Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Accommodatie & verblijf
 3. Bezoekersinformatie
 4. Belangrijke medische informatie voor op reis

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou

Belangrijke medische informatie voor op reis

Voor je verblijf in Frankrijk is het belangrijk het een en ander over de gezondheidszorg te weten. Hieronder treft je belangrijke medische informatie en leggen we je uit hoe je een arts kunt bellen, een ziekenhuis of apotheek kunt vinden...

GEZONDHEIDSZORG EN BELANGRIJKE MEDISCHE INFORMATIE… IN GEVAL DAT 

Tijdens een reis naar Frankrijk of overige EU-landen heb je een EHIC (Europese zorgverzekeringspas) nodig om gebruik te kunnen maken van medisch noodzakelijke zorg. Het beste is om deze kaart zo’n 6 maanden voor je geplande reis aan te vragen, dit kan tevens online. - Elk gezinslid moet over zijn eigen EHIC aanvragen.

- - -

Deze kaart geeft recht op medisch noodzakelijke zorg of spoedeisende hulp, dit houdt dus in dat de medische zorg ‘nodig’ wordt geacht en niet uitgesteld kan worden tot de terugkeer naar je thuisland. De beslissing wordt normaal gesproken genomen door de plaatselijke zorgverlener.

Let op! De Europese zorgverzekering en de bijbehorende EHIC kaart zijn geen vervanging voor een reisverzekering. Het is verstandig om je eigen reisverzekering af te sluiten. Naargelang de behandeling, moet je een deel of de hele rekening betalen en kun je vervolgens een vergoeding vragen. Het is dus belangrijk om alle relevante documenten goed te bewaren als je of jouw verzekeringsbedrijf een aanvraag tot terugbetaling in willen dienen:

 • Rekeningen en recepten met betrekking tot de behandeling.
 • Bevestigingen van betalingen aan de zorgverleners en medische diensten.
 • Alle verzekeringsdocumenten die betrekking hebben op de behandeling
 • Documenten omtrent het ontslag uit het ziekenhuis.

ZIEKENHUIZEN IN DE VENDÉE – NUTTIGE MEDISCHE INFORMATIE 

Het is niet altijd eenvoudig om met spoedgevallen te dealen; laat staan in het buitenland. Hieronder tref je essentiële en vooral nuttige tips.

Het grootste ziekenhuis van de Vendée is het CHD of ‘Centre Hospitalier Départemental’. Het is gevestigd in La Roche sur Yon (de Engels versie van hun website is in de maak) Het ziekenhuis ‘Côte de Lumière’ in Les Sables d’Olonne heeft een Engelse webpagina waarop uitgelegd staat wat je moet doen als je naar de ‘Urgences’ (Spoedeisende hulp) moet.  De procedures in de overige regionale ziekenhuizen zijn vergelijkbaar

Hieronder tref je een lijst van ziekenhuizen in de Vendée, je kunt tevens een complete lijst vinden bij het invoeren van ‘Hôpitaux’ op internet. Kinderziekenhuizen worden aangeduid met ‘Service Pédiatrie’.

 • Challans - Centre Hospitalier Loire Vendée Océan
  Boulevard Guérin (near station)
  85300 Challans
  Tel: +33 (0)2 51 49 50 00 
 • Fontenay le Comte - Centre Hospitalier
  40, rue Rabelais
  85200 Fontenay-le-Comte
  Tel : +33 (0)2 51 53 51 53
  Urgences (A&E) : 11, rue Dr R Laforge, 85200 Fontenay-le-Comte
 • Ile d’Yeu - Hôpital
  17, impasse Louis Raymond
  85350 Port-Joinville
  Tel : +33 (0)2 51 26 08 00
 • Luçon - Centre Hospitalier
  41, rue Henri Renaud
  85400 Luçon
  Tel : +33 (0)2 51 28 33 33
 • Montaigu - Centre Hospitalier Georges Clemenceau
  54, rue St Jacques
  85600 Montaigu
  Tel : +33 (0)2 51 45 40 00
 • La Roche sur Yon - Centre Hospitalier Départemental
  Les Oudairies (NE of Town)
  85000 La Roche-sur-Yon
  Tel : +33 (0)2 51 44 61 61
 • Les Sables d’Olonne - Centre Hospitalier Côte de Lumière
  75, avenue d’Aquitaine
  85100 Les Sables-d’Olonne (English page)
  Tel : +33 (0)2 51 32 05 77

Hoe een ‘cabinet médical’ (huisartsenpraktijk) te vinden 

In Frankrijk is er een netwerk van huisartsenpraktijken die cabinets worden genoemd. Sommige hebben een gedeelde praktijk, met andere zorgverleners, en anderen werken alleen. Als je medische zorg nodig hebt, kun je bij de apotheek (pharmacie) of bij de plaatselijke bewoners om advies vragen over welke arts te bellen. Over het algemeen moet je een afspraak maken.

De apotheken zijn over het algemeen geopend van maandag t/m zaterdag van 8:30 uur tot 19:30 maar kunnen tijdens lunchtijd gesloten zijn. De in de winkelcentra gevestigde apotheken blijven gewoonlijk non-stop open. Er is tevens een dienstdoende apotheek open op zondag voor noodgevallen. Deze worden de ‘Pharmacie de garde’ genoemd. De adresgegevens van deze pharmacies worden vermeld op de ramen van de pharmacies. Je kunt tevens 3237 bellen en de lokale postcode opgeven.

Nuttige noodnummers en hun betekenis 

Bel in geval van nood of een probleem de volgende nummers:

 • 18: Noodgevallen: Dit nummer verbindt je met de brandweer (Sapeurs Pompiers) en mag uitsluitend in geval van brand of levensbedreigende situaties gebeld worden. Ze verzorgen tevens medische spoedgevallen.
 • 15: Samu:  Voor overige medische noodgevallen
 • 17: Police/Gendarmes (politie)