Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. Franse specialiteiten voor een zoete noot na de maaltijd

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Franse specialiteiten voor een zoete noot na de maaltijd

In Frankrijk heeft elke streek zijn eigen specifieke toetje en de Vendée is hier natuurlijk geen uitzondering op. Zoetekauwen en fijnproevers zijn hier de koning te rijk dankzij de talloze Franse lekkernijen die hier verkrijgbaar zijn. Van de traditionele Franse puddingtaart, bruidstaarten, Franse pruimentaart, tot kleine beignets, de Vendée biedt voor elke smaak wat wils. Zonder de Minmins, de lekkerste snoepjes uit Frankrijk te vergeten! 

Le fion of flan maraîchin - een mooie paastaart

De Fionaïe (naam in patois) of Flan maraîchin, werd voorheen opgediend na de paasmaaltijd of bij communies en doopfeesten. Deze lekkere en mooie paastaart met een wel heel bijzondere naam is een smaakvolle eierpudding omringd door een krokant deeglaagje. In sommige families van de Vendée wordt deze traditie nog hoog in het vaandel gedragen. (Patois is een streekdialect)

Les caillebotes – een streekdessert op basis van gestremde melk

Les caillebottes is een nagerecht gemaakt van gestremde melk dat op wrongel lijkt. Het was geen dagelijkse kost maar werd opgediend bij speciale gelegenheden. Deze Franse lekkernij wordt bestrooid met suiker of kaneel voor een verfijnde smaak.

Les minmins, een smeuïg zacht pruimensnoepje

Minmins zijn snoepjes van het eiland Yeu. Deze Franse specialiteit wordt gemaakt van zachte karamel, gedroogde pruimen en gezouten boter. De Minmins zijn zo lekker dat ze al tot beste snoepjes van Frankrijk uitgeroepen zijn!

La tarte aux pruneaux, een traditionele bruidstaart

De Tarte aux pruneaux is eveneens een Franse specialiteit van het eiland Yeu en voorheen bekend als ‘bruidstaart’ of ‘bruids- en bruidegom taart’ De traditie wordt ook nu nog voortgezet en wordt soms aan dierbaren geschonken die niet naar het feest konden komen. Maar om deze heerlijke Franse pruimentaart te proeven hoef je niet op een uitnodiging voor een bruiloft te wachten hoor, de beste banketbakkers bieden het hele jaar door aan.

Gierst, een Franse streeknagerecht op basis van duurzame granen!

Gierst is een graansoort dat hier omgetoverd wordt in een heerlijk toetje door het in melk te koken en op smaak te brengen met suiker en kaneel. Deze graansoort, die de basis van dit smakelijke gerecht vormt, raakte bijna in de vergetelheid, maar dankzij de volharding van enkele streekbewoners groeit het nog steeds op onze akkers!

Frans paasgebak en specialiteiten voor Vastenavond - een vaste traditie!

Voor Pasen staan er traditionele Franse lekkernijen op het menu. De authentieke ‘fouasse’ of ‘fouace’ is een soort cake uit de Vendée. Het heeft een vrij dichte textuur en wordt geparfumeerd met eau de vie (sterk alcoholische drank) en / of oranjebloesemwater. Het vermaarde en smakelijke Brioche brood uit de Vendée mag natuurlijk ook niet op de tafel ontbreken!

En op Vastenavond smullen we van foutimassons (botteaux, wonders of tourtisseaux), een soort kleine gefrituurde beignets.