Ciel nuageux avec pluies modérées10°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Hoogtepunten
  4. De Vendée Globe in Les Sables d’Olonne in Frankrijk
  5. Het traject van de Vendée Globe zeilwestrijd rond de wereld

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Vendée Globe regatta

Het traject van de Vendée Globe zeilwestrijd rond de wereld

De route van de Vendée Globe solo zeilrace rond de wereld voert de schippers vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk mee over een reis rond de wereld langs de meest prachtige en bijzondere plekken op aarde zoals het gebied van het Azorenhoog.

Bateau en pleine mer au Vendée Globe
Bateau au départ du Vendée Globe
Parcours du Vendée Globe 2020-2021

Ze trotseren weer en wind, temmen reusachtig hoge golven en leren dankzij hun vaardigheden en ervaring met solozeilen hun grenzen te verleggen. De Vendée Globe wordt niet voor niets de ‘Everest der zeeën’ genoemd. 

Een solo zeilrace rond de wereld 

De Vendée Globe route beslaat een afstand van 21.638 mijl ofwel 40.075 kilometer. De zeilers varen tijdens deze zeilwedstrijd rond de wereld langs drie kapen: Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn, zonder hulp en zonder tussenstops.

Na de start vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk in de herfst, zakken de schippers de Atlantische Oceaan af naar de Indische Oceaan. Van hieruit stevenen ze af op de Stille Oceaan om vervolgens terug te keren naar de Atlantische Oceaan en koers te zetten naar de finishlijn. 

Interessante feiten over de Vendée Globe route

De Vendée Globe is een risicovolle race. De route doorkruist gevaarlijke zones met angstaanjagende hoge-en lagedrukgebieden zoals het Azorenhoog. 

De doldrums op de  Vendée Globe Route: dit is een zone met sterk variërende weersomstandigheden. Dit gebied ligt langs de zuidelijke grenzen van het noordelijk halfrond, aan de Afrikaanse zijde van de Atlantische oceaan en rond de evenaar aan de Braziliaanse kant. Het kenmerkt zich door windstille periodes afgewisseld met krachtige rukwinden, een dichte bewolking en een hoge luchtvochtigheid die het solozeilen tot een grote uitdaging maken.  

Het passeren van Kaap Hoorn: dit markeert het verlaten van de zuidelijke Stille Oceaan en de terugkeer naar de Atlantische Oceaan om koers te zetten naar Les Sables d’Olonne.  De schippers moeten het hogedrukgebied van Saint Helena het hoofd bieden en tevens de hevige stormen rond Brazilië trotseren. 

Het Azorenhoog: één van de laatste uitdagingen voor de zeilers. Tijdens de koers naar het noorden, om Les Sables d’Olonne in Frankrijk te bereiken, moeten ze zich wagen aan het Azorenhoog. De indrukwekkende en extreme weersomstandigheden zijn hier vaak nog verwoestender dan in het zuidelijke halfrond.