Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten
  4. Sardientjes uit de vissershaven Saint Gilles Croix de Vie - het zilver uit de zee van de Vendée

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Sardientjes uit de vissershaven Saint Gilles Croix de Vie - het zilver uit de zee van de Vendée

Bij een bezoek aan Saint Gilles Croix de Vie kom je alles te weten over de plaatselijke ster, een kleine zilverkleurige vis! Het vissen op sardientjes is een eeuwenoude traditie in deze charmante kleine vissershaven uit de zeventiende eeuw. Het is ook nu nog de grootste sardine haven van de Atlantische kust van Frankrijk met een vangst van zo’n 2.500 ton per jaar. De vermaarde conservenfabriek La Perle de Dieux speelt een belangrijke rol bij het promoten van dit visje. Het museum belicht de boeiende historie van dit havenstadje.

Het vissen op sardientjes in Saint Gilles de Croix de Vie dateert uit het begin van de zeventiende eeuw. De plaatselijke bewoners leerden al snel hoe ze deze kleine zilverkleurige vissen konden inmaken om ze voor langere tijd te kunnen bewaren. Dit resulteerde in de opkomst van de nu vermaarde in sardientjes in blik. De sfeervolle badplaats Saint Gilles Croix de Vie is tegenwoordig de grootste sardine vissershaven van de Atlantische kust van Frankrijk.

Elk jaar worden er 2.500 ton sardientjes de haven binnengebracht om verwerkt te worden. In 2000 kregen de sardientjes van Saint Gilles Croix de Vie het keurmerk Label Rouge toegekend. Het is de eerste wilde vissoort die deze onderscheiding kreeg.

visite conserverie vendee

ONTDEK DIT ZILVEREN VISJE EN DE PLAATSELIJKE SAVOIR FAIRE! 

Het Atelier de la Sardine is een driedelig concept rond sardientjes: een museum, een kunstgalerie en een winkel. Deze site is opgezet door ‘La Perle des Dieux’ een omvangrijke conservenfabriek die sinds 1887 in Saint Gilles Croix de Vie gevestigd is. De bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen van de sardientjes industrie van de Vendée. Ze kunnen ook de geschiedenis van de Gendreau familie ontdekken, die hun kennis en tradities al vier generaties lang doorgeven.

Het museum traceert de geschiedenis van het vissen op sardientjes in Saint Gilles Croix vanaf de zeventiende eeuw tot op vandaag. Naast de visserij, krijgen de bezoekers informatie over de ontwikkeling van de conservenfabriek die er met zijn 130 jaar expertise voor zorgt dat deze kleine zilverkleurige vis nog altijd zo populair is. Je kunt hier tevens kennismaken met de vrouwen en mannen die achter het succes van deze vis schuilen dankzij video’s, belevenissen, zeemansliederen, schaalmodellen, geheime informatie, anekdotes... Kortom een bijzonder boeiende belevenis!  Het is geen wonder dat de sardientjes uit Saint Gilles Croix de Vie een ongeëvenaarde smaak hebben.

Gratis toegang.

Deze site is opgezet door de Conserverie La Perle des Dieux een toonaangevende conservenfabriek die sinds 1887 in Saint Gilles Croix de Vie gevestigd is. Het is in de eerste plaats het succesverhaal van de Gendreau familie, die hun kennis en tradities al vier lang generaties doorgeven

In de vissershaven van Saint Gilles Croix de Vie kun je in het Escale Pêche informatiecentrum een duik in de zeeviswereld maken. In deze unieke plaats, midden op de vismarkt, kun je de permanente tentoonstelling ‘ De reis van de vis: van de oceaan tot op het bord’ bewonderen en meer leren over de interessante visindustrie.

Lees meer about Escale Pêche

WIST JE DAT?

De blauwe op de grond van Saint Gilles Croix de Vie geschilderde vissen een 2 km lange wandeling vormen voor een verrassende verkenningstocht door de stad. Je komt langs 14 interessante punten in de stad rond het thema sardientjes, het stadsembleem.

 

Boite de Sardine et Tartine

HET IS TIJD VOOR HET SARDIENTJES LENTEFESTIVAL!

In April viert Saint Gilles Croix de Vie de ‘Printemps de la Sardine’ die net als vlaggetjesdag in Scheveningen het visseizoen inluidt. Een maand lang worden er activiteiten rond deze zilverkleurige vis georganiseerd. Tentoonstellingen, rondleidingen, lezingen, vistochten en uiteraard sardientjes proeverijen.

De aankomst van de lentesardines is het hoogtepunt en tevens de afsluiting van deze bijzondere maand. Proef de sfeer van deze feestelijke dag op de vismarkt van Saint Gilles Croix de Vie.