Intervalles nuageux avec pluies faibles20°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Ik zoek
  4. Met de fiets
  5. Onze keuze van toeristische fietsroutes in de Vendée

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Met de fiets

Onze keuze van toeristische fietsroutes in de Vendée

De Vendée heeft een breed scala van boeiende toeristische fietsroutes voor een optimaal fietstoerisme. Veel circuits zijn geschikt voor alle niveaus en voeren je door de veelzijdigheid van dit prachtige Franse landschap met zijn rijke biodiversiteit. Van circuits langs de kust, door het achterland, voor het hele gezin... je vindt altijd wel de toeristische fietsroute die het beste bij je past.

Een prachtige fietstocht om de kust en het eiland Yeu te verkennen

Ontdek net voor de kust van Saint Gilles Croix de Vie de natuurlijke rijkdom van het eiland Yeu. Het oppervlak van 23 km² biedt een grote veelzijdigheid aan landschappen. Van Ker Châlon loopt deze toeristische fietsroute van 4,4 km door de schoonheid van het eiland. De noordelijke kust bestaat voornamelijk uit zand waar de fietstocht begint bij het strand La Tourette waar men met het hele gezin veilig kan zwemmen.

Halverwege kom je door het dorp Saint Sauveur, de oude hoofdstad van het eiland. Witte huisjes met blauwe luiken omzomen de nauwe steegjes en de voor het eiland zo kenmerkende stokrozen zorgen voor kleurrijke taferelen.

In het rotsachtige Zuiden komt de fietstocht ten einde bij het Vieilles-strand waar ooit een haven lag.

Het eiland Noirmoutier – drie prachtige circuits voor boeiende fietstochten

De fietspaden van het eiland Noirmoutier zijn in totaal 83 km lang en omvatten circuits die ideaal zijn om alles te ontdekken wat het eiland te bieden heeft. Perfect voor de natuurliefhebber, uitstapjes met het hele gezin, met vrienden of zelfs alleen! De toeristische fietsroutes zijn tussen de 19 en 23 km lang en bevatten uitkijkpunten met informatie over het maritiem erfgoed van het eiland. Bij het VVV-kantoor zijn gratis fietskaarten van de circuits verkrijgbaar. Tussen de stranden en de havens: deze fietstocht start bij het kasteel dat uitkijkt over de haven van Noirmoutier en l’Ile. Volg de dijk langs het natuurreservaat Müllembourg waar je de honderden vogels kunt spotten die hier verblijven dankzij de uitzonderlijke biodiversiteit. Trek daarna het beroemde gebied “Bois de la Chaise” in waar je talrijke meer dan honderd jaar oude villa’s en chalets kunt bewonderen, evenals prachtige zanderige inhammen. Vervolgens voert de toeristische fietsroute je langs de kust naar het schilderachtige dorpje Le Vieil waar kleurrijke stokrozen de stenen muren verfraaien. Wanneer je de kust volgt naar de kop van het eiland, kom je door het boerenland waar nieuwe aardappels gekweekt worden, alvorens aan te komen bij de vissershaven en de jachthaven. Twee andere schilderachtige circuits: “Tussen moerassen en windmolens” en “Tussen Gois en bossen”.

De “Boucle des Panorama” in Saint Jean de Monts, een fietstocht met prachtige uitzichten op zee

Dit circuit van 26,6 km ligt tussen La Barre de Monts en Notre Dame de Monts en is bij uitstek geschikt voor de natuurliefhebber. Spring op het zadel en ontdek de moerassen, de Franse Atlantische kust en de bossen. Onderweg zijn er tal van bezienswaardigheden te bewonderen zoals Le Daviaud, Porteau Lock, Pont Neuf, Le Pey de la Blet, Biotopia (“Accueil Vélo”-label) en Kulmino (“Accueil Vélo”-label). Een officiële fietsroute van Vendée Vélo.

Bewonder Brétignolles sur Mer tijdens een fietstocht langs de Franse westkust

Voor gezinnen die van vakanties in de openlucht houden: fietscircuit nr. 5 – Brétignolles sur Mer – is erkend door Vendée Vélo. Ontdek Brétignolles sur Mer via deze toeristische fietsroute van 8.5 km. Hier kun je de veelzijdige landschappen bewonderen zoals de schistkliffen, een beschermde duin of zelfs heerlijk ontspannen op de stranden bij La Sauzaie of La Parée. Bonus: Vendée Miniature waar je een typisch miniatuurdorp kunt bewonderen van het coulissenlandschap van de Vendée met 650 kleine figuren.

Een ontspannende fietstocht naar de badplaats Les Sables d’Olonne

Via deze toeristische fietsroute van 16,8 km ontdek je het uitzonderlijke en behouden gebleven maritieme erfgoed van Les Sables d’Olonne. Geniet van een ontspannende fietstocht door het Franse landschap, de bossen, het moerasgebied, de stranden evenals de wilde kust “Côte Sauvage”, een lust voor het oog! De Vendée heeft deze unieke route ontworpen zodat je de badplaats Les Sables d’Olonne en één van de mooiste stranden van Europa kunt bewonderen.

Onderdeel van Velodyssée, een veilig fietspad voor gezinnen met kinderen

De bestemming Vendée Grand Littoral wordt doorkruist door de Vélodyssée. Er is een wandelpad aangelegd tussen Bourgenay en de haven van La Guittière om wandelaars in staat te stellen de lokale flora en fauna in en rond de monding van de Payré te bewonderen. Het circuit is ideaal om de beschermde zoutpannen rond Talmont Saint Hilaire te verkennen, evenals de kamvormige moerassen waar tal van vissen leven. Het is de toeristische fietsroute bij uitstek voor gezinnen met kinderen omdat de fietstocht geheel over veilige fietspaden loopt.

De toeristische fietsroute “Het kleine Californië” en de prachtige uitzichten op zee

Deze toeristische fietsroute van 9,7 km rond La Tranche sur mer die ook bekend staat als het “Kleine Californië” van de Vendée biedt een van de fraaiste panorama’s van de landschappen van de Vendée: uitzichten op zee en op de duinen, de stranden en moerassen. Van het strand Plage de la Terrière tot de Belle Henriette-lagune, er openbaart zich een schitterend natuurlijk erfgoed.

Langs een natuurlijke lagune en door het Zuiden van de Vendée: een rijke biodiversiteit

Een “getijdentocht” tussen de monding en de oceaan, een circuit van 13 km. Deze toeristische fietsroute is een schitterende manier om het schiereiland La Faute sur Mer te verkennen, inclusief de rivier Lay, het natuurreservaat Casse de la Belle Henriette, de Pointe d’Arçay en de prachtige zandstranden. Start langs deze prachtige Franse westkust tot je aankomt bij de Casse de la Belle Henriette en ontdek deze schitterende omgeving, die nu een nationaal natuurpark is. Waar een zijrivier van de Lay ooit uitmondde in de Atlantische Oceaan heeft zich een zandbank gevormd die natuurlijk uitgroeide tot de Belle Henriette, een van de laatst overgebleven natuurlijke lagunes aan de Franse Atlantische kust. De ideale plek om de rijke flora en fauna van dit gebied te bewonderen. Rij vervolgens ongeveer 7 km langs de Lay door de diverse landschappen tussen het bos en de oceaan. De Rade d’Amour met zijn rijke biodiversiteit leidt uiteindelijk naar de rand van de Pointe d’Arçay, een geologische bijzonderheid die tot stand gekomen is door de onwaarschijnlijke samenloop van tegenovergestelde stromen.

Ontdek een stad van kunst en historie via een fietstocht over “La Transfontenaysienne”

De drie circuits van dit netwerk in het centrum van Fontenay le Comte zijn elk 10 km lang en maken deel uit van Vendée Vélo. “La Transfontenaysienne” wordt uiteindelijk aangesloten op de toeristische fietsroute die door het bos en het Marais Poitevin loopt. Deze nieuwe fietsroutes lenen zich bij uitstek om de stad te voet of met de fiets te verkennen. Ze bieden ook een andere manier om deze stad van kunst en historie te bewonderen via de Seillot-vallei en door de nauwe straatjes langs particuliere tuinen en de Vendée-rivier.

Fietstocht naar La Roche sur Yon: de poort naar het achterland van de Vendée

Deze toeristische fietsroute loopt door het achterland van Les Terres Noires tot Moulin Neuf naar de buitenwijken van La Roche-sur-Yon. De route begint in een prachtige omgeving met fraaie door hagen omzoomde wegen door het zacht glooiende Franse landschap dat kenmerkend is voor de “Bas Bocage”. Daarna leidt de route je langs het Parc de Beaupuy, een departementaal natuurreservaat dat bekend staat om zijn uitzichten en natuurlijke landschappen – bossen, weiden, meren en het herenhuis van de negentiende eeuw. Het tweede deel van deze toeristische fietsroute loopt over een autovrij fietspad langs het circuit “Entre Yon et Vie”. Daarna vang je een glimp op van het stuwmeer Moulin Papon van 108 hectare, waar gelegenheid is om te vissen, te zeilen, te roeien of andere watersporten te beoefenen. Je kunt er ook een halte houden om te picknicken in de schaduw van de oude bomen langs de rivieroevers. Deze toeristische fietsroute is een officiële Vendée Vélo route van 8,3 km.

Vendée Bocage, een fietstocht door het historische landschap van de Vendée van 12,2 km

Tussen het hoogland (coulissenlandschap) en het bos verbindt deze route van 12,2 km de Refuge de Grasla met het Logis de la Chabotterie door het historische landschap van de Vendée-oorlog. Het eerste deel van deze toeristische fietsroute is gewijd aan het Grasla-bos met tamme kastanjes en honderd jaar oude eiken.

Van hieruit volg je de smalle wegen door het coulissenlandschap van de Vendée en tal van schilderachtige gehuchten.

De tocht eindigt bij het kasteel Logis de la Chabotterie. De omringende bossen waren getuigen van de gevangenneming van generaal Charette tijdens de Vendée-oorlog.

Bekijk onze website voor de overige toeristische fietsroutes en de diverse toeristische bezienswaardigheden in de nabijheid daarvan.