook bezichtigingen en bierproeverijen met het doel om al dan niet ingewijden kennis te laten maken met het ambachtelijke bier en de productiemethoden.

Brasserie La Cibulle - 7 rue de la Poste - MAILLÉ - Tel.: +33 (0)2 51 00 39 74 - www.lacibulle.fr

Brasserie du Marsouin à Brétignolles sur Mer

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie du Marsouin, Frans bier van een micro-brouwerij (

De Brasserie du Marsouin is een kleine ambachtelijke bierbrouwerij die in juli 2019 opgericht werd in Brétignolles sur Mer. Frédéric heeft speciale belangstelling voor bepaalde biersoorten, wat hem ertoe aanspoorde om zijn project door te ontwikkelen. Zijn nieuwe avontuur is gebaseerd op het delen van enthousiasme en creativiteit.

Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij Marsouin bestaat uit circa tien soorten, van witbier/licht bier tot volle blonde bieren, amber bieren, verschillende IPA’s, bruine ales en kerstbier. Deze bieren zijn niet gefilterd, niet gepasteuriseerd en hergisten op de fles zonder toevoegingen of conserveermiddelen.

Brasserie du Marsouin - Zone Artisanale du Peuple - 21 rue Gutenberg - BRÉTIGNOLLES SUR MER - Tel.: +33 (0)6 06 40 83 68 -  www.brasseriedumarsouin.fr

Ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie La Coopine met een breed scala van lokale biologische bieren

In de zuidelijke Vendée worden in de ambachtelijke bierbrouwerij La Coopine biologische bieren gebrouwen. Adrien en Jean-Claude stonden aan de wieg van dit brouwerijproject. Deze lokale Franse bieren worden zo eenvoudig mogelijk gemaakt zonder toevoegingen, pasteurisatie of filtering.

Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij La Coopine in Luçon bestaat uit een breed assortiment van biologische bieren: blond, amber en seizoensbieren. Aarzel dus niet als je je dorst wilt lessen met slokje authenticiteit!

Brasserie La Coopine - 11 route de Sainte-Gemme - LUCON

Frans bier van de ambachtelijke bierbrouwerijen van La Roche sur Yon en omgeving

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij Beer workshop voor ambachtelijk bier in een gastvrije omgeving 

Jonathan Teillet en Olivier Vallée hebben twee passies: Frans bier en sport. Daarom besloten zij hun eigen ambachtelijke bierbrouwerij op te richten. Deze twee brouwers wilden echt ambachtelijk bier aanbieden in een gastvrije ruimte waar bierliefhebbers de smaken van hun Franse bier kunnen proeven.

Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij Beer Workshop bestaat uit vier soorten die het gehele jaar verkrijgbaar zijn en soms een vijfde creatieve biersoort om van smaak te wisselen!

Brasserie Beer Workshop - 36 rue de Montréal - LA ROCHE SUR YON - Tel.: +33 (0)2 51 34 04 83 - beerworkshop.fr

Frans bier van de ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie Les Coureurs de lune: 3 ambachtelijke bieren 

François-Xavier Doll, een voormalige vertegenwoordiger, besloot toen hij 30 was om zijn eigen Franse bier te brouwen en te verkopen. Zijn passie voor bier begon in Quebec. Eenmaal terug in Frankrijk volgde hij een opleiding aan de universiteit van La Rochelle om bierbrouwer te worden. Daarna werkt hij vier jaar lang aan de ontwikkeling van zijn bierrecepten.

Het Franse bier van de ambachtelijke bierbrouwerij Les Coureurs de Lune bestaat uit een assortiment van drie verschillende ambachtelijke bieren: witbier, Peat en Rye pale ale.

Brasserie Les Coureurs de Lune - rue des Hirondelles - Zone Artisanale de la Colonne - LE POIRÉ SUR VIE - Tel.: +33 (0)6 27 25 38 45 - www.lescoureursdelune.fr

Brasserie Les Coureurs de Lune au Poiré sur Vie

Frans bier van de ambachtelijke bierbrouwerijen aan de kust en in het achterland

Frans bier van ambachtelijke bierbrouwerij Brasserie Garatelle, gebrouwen volgens het Isobar proces

Na een verandering van loopbaan besloot Alain Taupin om bierbrouwer te worden. De ambachtelijke bierbrouwerij Garatelle biedt traditionele lokale bieren zonder kruiden of smaakstoffen. Er zijn 5 Franse bieren verkrijgbaar: blond, witbier, amber evenals een alternatieve gouden en rode Ale naargelang het seizoen. Al deze Franse bieren zijn biologisch en gemaakt volgens het Isobar proces

Brasserie Garatelle - 10 rue de la Nouette - VAIRE - Tel.: +33(0)6 10 48 13 14

 

Alcohol is schadelijk voor de gezondheid, drink met mate!