Ciel nuageux27°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Ik zoek
  4. Met de fiets
  5. Fietsroutes in Frankrijk, het 200 km lange gedeelte van de Vélodyssée door de Vendée

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Met de fiets

Fietsroutes in Frankrijk, het 200 km lange gedeelte van de Vélodyssée door de Vendée

De Vélodyssée is de langste fietsroute in Frankrijk en loopt langs de Franse Atlantische kust van Bretagne tot Baskenland. Van de 1200 km fietsroutes (waarvan 20 km door de Vendée) is 70% speciaal voorbehouden aan fietsers. Het is geheel vrij van auto’s en biedt dus de ideale omstandigheden voor een uitzonderlijke fietsvakantie in Frankrijk waar men heerlijk kan genieten van het Franse landschap van de Vendée.

Over de fietspaden naar Engeland, Spanje en de zwarte zee

De Vélodyssée is een grote Europese fietsroute. Als je voor deze internationale fietsroute kiest, fiets je over een gedeelte van de EuroVelo 1, die loopt van Noorwegen naar Portugal via Groot-Bretagne, Frankrijk en Spanje.

Je hebt ook verbinding met meerdere andere internationale fietsroutes zoals de EuroVelo 4 (van het Britse Kanaal tot de zwarte zee) en 6 (EuroVelo langs de Loire van de Franse Atlantische kust naar Nantes).

De Vélodyssée-route door de Vendée langs de Franse Atlantische kust

De Vélodyssée loopt 200 km langs de kustlijn van de Vendée en omvat 125 km aan fietspaden (uitsluitend voor fietsers). Van Bouin tot Saint Michel en l’Herm en daarna via Saint Gilles Croix de Vie, Les Sables d'Olonne en La Tranche sur Mer. In je eigen ritme geniet je van de prachtige fietsroutes langs de westkust van Frankrijk.

Le Daviaud Vendée

De Velodyssée langs de Franse westkust door de moerassen van Bouin tot La Barre de Monts

De voorgaande etappe loopt van Pornic naar Bouin. Dit is het laatste gedeelte van de fietsroute Vélodyssée in de baai van Bourgneuf. De fietspaden van deze etappe van 34 km loopt door de Port de Bec of Port Chinois. Als je besluit om tijdens je fietstocht door te rijden naar het eiland Noirmoutier, ontdek je de Passage du Gois. Deze weg die bij vloed onder water staat kan uitsluitend gebruikt worden bij eb. Je kunt ook het achterland van de westkust van Frankrijk verkennen tot je aankomt bij La Barre de Monts.

Onderweg kun je in het ecomuseum Daviaud alles te weten komen over de Bretonse-Vendeese moerassen. Van bovenaf de “Kulmino”-watertoren heb je een prachtig uitzicht op de moerassen, duinen en bossen.

Corniches vendéennes au Pays de Saint Gilles Croix de Vie

De wilde kust van de Veloroute van La Barre de Monts tot Saint Gilles Croix de Vie

Deze etappe van de Vélodyssée begint in de bossen. Tijdens je fietstocht doorkruis je een naaldbos en een duingebied voordat je aankomt bij het grote strand van Saint Jean de Monts. De route loopt vervolgens verder langs de Corniche Vendéenne, een ruigere en rotsachtige kustlijn. De etappe eindigt bij de oude vissersplaatsen Saint Hilaire de Riez en Saint Gilles Croix de Vie.

Onderweg kom je tijdens je fietstocht langs Biotopia waar je op een ludieke en interactieve manier alles te weten komt over het bos en de kust. En daarna door naar de Jardin du Vent met zijn oude molen en kunstwerken in een groene en recreatieve omgeving. In het Explora park kun je boeiende activiteiten beleven in de boomtoppen. Langs deze wilde kust kun je bijzondere rotsformaties bewonderen, zoals de “Cinq Pineaux” en de “Trou du diable”. Saint Gilles Croix de Vie is de thuishaven van de beroemde sardineblikjes “Gendreau”. Het merk “La Perle des Dieux” (de parel van God) is vermaard in de gehele streek.

De fietsroute Vélodyssée van Saint Gilles Croix de Vie tot Les Sables d'Olonne

Hier loopt de fietsroute Vélodyssée 37 km langs de Franse westkust naar Brétignolles sur Mer alvorens aan te komen bij Brem sur Mer. Je fietstocht loopt vervolgens door de bossen van Olonne voordat je aankomt in de nabijheid van de haven van Les Sables d'Olonne.

Onderweg door dit prachtige Franse landschap kun je het interessante maritieme erfgoed bewonderen van Saint Gilles Croix de Vie en de geschiedenis die in het teken staat van de sardinevangst of de kleine blauwe vis waar de stad beroemd om is. En waarom zou je daarna geen halte houden bij het wijndomein Saint Nicolas van Éric Sage? Of zelfs een rondrit maken door het domein en sommige van de wijnen van de Vendée proeven. Het avonturenpark Sel les Salines biedt mogelijkheden om een boot- of kanotocht te maken over de zilte moerassen. En uiteindelijk “Ile Penotte” in Les Sables d’Olonne, dat een bezichtiging meer dan waard is om in deze wijk de muren te bewonderen die versierd zijn met mozaïeken van zeeschelpen.

Maritiem erfgoed van de Vendée van Les Sables d'Olonne tot La Tranche sur mer

Dit keer loopt de Vélodyssée 44 km vanuit Les Sables d’Olonne langs de schitterende Franse westkust waar men geniet van een prachtig uitzicht op zee. Je komt aan in de oesterhaven van La Guittière alvorens het nationale bos van Longeville sur Mer te bereiken. Je fietstocht voert je door het bos naar La Tranche sur Mer. 

Onderweg ontdek je in in Talmont Saint Hilaire een middeleeuws kasteel waar van tal van activiteiten geboden worden. Neem een pauze in de haven van La Guittière om een paar verse oesters te proeven. In Saint Vincent sur Jard ontdek je het huis van Georges Clemenceau, ook wel de “Tijger” genoemd. Als je zin hebt in een korte halte tijdens je fietstocht, waarom zou je dan niet afstappen bij de prachtige stranden van Les Conches of Veillon? En kies in de zomer bij zonsondergang voor een gratis concert in La Tranche sur Mer. 

Via de Vélodyssée een fietstocht door de moerassen van La Tranche sur Mer tot Marans

De laatste etappe van de fietsroute Vélodyssée loopt door de Vendée en Charente-Maritime. Vanuit La Tranche sur Mer kom je aan bij La Faute sur Mer via het natuurreservaat “la Belle Henriette”. Via de landtong Pointe d’Arçay kom je tijdens je fietstocht aan bij de drooggelegde moerassen van het Marais Poitevin. De veloroute loopt vervolgens verder door het Franse landschap en de moerassen tot je aankomt in Marans.

Onderweg: het vogelreservaat “Belle Henriette”, de opmerkelijke koninklijke abdij van Saint Michel en l’Herm... 

Bekijk de website van de Vélodyssée

Wist je dat? 

De Vélodyssée is niet de enige fietsroute in de Vendée, ook de fietsroute La Vélo Francette loopt gedeeltelijk door deze prachtige streek aan de westkust van Frankrijk. De fietsroute van Ouistreham naar La Rochelle loopt door de Vendée van de andere zijde naar het Oosten en enigszins zuidelijk in het Marais Poitevin.

Bekijk de Vélo Francette fietsroute