Intervalles nuageux22°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Ik zoek
 4. Toegankelijkheid op vakantie
 5. ‘Tourisme & Handicap’: een label gericht op toegankelijkheid voor aangepaste vakanties

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Toegankelijk

‘Tourisme & Handicap’: een label gericht op toegankelijkheid voor aangepaste vakanties

Het nationale label Tourisme et Handicap (erkend door de Franse regering) werd in 2001 in het leven geroepen. Het label houdt rekening met 4 types beperkingen (auditief, mentaal, motorisch en visueel) om een toeristisch aanbod voor aangepaste vakanties te ontwikkelen.

Braille au Château de Saint Mesmin
Fauteuils roulants au Château de Saint Mesmin
Logo Tourisme et Handicap

Het verkrijgen van het label vereist een krachtige inzet om aan alle essentiële criteria te voldoen

Het nationale label ‘Tourisme & Handicap’ maakt deel uit van een proces om personen met beperkingen te integreren op het gebied van ontvangst en toegankelijkheid, met twee hoofddoelen:

 • Het bieden van betrouwbare, duidelijk beschreven en objectieve informatie over de toegankelijkheid van de toeristische sites en voorzieningen, waarbij rekening gehouden wordt met alle types beperkingen.
 • Een toeristisch aanbod voor aangepaste vakanties ontwikkelen dat in het algemene aanbod geïntegreerd is.

Welke toeristische structuur kan het label ‘Tourisme & Handicap’ verkrijgen? 

Accommodaties: gemeubileerde toeristische accommodaties, bed and breakfasts, hotels, campings, vakantieparken, vakantiecentra, appartementencomplexen, glamping en unieke accommodaties (bubbel tenten, wigwams, caravan, joert, enz.).

Recreatievoorzieningen: zalen (theaters, bioscopen, gemeentelijke feestzalen), themaparken, sportinstallaties (zwembaden, stranden, sporthallen).

 • Toeristische sites en te bezichtigen structuren: musea, beurscomplexen, monumenten, natuursites (stadsparken, regionale parken, enz.).
 • Restaurants.
 • VVV-kantoren en toeristische informatiebureaus.
 • Wandelroutes en trektochten.
 • Visplekken.
 • Watersporten.
 • Zwemzones in de buitenlucht.
 • Wellness activiteiten: balneotherapie, wellness centra, thalassotherapie centra, kuuroorden en SPA’s).
 • Thema- en pretparken.
 •  Zwembaden (openbaar of privé).
 • Locaties voor educatieve shows en recreatie-activiteiten.

Hoe wordt het label ‘Tourisme & Handicap’ toegekend?

Toeristische dienstverleners die zichzelf bekend willen maken bij personen met een beperking, moeten dit label aanvragen bij de lokale overheid en zich registreren op de website van het label.

Om de goedkeuring te verkrijgen en het label ‘Tourisme & Handicap’ te mogen voeren, wordt de toeristische structuur bezocht en beoordeeld door twee inspecteurs. 

Een van hen vertegenwoordigt de toeristische sector en de ander is een vertegenwoordiger van de plaatselijke vereniging voor personen met een beperking.

Deze keuring is erop gericht te controleren of de toegankelijkheid voldoet aan de nationale normen van de wet van 11 februari 2005 die sinds 1 januari 2015 van toepassing is.

Het label Tourisme & Handicap is een vrijwillig proces dat een krachtige inzet vereist om aan alle regels en vereisten te voldoen. De wil om aan de door het label opgelegde vereisten te voldoen weerspiegelt het streven naar uitmuntendheid van de ingeschreven kandidaten.

Het label ‘Tourisme & Handicap’

Het label stelt toeristische dienstverleners in staat een label met logo te voeren voor een eenvoudige herkenning. Om dit label te mogen voeren, wordt de toeristische voorziening, ongeacht het type diensten, voorafgaand bezocht en beoordeeld door twee inspecteurs (een vertegenwoordiger uit de toeristische sector en een andere vertegenwoordiger van een vereniging voor personen met een beperking). Deze keuring is erop gericht te controleren of de toegankelijkheid voldoet aan de nationale normen van de wet van 11 februari 2005 die sinds 1 januari 2015 van toepassing is.