Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Natuur en landschappen
 4. Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Het coulissenlandschap, in het noorden van de Vendée, is een sinds de middeleeuwen door de mens aangelegd natuurlandschap. Het glooiende platteland biedt niet alleen uitzonderlijke panorama’s maar tevens fraai contrasterende Franse landschappen: kronkelende rivieren, beboste dalen en met heggen omzoomde velden. Het historische erfgoed heeft een indrukwekkende stempel op deze streek gedrukt. Het is ook niet verwonderlijk dat het historische attractiepark Puy du Fou® zich hier gevestigd heeft.

Het noorden van de Vendée kenmerkt zich door mooie steden, schilderachtige dorpen, afgelegen boerderijen en uiteraard het coulissenlandschap. De liefelijke, tegen de heuvels opgetrokken Franse dorpen in de Vendée hebben een specifieke bouwkundige stijl: granieten muren en rode dakpannen. Typisch Frans!

De Franse landschappen in de Noord-Vendée hebben twee verschillende gezichten:

 • Het hoogland of ‘haut bocage’,  dat aan de Anjou grenst (de landgoederen van het Huis van Plantagenet in de elfde eeuw) en erg heuvelachtig is. De glooiende Franse landschappen vormen de fraaie achtergrond van de Sèvre vallei en het wereldberoemde historische themapark Puy du Fou.

 • Het laagland of ‘bas bocage’ dat bestaat uit groene valleien met de fraaist beboste en zachtst hellende heuvels van Frankrijk. Er stromen meerdere rivieren door de streek waaronder de grootste rivier van de Vendée, Le Lay.

rolling hills saint michel mont mercure vendee
Puy du Fou Vendee Valleerolling hills mont des alouettes vendee bocage

Geniet in de Haut Bocage van prachtige uitzichten op het 

De Haut Bocage is een streek met ruige granieten rotsformaties en steile heuvels in Frankrijk. In deze regio vind je enkele van de hoogste punten van de Vendée met een adembenemend uitzicht:

 • Le Mont des Alouettes (232 m) biedt een uitzonderlijk panorama over de omliggende heuvels en dalen. Op de Mont des Alouettes staat een kapel uit de zestiende eeuw en je kunt er ook nog 2 van de 8 oorspronkelijke windmolens bewonderen. De windmolens, die op de hoogste heuvels van deze Franse landschappen opgetrokken werden, zijn een typisch kenmerk van het coulisselandschap. Ze zijn een stille getuige van zowel de voormalige landbouwactiviteiten als de vindingrijkheid van de streekbewoners. De inwoners van de Vendée gebruikten ze als codetaal tijdens de Opstand in de Vendée.
 • Puy Crapaud (269 m) biedt een must-see panorama. Het is te bereiken via een smal, kronkelend en met bomen omzoomd pad. Vanaf de top zie je niet alleen het coulisselandschap maar tevens de oude molen waarin vroeger een restaurant gevestigd was.                  

 • Saint-Michel-Mont-Mercure (290 m) is de hoogste gemeente van de noordelijke Vendée. Vanaf de top van de kerktoren, wacht je een uitzonderlijk mooi 360° uitzicht over de bocage van Frankrijk, onder het wakende oog van de Aartsengel Michaël.                     

 • Het Kasteel van Pouzauges. Dit middeleeuwse kasteel heeft een strategische ligging op de steile en ruige heuveltoppen van Les Gâtines in het noorden van de Vendée. De vestingtoren houdt fier stand en waakt over de stad. Het weerspiegelt de macht van de voormalige landheren. Vanaf het kasteel heb je een adembenemend mooi uitzicht op de omgeving. Deze prachtige achtergrond is de ideale plek voor een gezinsfoto.                     

 • De ‘Terrier Marteau’ tweelingmolens zijn uniek in de Vendée en kijken uit op Pouzauges. Eén van de molens produceert nog steeds brood en brioche, gemaakt van ter plekke gemalen meel. Deze producten zijn verkrijgbaar tijdens de bezichtigingen. Dit prachtige panoramische uitzicht is een omweg meer dan waard!

Wist je dat het weer hier op een Iers microklimaat lijkt?

Het heuvellandschap van de Vendée vormt de eerst barrière voor de westerse oceaanwinden. De wolken koelen af bij het stijgen wat in de lente zorgt voor regelmatige regenbuien over deze Franse landschappen. Tal van overige factoren zorgen ervoor dat het noordelijke deel van de Vendée groen blijft als de mooie dagen aanbreken.

Een verbluffende concentratie van lokaal erfgoed in sfeervolle Franse dorpen  

Het coulissenlandschap in de Vendée bestaat uit een uitzonderlijk netwerk van verzonken paden die de omliggende heuvels en dalen doorkruisen. Ze bieden de gelegenheid bij uitstek om talloze trektochten door de streek te maken. De glooiende heuvels van dit ‘bocage’ landschap in Frankrijk lenen zich uitstekend voor buitensporten: een langeafstandstocht van 350 km, 1.300 km paden voor korte wandelingen en 400 km fietspaden.

Het landschap in het noorden van de Vendée is tevens bezaaid met talloze stille getuigen van het verleden die je kunt ontdekken tijdens een wandeling langs de rivier of in de bossen. Je komt vrij vaak washuizen, molens of zelfs uit de oertijd daterende menhirs tegen.

Het dal van de Sèvre Nantaise kenmerkt zich door een rijk aan de natuur gebonden, plaatselijk erfgoed. Vanaf de middeleeuwen werden er veel watermolens langs de rivier opgetrokken. De meeste werden gebruikt voor het malen van meel maar ook voor de productie van papier, looischors (voor het looien van leer) en het vollen (een stap binnen het maken van wollen stof).

Kastelen en bolwerken in het noorden van de Vendée en de Anjou

De gebieden tussen de hertogdommen van Bretagne, Poitou en Anjou in Frankrijk waren in het verleden van strategisch belang. Vanaf de middeleeuwen werden er vestingen in deze Franse landschappen opgetrokken.

Deze imposante middeleeuwse burchten rijzen statig boven het landschap van de Vendée uit en hun silhouetten zijn van veraf te zien. Ze getuigen van een bewogen geschiedenis: het indrukwekkende kasteel van Tiffauges van de beruchte Gilles de Rais (Blauwbaard) of het kasteel van St Mesmin aan de rand van de Vendée, met ridders en prinsessen, zijn enkele bekende voorbeelden.

De bijzondere plaatsen Mallièvre, Montaigu en Mortagne-sur-Sèvre werden op heuvels opgetrokken en omgeven door vestingmuren om een wakend oog op de valleien te houden. De kastelen van Chateaumur en Pouzauges kenmerken zich eveneens door indrukwekkende versterkingen en slottorens.

Mallievre vendee quaint village
chateau pouzauges vendee valleetiffauges castle vendee chateau france
saint laurent sur sevre church vendee

Elke Franse dorpskerk in dit coulissenlandschap heeft zijn eigen erfgoed.

De dorpskerken in de bocage in Frankrijk stralen een typische plattelandssfeer uit. De talloze op de heuveltoppen opgetrokken kerken uit de achttiende en negentiende eeuw zijn van veraf te zien. De ranke klokkentorens, van leisteen of steen, proberen zo dicht mogelijk naar de hemel te reiken. Dit is het resultaat van de ‘klokkentorenslag’. Elk dorp wilde de hoogste en mooiste klokkentoren hebben en uiteraard de omliggende dorpen de loef afsteken!

Veel Franse dorpen werden rond de kerk opgetrokken. Ze kenmerken zich door huizen met dakpannen in warme kleuren en enkele statige woningen met leistenen daken. Deze schilderachtige dorpen op en rond de heuvels in Frankrijk ademen een warme en gezellige sfeer!

De Franse dorpskerken in het coulissenlandschap bieden een boeiende blik op het erfgoed en zijn een must op je vakantieprogramma:

 • in Pouzauges kun je een Romaanse oude kerk bewonderen met muren van de dertiende eeuw. We mogen ook zeker de fascinerende Priorij van Grammont niet over het hoofd zien, die in de twaalfde eeuw opgericht werd door Richard Leeuwenhart. De monniken die hier woonden legden de gelofte van stilte, bidden, eenzaamheid en zelfopoffering af.

 • De middeleeuwse kerk van Boupère is uitzonderlijk mooi.  Het is versterkt met uitkijktorens, kijkgaten, kanonnen en een loopbrug. De statige Abdij van La Grainetière heeft een militaire bouwstijl, enkele relieken zijn zelfs na de oorlogen in de Vendée nog intact gebleven

 • Saint Laurent sur Sèvre kan eveneens bogen op een prachtig religieus erfgoed. Het staat bekend als de ‘heilige stad van het Bocage’ en ligt in het hart van het ‘Suisse Vendéenne’ (De Zwitserse Vendée). De plaats werd beroemd dankzij de priester Louis-Marie Grignon de Montfort die hier veel missiewerk uitvoerde. Paus Johannes Paulus II bezocht de plaats in 1996 om te mediteren en te bidden

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

Pointe d'Arçay

Fauna en flora in de Vendée

La Roche sur Yon, 370x370

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Marais poitevin

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Yeu island

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

Jaunay lake

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water