Kom met de motor, de fiets of met de auto naar Frankrijk en ontdek de Vendée
Frankrijk beschikt over een uitstekend en uitgebreid wegennetwerk en de Vendée is dus eenvoudig met de auto, de motor of zelfs de fiets te bereiken. De goed onderhouden en bewegwijzerde Franse snelwegen, overige wegen en alternatieve routes staan garant voor een aangename reis
De belangrijkste Franse snelwegen voor je reis naar de Vendée
Meerdere snelwegen of ‘autoroutes’ in Frankrijk doorkruisen het land van noord naar zuid en van oost naar west. Sommige snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen of ‘péages’. De prijs is afhankelijk van de afgelegde afstand over de tolwegen. Bij het nemen van de tolweg trek je een ticket dat je bij de uitrit moet inleveren om de Franse tolwegen te betalen. Je kunt over het algemeen contant of met je bankpas betalen. Sommige Franse snelwegen zijn gratis.
Afstanden en wegnummers vanuit
- Parijs - La Roche-sur-Yon - Les Sables d’Olonne : 450 km - A10 / A11 / A87.
- Parijs - Le Marais Poitevin : 446 km - A10 (Parijs - Niort) - A83 (Niort - Nantes, afrit Oulmes of Fontenay-le-Comte).
Maximum snelheden op Franse wegen en enkele verkeerstips
Hieronder enkele tips die met name nuttig zijn als je voor het eerst in Frankrijk rijdt.
Er gelden verschillende maximumsnelheden voor droog en nat weer.
Type weg Nat weer Droog weer
Tolweg /autoroute (snelweg) 110km/u 130km/u
4 Voies (vierbaansweg) 100km/u 110km/u
Overige wegen /N of D 80km/u 80km/u
Bebouwde kom 50km/u 50 km/ u
(met veel 30km/u zones)
- Let op de veranderende maximumsnelheden (in steden of de binnenstad)
- Rechts heeft voorrang – “priorité à droite” – op kruispunten zonder markeringen of verkeersborden heeft verkeer van rechts altijd voorrang!
- Gebruik ‘N’ of ‘D’ wegen als een alternatief. Ze zijn rustiger en tolvrij.
Lees meer over het rijden in Frankrijk
Rijden in over de Franse tolwegen en overige wegen kan, met name voor de eerste keer, een heel avontuur zijn! Dit overzicht biedt tal van tips om je op weg te helpen, zoals specifieke vereisten, verkeersborden, maximum snelheid in Frankrijk en types brandstof. Goede reis of op z’n Frans Bonne route!
Wat heb je verplicht nodig in Frankrijk
Rijbewijs.
Autoverzekering
Kentekenbewijs
Een geldig identiteitsbewijs
Een alcoholtester is verplicht in de auto, maar er wordt geen boete voor uitgeschreven.
Een gevarendriehoek
Veiligheidshesjes
Een set reservelampjes
Tape voor aanpassing van de koplampen
Veiligheidsgordels zijn verplicht zowel voor- als achterin (de minimumleeftijd om voorin te mogen zitten is 10 jaar)
RIJDEN IN FRANKRIJK MET MOBIELE TELEFOONS
Denk erbij dat als je met de auto naar Frankrijk komt dat het in Frankrijk verboden is om je mobieltje te gebruiken tijdens het autorijden, behalve als je een handsfree set hebt - zelfs als je langs de kant gestopt bent en de motor uitgeschakeld hebt. Met uitzondering van als je pech hebt of als je op een parkeerplaats staat.
VERKEERSBORDEN IN FRANKRIJK BEGRIJPEN TIJDENS HET RIJDEN IN FRANKRIJK
De verkeersborden in Frankrijk kunnen tot verwarring leiden omdat ze voornamelijk de plaatsnamen en niet per se de wegnummers vermelden.
Twee veel voorkomende verkeersborden in Frankrijk zijn allereerst het bord TOUTES DIRECTIONS (alle richtingen) meestal bedoeld om het verkeer om de stad of een dorp te leiden. Als je niet naar de betreffende stad gaat, moet je dus dit bord volgen. Het andere bord is AUTRES DIRECTIONS (overige richtingen) dat op meer specifieke plaatsen duidt. Als je bijvoorbeeld La Roche sur Yon en AUTRES DIRECTIONS ziet, en La Roche sur Yon niet op je route ligt, moet je dus het andere bord volgen.
Overige wegen zoals tol- en snelwegen gebruiken vaak blauwe borden met witte letters en een A voor het wegnummer.
Een rood bordje met een wegnummer geeft aan dat het een ‘Nationale’ betreft of hoofdweg betreft, andere wegen worden in het groen weergegeven.
Verkeersborden in Frankrijk met de aanduiding ‘Bis’ geven gewoonlijk een rustigere, alternatieve route aan langs schitterende plekken. Ideaal voor vakantiegangers die rustig de tijd willen nemen om de omgeving te ontdekken.
Op de meeste plaatsen geldt nog altijd ‘Priorité à droite’ ofwel het verkeer van rechts heeft voorrang. Over het algemeen wordt deze voorrangsregel aangeduid door een verkeersbord.
TIPS VOOR DE FRANSE TOLWEGEN EN SNELWEGEN BIJ HET RIJDEN IN FRANKRIJK
Als je Frankrijk doorkruist op weg naar de Vendée, kom je ongetwijfeld over de snel- en tolwegen te rijden. De Franse snelwegen maken deel uit van een goed onderhouden wegennetwerk dat garant staat voor aangename trajecten. Dit kost je natuurlijk wel enkele euro’s tol!
De Franse snelwegen worden aangeduid met de letter ‘A’ en de meeste zijn tolwegen. De toegang tot deze tolwegen wordt aangeduid met ‘Péage’. De borden van de snelwegen zijn blauw met witte letters en er wordt tevens vermeld of het een tolweg is of niet.
Hoe gaat het nemen van de tolweg in zijn werk?
Normaal gesproken moet je stoppen om een ticket uit de automaat te nemen voordat je de snelweg opgaat. Dit ticket moet je weer presenteren bij de uitrit om de Franse tolwegen te betalen. Als je bij de Péage aankomt, kun je de volgende tekens waarnemen. Een rood kruis betekent dat de rijstrook gesloten is. Een groene pijl geeft aan dat de rijstrook open is. Blauwe munten duiden aan dat je contant kunt betalen, maar dat je geen wisselgeld terug krijgt. Een teken met een blauw mannetje geeft aan dat er bij deze rijstrook iemand aan het loket zit, die wisselgeld terug kan geven. Een blauwe rechthoek met de letters CB betekent dat je uitsluitend met bankpassen kunt betalen. Een oranje T (voor Télépéage) betekent dat de rijstrook voor automobilisten bestemd is die een tolsensor of Franse tolwegen badge in de auto hebben. Deze automobilisten hoeven niet te stoppen omdat de betaling automatisch uitgevoerd wordt door de op deze rijstrook gemonteerde sensor. Sommige Franse tolwegen zijn voorzien van tolbruggen en zijn uitsluitend toegankelijk voor voertuigen met een maximale hoogte van 2 meter. Zorg ervoor dat als je fietsen of een dakkoffer op je auto hebt, je de juiste tolpoort kiest. Probeer, als je hulp nodig hebt voor de slagboom, niet achteruit te rijden maar maak gebruik van de intercom. De toltarieven zijn gebaseerd op je categorie auto, bijvoorbeeld: of je een aanhanger, een hoog voertuig, een motor of een busje hebt enz.
MAXIMUM SNELHEID OP DE FRANSE WEGEN
Tolwegen/ snelwegen
110 km/uur (nat weer)
130 km/uur (droog weer)
4 Voies (vierbaansweg)
100 km/uur (nat weer)
110 km/uur (droog weer)
Overige wegen /N of D
80 km/uur (nat weer)
80 km/uur (droog weer)
Bebouwde kom
50 km/uur (nat weer) (talloze 30 km zones)
50 km/uur (droog weer) (talloze 30 km zones)
De snelheid van 50 km per uur gaat in bij het bord met de plaatsnaam en loopt tot het uitrijden van de plaats bij het bord met de met rood doorgekruiste plaatsnaam.
Er staan veel radars en flitscamera’s langs de Franse snelwegen en overige wegen. De boetes kunnen flink oplopen en moeten per direct betaald worden. Deze boetes moeten contant betaald worden daar er hiervoor geen betaalcheques of bankpassen worden geaccepteerd. Radardetectors zijn verboden in Frankrijk, zelfs als ze niet in gebruik zijn. Dit soort uitrustingen kunnen in beslag genomen worden en je kunt een boete krijgen.
TANKEN IN FRANKRIJK
De labels bij de Franse benzinepompen zijn sinds 2018 gewijzigd. ‘Loodvrij 95’ en ‘Loodvrij 98’ worden nu aangeduid met de letter ‘E’ in een cirkel en gevolgd door een ‘5’ (voor 5 procent biobrandstof) of ‘10’ voor 10 procent. Diesel is herkenbaar aan een vierkant met de letter B en ofwel het cijfer 7 of 10 naargelang de hoeveelheid biobrandstof die het bevat.
De meeste benzinestations bieden beide labels aan.