Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Hoogtepunten
 4. Tour de France
 5. Ronde van Frankrijk: de buitengewone geschiedenis van de Tour de France in de Vendée

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Tour de France

Ronde van Frankrijk: de buitengewone geschiedenis van de Tour de France in de Vendée

De geschiedenis van de Tour de France is nauw verweven met de Vendée, want de streek was meerdere keren het startpunt of “Le Grand Départ” van de Ronde van Frankrijk. Voor het eerst in 1976 begon de Tour de France vanuit Saint Jean de Monts. Daarna was op een regelmatige basis om de zes jaar de Puy du Fou in het prachtige coulissenlandschap het volgende startpunt van de Ronde van Frankrijk in 1993 en 1999. Vervolgens was het de beurt aan Challans in 2005 (waar de inaugurele tijdritten gehouden werden in Fromentine). In 2011 was het de beurt aan het eiland Noirmoutier, waar de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk vertrok vanaf de beroemde Passage du Gois en in 2018 vanuit Noirmoutier en l'Ile. En ten slotte kan de Vendée bogen op het grootste aantal wielrenwijdstrijden van Frankrijk.

Anciennes affiches du Tour de France 1993 et 1999
Ancienne affiche du Tour de France 2011

Feiten en geschiedenis van de Tour de France, de koning onder de wielrenwedstrijden 

Er heeft altijd een sterke band bestaan tussen de Vendée en de Ronde van Frankrijk. De wegen van de westelijke Loirestreek en de Vendée maakten deel uit van de eerste Tour de France in 1903. Dit was ter gelegenheid van de voorlaatste etappe van Bordeaux naar Nantes. Deze geschiedenis geeft blijk van het belang en het erfgoed van de fietssport in de streek. Deze sterke band bestond al ver voordat de streek het voorrecht kreeg om als decor te mogen dienen van de “Grand Départ” van de Ronde van Frankrijk. Ook in de jaren ‘20 van de vorige eeuw waren er etappes van de Tour de France in de Vendée met spanning op de eindstreep in Les Sables d'Olonne tussen de sprinters Pélissier, Leducq en Frantz. Daar waar zij tegen elkaar streden en het uitvochten tot het bittere eind. En misschien dat de stad daarom wel het vertrek- en eindpunt is geworden van de Vendée Globe.

In 2018 deed de Ronde van Frankrijk voor het laatst tijdens vier dagen de westelijke Loirestreek aan. De etappes van de Tour de France verlegden de grenzen met een ploegentijdrit in Cholet en ten slotte met La Baule als startplaats. In de gehele streek wordt de wielersport met enthousiasme omarmd. En dat inspireert de kampioenen!

Vanuit de Vendée vond al 6 maal de “Grand Départ” plaats van de Ronde van Frankrijk 

Een geweldig evenement zoals de Ronde van Frankrijk, die 6 maal begon in de Vendée, toont het enthousiasme en het belang van de wielersport in deze streek:

 • 1934: La Roche sur Yon. Antonin Magne is op weg naar zijn tweede overwinning van de Ronde van Frankrijk.
 • 1975: Saint Jean de Monts. Eddy Merckx, toen al wereldkampioen, overheerst hier de tijdrit.
 • 1976: De Grand Départ van de Ronde van Frankrijk wordt toegewezen aan Saint Jean de Monts
 • 1979: Jean-René Bernaudeau, afkomstig uit Saint Maurice le Girard in de Vendée. Hij wordt vijfde in het algemeen klassement Tour de France en wint de witte trui als beste jonge wielrenner.
 • 1993 en 1999: De Grand Départ van de Ronde van Frankrijk wordt toegewezen aan de Puy du Fou®.
 • 2005: De Grand Départ van de Ronde van Frankrijk wordt toegewezen aan Fromentine.
 • 2011: De Grand Départ van de Ronde van Frankrijk wordt toegewezen aan de Passage du Gois (Eiland Noirmoutier). Thomas Voeckler, ereburger van de Vendée en in 2004 gedurende tien dagen geletruidrager herhaalt zijn vorm in 2011 en wordt vierde in het algemeen klassement. In 2012 wint hij als bergkoning de bolletjestrui van de Tour de France.
 • 2018: De Grand Départ van de Ronde van Frankrijk wordt toegewezen aan het Eiland Noirmoutier.