Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Natuur en landschappen
 4. Fauna en flora in de Vendée

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

Fauna en flora in de Vendée

In de Vendée, tussen oceaan en platteland, gaan vele schatten schuil voor wie er oog voor heeft. De biodiversiteit van de landschappen, de kust, de vlakte en het coulissenlandschap vormen een ideale bodem voor flora en fauna en een waar paradijs voor de vogelspot dankzij de ontelbare trekvogelsoorten.

De natuurreservaten van de Vendée zijn bij uitstek geschikt voor vogelspotten dankzij de talloze trekvogelsoorten die hier neerstrijken om nieuwe krachten op te doen of om zich voort te planten. Ontdek de verschillende natuurreservaten van de Vendée.

Trek eropuit met de verrekijker voor vogelspotting en beleef in de Vendée de meest wonderlijke observaties!

Balade en barque dans le marais poitevin

Vogelspotten in het Marais Poitevin, het op één na grootste moerasgebied van Frankrijk

Tussen Niort en de oceaan vormt het Marais Poitevin een gebied met een grote ecologische rijkdom dankzij de biodiversiteit van de natuurlijke milieus en het grootste moerasgebied aan de Atlantische kust. Op het kruispunt van meerdere grote klimatologische gebieden en tussen land en oceaan biedt het ideale rustplaatsen voor tal van trekvogelsoorten...

Voor vogelspotten is er keuze in overvloed: van rustplaats aan de kust tot schuilplaats in het drooggelegde moeras via de weelderige natuur van het moerasgebied, alle voorwaarden zijn vervuld om een gevarieerde fauna aan te trekken...

Men telt hier:

 • Een vijftigtal soorten water- en landzoogdieren, waaronder de visotter en vleermuizen.
 • 337 vogelsoorten die het moerasgebied en de vlakte er omheen delen voor de voortplanting en de trek.
 • 34 vissoorten in de wateren van het moeras. Sommige trekken van het zoute water van de Atlantische oceaan naar het zoete water. Andere geven de voorkeur aan het rustige water van de kanalen.
 • Er zijn ook veel insecten met als bekendste soorten libellen (53 soorten) en vlinders (63 soorten).

Vogels observeren in de Baie de l’Aiguillon tussen en Vendée

Baie de l’Aiguillon is een rusthaven voor tal van trekvogelsoorten van internationale waarde en een van de vijf grootste gebieden voor eenden en waadvogels. Dit uitzonderlijke ornithologische gebied is van groot belang voor watervogels die hier overwinteren of nieuwe krachten opdoen tijdens de trek dankzij de rijke afzettingen en de biodiversiteit van het milieu. Het is een fantastische voedselbodem voor de vogels!

Vogels spotten in het natuurreservaat La Casse de la Belle Henriette

La réserve de la Casse de la Belle Henriette werd opgericht in 2011 en strekt zich uit over de kust van de gemeenten La Faute sur Mer en La Tranche sur Mer. Met een oppervlak van 337 hectare, waaronder een lagune van 200 hectare, een strand van 4,5 km en een maritieme strook van 300 m wordt dit reservaat sinds 2012 beheerd door de Franse vogelbescherming.

Het vormt een uniek gebied tussen moerassen en een lagune en is een belangrijke halte voor talrijke trekvogelsoorten zoals de grutto, de pijlstaarteend of lepelaars. In dit nationale natuurreservaat telt men niet minder dan 195 vogelsoorten.

Het is tevens een broedplaats voor talrijke soorten en de lagune biedt volop voedsel.

 • Waar kun je de vogels spotten?

Het reservaat is toegankelijk voor bezoekers mits men de aangelegde en bewegwijzerde paden volgt. Langs het gehele pad wordt op panelen uitleg gegeven. De Franse vogelbescherming (LPO) biedt een rondleiding van een uur met uitleg over de flora en fauna van het reservaat. Een ideale gelegenheid voor vogelspotten.

Meer informatie

Vogels observeren in het nationale natuurreservaat van Saint Denis du Payré

La réserve naturelle nationale ligt in het gedeelte van de Vendée van het Marais Poitevin. Het strekt zich uit over de communal (grote vochtige weiden) van Saint Denis du Payré en heeft een oppervlakte van 207 hectare. Het is in 1976 een beschermd gebied geworden voor de flora en fauna. Deze beschermde omgeving trekt talrijke diersoorten aan, waaronder 275 vogelsoorten die hier gespot zijn vanaf de oprichting, zoals onder andere lepelaars, de grutto, de steltkluut, de kemphaan of de kievit.

Het gehele jaar door vrolijkt de kievit (Vanellus vanellus) de hemel van het reservaat op met zijn dansvluchten en geluid © RNN St Denis du Payré

Om de rust van de fauna te beschermen, is de toegang tot het natuurreservaat gereglementeerd en uitsluitend mogelijk tijdens de openingen voor bezichtiging en georganiseerde activiteiten.

Het beschutte, bijzonder goed uitgeruste en eenvoudig toegankelijke observatorium van 63 m² in het hart van het reservaat is een van de mooiste van Frankrijk voor vogelspotten. Begeleiders vergezellen je tijdens deze ontdekking van de natuur en beantwoorden al je vragen tijdens rondleidingen.

Vogels spotten in de Rade d’Amour in de gemeente La Faute sur Mer

De Rade d’Amour en meer in het bijzonder de Pointe d’Arcay zijn ideaal voor vogelspotten. Het bos, de zandduinen en de beboste duinen, de stranden, de zilte weiden en het slik vormen met hun biodiversiteit karakteristieke landschappen en een bijzonder gewaardeerd gebied waar tal van prachtige trekvogelsoorten neerstrijken om nieuwe krachten op te doen, zoals de steltkluut, de kluut, de aalscholver of zilverreigers. Het is ook een overwinteringsplaats. Deze 6 kilometer lange zandstrook strekt zich uit over 1035 hectare en vormt een waar schiereiland.

Waar kun je de vogels spotten?

Kom naar de Rade de l’Amour, aan het uiteinde van de Pointe d’Arcay, het wandelpad in het hart van het reservaat voert je langs de oesterparken en ten slotte naar een observatorium. Vergeet niet je verrekijker voor vogelspotting mee te nemen!

Vogels observeren in natuurreservaat Pierre Brosselin in Nalliers-Mouzeuil-Saint-Martin

Aan de ingang van het moeras vormt dit door het departement Vendée ingerichte reservaat een uitgestrekt natuurgebied van 146 hectare met een uitzonderlijke rijkdom. Men spot hier elk jaar meer dan 140 soorten in het reservaat ”Michel Brosselin”. Elke periode van het jaar schept een aparte en eigen sfeer. Ter plaatse zijn er 2 bezichtigingen mogelijk: het verkenningspad om de flora en fauna te ontdekken en het Maison de la Réserve om het omringende landschap te begrijpen en de biodiversiteit van het gebied, de dieren en planten te ontdekken (op een groot scherm), een prachtige onderdompeling in het hart van de natuur.

Waar kun je de vogels spotten?

Vogelspotten doe je het beste vanuit het observatorium. (Bij de receptie worden verrekijkers uitgeleend). Het natuurreservaat kan uitsluitend tijdens rondleidingen bezocht worden (zonder reservering) of tijdens georganiseerde activiteiten (reserveren vereist via het nummer +33 (0)251 284 118).

Meer informatie

KUST EN COULISSENLANDSCHAP VAN DE VENDEE, DE IDEALE PLEK VOOR VOGELSPOTTEN

La Réserve nationale des Marais de Müllembourg op het eiland Noirmoutier is een uitgestrekt zilt moeraslandschap aan de zoom van de Baie de Bourgneuf van 48 hectare en vormt een toevluchtsoord voor tal van trekvogelsoorten. Het is een broedplaats en een rustplaats voor de trekvogels. Hier planten zich meerdere bijzondere vogelsoorten voort, zoals de Bergeend, de kluut, de strandplevier, de visdief...en tureluurs.

Waar kun je de vogels spotten?

Vanaf de pier Jacobsen tijdens de broedperiode kun je de gehele dat vogels observeren. De beste momenten om de vogels te spotten in de herfst en de winter is tijdens vloed.

Marais salant au polder sébastopole

Vogels observeren in het natuurreservaat van de Polder van Sébastopol

Het sinds 2008 beschermde regionale natuurreservaat strekt zich uit over 132 hectare in de gemeente Barbâtre op het eiland Noirmoutier. Het vormt een strook van 600 m breed en 4 km lang aan de oostkust van het eiland, niet ver van de Passage du Gois.

In de Polder van Sébastopol leven 210 overblijvende en trekvogelsoorten, waaronder land-, moeras- en watervogels zoals de stern, de meeuw of de kluut die neerstrijken in de polder tijdens de broedperiode van april tot en met juli.

 • Waar kun je de vogels spotten?

Vogelspotten kan tijdens een observatiewandeling alleen of in kleine groepen langs het reservaat wanneer het vloed is. Begeleiders van de vogelbescherming geven uitleg over de Polder van Sébastopol tijdens een wandeling langs het natuurreservaat. Je valt hier van de ene verbazing in de andere bij het zien van de prachtige vogelsoorten.

Marais - Ile d'Olonne

Vogelspotten in het vogelreservaat van het Marais d’Olonne sur Mer

Het Marais d’Olonne sur Mer biedt met zijn ecosysteem, zoutpannen en moerassen een ideale biodiversiteit voor tal van wilde fauna en watervogels, waaronder talloze eenden (tadorna, pijlstaarteend) maar ook wulpen en soms lepelaars.

Het gebied is 86 hectare groot. De grote slikgebieden bieden voor de vogels en de omringende flora een bijzonder habitat dat gunstige omstandigheden biedt voor het verblijf van trekvogelsoorten en vissoorten, (mugil curema, baars en paling).

 • Waar kun je de vogels spotten?

In het hart van dit vogelreservaat zijn 2 uitkijkposten. Het vogelobservatorium ligt op een trekroute en biedt een uitzonderlijk uitzicht voor vogelspotten in de omgeving van het moeras: kluten, steltlopers, tadorna’s, reigers…
Vogelgidsen met telescopen delen graag hun kennis met u.

La Cité des Oiseaux in Les Landes Génusson, een must voor liefhebbers van vogelspotten

Het departementale vogelreservaat in het hart van het coulissenlandschap van de Vendée biedt een beschermde natuur van 56 hectare met 2 vennen. Dit door het departement ingerichte vogelreservaat vormt met zijn rijke biodiversiteit een haven van rust voor zowel overblijvende als trekvogelsoorten. Het ligt op een van de grootste noord-zuidelijke trekroutes. Er strijken 210 vogelsoorten neer, meer dan 3.000 vogels, zoals de blauwe reiger of de meerkoet. Andere zijn zeldzamer zoals de zomertaling of de waterral. Ook de tafeleend en de kuifeend nestelen hier. De winterkoning, de nachtegaal of de zwartkop voelen zich thuis in het struikgewas.

Het gebied beschikt over een museum en biedt activiteiten en evenementen voor het gehele gezin en is het gehele jaar geopend. Voor het Engelstalige publiek is een gids beschikbaar bij de receptie van het vogelreservaat.

Meer informatie

VOGELSPOTTEN EN RONDLEIDINGEN DOOR DE NATUUR IN DE VENDEE

De natuurexcursies van het departement

Het departement Vendée biedt elk jaar van april tot november een compleet programma van meer dan honderd thema-excursies over kwetsbare natuurgebieden. Ontdek dankzij de natuurgidsen de flora en fauna zowel overdag als ‘s avonds op het gehele grondgebied van de Vendée (kust, coulissenlandschap en Marais Poitevin).

Meer informatie

Vogels observeren en rondleidingen in het Nederlands

De Nederlander Jochem Sprong en eigenaar van de absoluut te bezichtigen brouwerij SMEELE in Luçon, biedt ook ornithologische rondleidingen in het Nederlands.

Tel.: +33 (0)786 140 052

Hélène Gossens biedt rondleidingen in het Engels bij de Baie de l’Aiguillon, de Pointe de l’Aiguillon, de Pointe d’Arçay en de Rade d’Amour.

Tel.: +33 (0)611 720 101.

Éric Viaud (Pieds d'Aventure) ontvangt regelmatig buitenlandse gezinnen voor wandelingen en trektochten met een pakezel en overnachting in een bivak.

Tel.: +33 (0)695 739 476.

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

La Roche sur Yon, 370x370

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Marais poitevin

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Yeu island

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

tiffauges-370x370

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Jaunay lake

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water