Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. Mogette en de op 2 na populairste Franse ham

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Mogette en de op 2 na populairste Franse ham

De Mogette de Vendée, een soort grote witte bonen, en de traditionele Jambon de Vendée zijn een voortreffelijke combinatie en een favoriet gerecht van de streekbewoners. Het wordt ook wel ‘jambon mogette’ genoemd. Deze twee Franse lekkernijen mogen tijdens een verblijf in de Vendée niet op je menu ontbreken. De Jambon de Vendée is  één van de populairste rauwe ham soorten van Frankrijk.

jambon de vendée IGP

JAMBON DE VENDÉE EEN LEGENDARISCHE FRANSE SPECIALITEIT 

‘Jambon de Vendée’ is rauwe met de hand gezouten ham die wordt ingewreven met wijn, brandewijn en natuurlijke kruiden en specerijen zoals kaneel, peper, tijm en laurierblad.

Elke ham wordt vervolgens in een doek of een afgesloten zak geplaatst en tussen twee platen geklemd om het een rechthoekige vorm te geven. In tegenstelling tot de meeste gezouten en gedroogde hammen, wordt het slechts een korte tijd gedroogd daar de ham geperst wordt. De in dunne plakken, gegrilde en met grote witte bonen opgediende Vendée ham is een legendarisch en smaakvol gerecht.

In oktober 2014 kreeg de Jambon de Vendée het Europese BGA-label (Beschermde Geografische Afkomst) dat de herkomst en de kwaliteit van het vlees waarborgt en tevens een specifieke plaatselijke productiemethode garandeert.  De ‘Jambon de Vendée’ is de op 2 na populairste ham in Frankrijk, na de rauwe ham soorten uit Bayonne en Aoste.

mogettes de vendée mojettes

DE MOGETTE DE VENDÉE – TRADIONELE GROTE WITTE BONEN 

La Mogette (een soort grote witte bonen) is een klassiek ingrediënt uit de Vendée dat voorheen in de Bas Bocage werd gekweekt maar nu ook elders in de regio te vinden is. Deze grote witte Mogette bonen kregen op 9 oktober 2010 het Europese BGA-label (Beschermde Geografische Afkomst) toegekend. Dit beschermt de naam ‘Mogette de Vendée’ in de Europese Unie.

Ze worden over het algemeen gegeten met een klontje boter en de klassieke Jambon de Vendée of als bijgerecht geserveerd bij eend of lamsbout.  Fijnproevers eten ze echter op een sneetje geroosterd brood dat ze inwrijven met knoflook, besmeren met boter en vervolgens beleggen met dampende mogettes.