Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. Préfou, knoflookbrood uit de oven

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Préfou, knoflookbrood uit de oven

Préfou wordt tegenwoordig vaak als voorgerecht of bij de borrel geserveerd maar dit heeft niets met de oorsprong van deze culinaire Franse specialiteit te maken. Het was oorspronkelijk een klompje brooddeeg dat naast de houtovens werd gelegd. Dit werd gedaan om te bepalen of de oven heet genoeg was om het brood te bakken. Vroeger werd er niks weggegooid, dus zodra het stukje deeg gaar was, werd het bestreken met boter en knoflook.... en heerlijk opgepeuzeld!

DE EENVOUDIGE ‘AFKOMST’ VAN HET PRÉFOU-KNOFLOOKBROOD

Dit typische knoflookbrood uit de oven zag eeuwen geleden het daglicht op het platteland van de Vendée in de streek van Fontenay le Comte waar de ovens (fours in het Frans) niet uitgerust waren met een thermostaat. Om de temperatuur van de toenmalige houtovens te testen, gebruikte men een klompje brooddeeg.

Zodra het deegklompje gaar was, wist men dat de oven warm genoeg was.  Om verspilling tegen te gaan, werd dit kleine broodje besmeerd met boter en knoflook alvorens het op te eten. Dit brood kreeg de naam ‘prefour’ wat nu veranderd is in ‘préfou’.

DE DIVERSE PRÉFOUS SMAKEN PRIMA BIJ EEN FRANSE BORREL

Préfou is nu in heel Frankrijk bekend als een heerlijk warm borrelhapje. De authentieke knoflookboter smaak is uiteraard nog favoriet maar er werden ook nieuwe smaken gelanceerd zoals préfou met geitenkaas, Roquefort, chorizo of zongedroogde tomaten... Deze Franse lekkernij staat garant voor unieke smaakervaringen!

ENKELE ADRESTIP VOOR OVERHEERLIJKE PRÉFOUS

LES P'TITS VENTRES DE TERRE IN LA ROCHE SUR YON

Dit restaurant serveert traditionele streekgerechten uit de Vendée. De préfou werd hier door de chef-kok in een nieuw jasje gestoken en geserveerd als borrelhapje of starter. Les P'tits Ventres de Terre werd geopend in 1980 en heeft in de hele Vendée een uitmuntende reputatie.

LEES MEER OVER LES P'TITS VENTRES DE TERRE

BOULANGERIE GEORGES IN SAINT GILLES CROIX DE VIE

In 2019, kreeg de Boulangerie Georges, nog geen jaar na de opening, de gouden Prefou Gold medaille van de vakbond voor bakkers en banketbakkers uit de Vendée voor hun smaakvolle knoflookbrood uit de oven. Een erkenning voor deze vakexperts die uitsluitend gebruikmaken van lokale producten voor hun huisbereide productie.

LA LUTINE TE l'ORBRIE

De bakkerij Lutine in het zuiden van de Vendée, niet ver van de bakermat van de Préfou bakt tal van Franse lekkernijen

LEES MEER OVER LA LUTINE