Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Natuur en landschappen
  4. La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

La Roche sur Yon werd twee eeuwen geleden volledig herzien in opdracht van Napoleon. Het werd de administratieve hoofdstad van de Vendée. De stad onderscheidt zich door een prachtig behouden bouwkundig erfgoed. La Roche sur Yon kenmerkt zich door tal van bezienswaardigheden zoals de Haras de la Vendée, één van de grootste paardenfokkerijen van Frankrijk.  In de schilderachtige Yon vallei met een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed liggen de natuursites van de Moulin de Rambourg en de intrigerende ‘Marmites de Gargantua’ verscholen.

Rond La Roche sur Yon heb je de keuze uit een waaier aan activiteiten: cultuurevenementen (tentoonstellingen, concerten, shows, ...) recreatie en natuur (vissen, wandelen, fietsen...). Strijk vervolgens neer in één van de talloze restaurants om gezellig een hapje te eten. Reden genoeg dus om een dag in La Roche sur Yon door te brengen.

Place Napoleon in La Roche sur Yon

NAPOLEON EN DE GESCHIEDENIS VAN LA ROCHE SUR YON; BOEIENDE HISTORISCHE FEITEN 

Op het eerste gezicht lijkt La Roche sur Yon een moderne stad, maar het werd vrijwel twee eeuwen geleden volledig verbouwd door Napoleon. De oorspronkelijke stad dateert uit de late middeleeuwen. Zoals de naam al laat doorschemeren werd het opgetrokken rond een kasteel op één van de granietrotsen (‘La Roche) die boven de rivier Yon uitsteken. Voor lange tijd bleef het een kleine plaats. Uit de periode van voor Napoleon kun je een prachtige Renaissance woning en de typische ‘Place de la Veille Horloge’ bewonderen. 

Tijdens de oorlogen werd er veel bloed vergoten in de streek. Napoleon wilde de geschiedenis in als de  grote vredestichter van de Vendée worden. Hij besloot om het administratieve centrum van Fontenay le Comte te verplaatsen naar La Roche sur Yon vanwege de centrale ligging. Zijn ingenieurs ontwierpen de nieuwe stad: een grote vijfhoek bestaande uit 5 boulevards, structureel aangelegde straten die beginnen bij een 3 hectare groot centraal vierkant, het nu vermaarde ‘Place Napoléon’. 

De Saint-Louis kerk is het belangrijkste monument van het plein en een fraai voorbeeld van het prachtige bouwkundige erfgoed van de stad. Het is het grootste religieuze bouwwerk van de Vendée. Deze in de 19e eeuw in een neoklassieke stijl opgetrokken kerk herbergt een prachtige collectie religieuze kunstwerken en meubels. Het onderscheidt zich door een unieke combinatie van katholieke en republikeinse symbolen, zoals de Franse vlag op de noordelijke klokkentoren.

 

Wist je dat?

Benjamin Rabier op 30 december 1864 geboren werd in Napoléon-Vendée (nu bekend als La Roche sur Yon) en één van de pioniers van dierenstrips was. Hij is de auteur van ‘La vache qui rit’ (de lachende koe) en ontwerper van het stripfiguur Gédéon. De Nederlandse versie van de prentenboeken over Gideon de eend werden aan het eind van de jaren 70/begin jaren 80 door op de markt gebracht.

Haras Vendée
Place Napoléon La Roche sur YonAnimaux de la Place Napoléon

NAPOLEON, GESCHIEDENIS EN EGYPTE; INSPIRATIEBRONNEN VOOR UNIEKE SPROOKJESDIEREN 

Het Place Napoléon werd volledig herzien en vormt een ode aan de expedities van Bonaparte naar Egypte. Het plein telt 4 met planten en bloemen omzoomde vijvers en is de plek bij uitstek om te flaneren en neer te strijken op een terrasje voor een drankje of een snelle lunch. Langs de vijverranden komen via ingenieuze mechanische uitrustingen 13 mysterieuze dieren tot leven die een knipoog vormen naar Napoleon en de geschiedenis van Egypte. Ze zijn gemaakt van hout en staal en lijken uit een Egyptisch sprookje te stappen. Je kunt een krokodil, flamingo’s, ibissen, nijlpaarden... bewonderen. Deze originele activiteit is gratis en het hele jaar toegankelijk, behalve in januari want dan zijn deze bijzondere schepsels in de handen van de dierendokter voor een check-up.

Volgens de legende stelden de wetenschappers in dienst van Napoleon een mechanisch bestiarium op om de Egyptische fauna te doorgronden. Het schijnt dat deze bijzondere dieren opnieuw ontdekt werden tijdens de renovatie van het plein, maar dit is uiteraard een legende of een verhaal dat door Jules Verne geschreven zou kunnen zijn...

DE STOETERIJ HARAS DE LA VENDÉE, DE PRACHT EN PRAAL VAN HET PAARD 

De Haras de La Vendée is de trots van La Roche sur Yon, en één van de grootste stoeterijen van Frankrijk. Het is voornamelijk gericht op het fokken en het behoud van diverse rassen. Naast Engelse volbloed hengsten, dravers en prachtige trekpaarden, vind je hier ook meer landelijke en streekgebonden rassen zoals de Poitou muilezels om zo het natuurlijk erfgoed in stand te houden. De Haras de la Roche staat garant voor onvergetelijke momenten waarbij het belang van het paard centraal staat. Tijdens rondleidingen en paardenshows komt de pracht en praal van het paard extra goed uit.

De stoeterij wijdt 4,5 hectare aan dit edele dier en biedt het hele jaar door shows, educatieve activiteiten en theatrale rondleidingen. Je komt hier alles te weten over de plaats die het paard sinds twee eeuwen in het dagelijkse leven van de mens inneemt. Je kunt tevens de unieke vakkennis van hoefsmeden en zadel- en tuigmakers bewonderen.

DE YON VALLEI, ADEMBENEMEND NATUURLIJK ERFGOED MET TALLOZE SOORTEN LIBELLEN! 

Laat de stad achter je en trek erop uit naar de Moulin Papon dam Het uitgestrekte meer biedt een keur aan wateractiviteiten zoals roeien, windsurfen of zelfs optimist zeilen. Het is de favoriete plek van de streekbewoners om te wandelen of in de buitenlucht te sporten.

Na La Roche sur Yon, stroomt de Yon verder zuidwaarts naar de stad Nesmy. Een tussenstop bij de Molen van Rambourg is een absolute aanrader. Deze watermolen uit de eerste helft van de 20e eeuw, kan in de zomer bezichtigd worden tijdens de diverse Open Monumentendagen en weerspiegelt het prachtige bouwkundige erfgoed van de streek. Een nabijgelegen camping organiseert kanotochten.

De rivier stroomt vervolgens naar de plaats Rives de L’Yon voor een oogverblindend natuurschouwspel. De rivier heeft de prachtige Chaos de Piquet uit de granietrotsen geslepen, een adembenemend natuurlijk erfgoed voor avontuurlijke bezoekers. Bij het afdalen van de rivier kom je in een diepe vallei die als inspiratie diende voor de verhalen van Rabelais. Het water heeft hier de vermaarde Marmites De Garguantua in de rotsen gehouwen! Er loopt een pad langs de rivieroevers voor een mooie natuurwandeling alvorens te genieten van een welverdiende pauze in de Piquet bar/café.

In het hart van de Yon vallei bevindt zich tevens het Maison des Libellules. De plek bij uitstek om libellen te kunnen observeren in een uitzonderlijke natuuromgeving. Het bestaat uit een uitgestrekt park van 2 hectare en een museografie van 400 m2. De permanente tentoonstelling beschrijft de fascinerende wereld van talloze soorten libellen. Meerdere tijdelijke exposities en educatieve activiteiten vormen een aanvulling op de culturele bewustwording. Het over te dragen kernidee is dat men in harmonie en op respectvolle wijze met de natuur om zich heen kan leven

HISTORIAL DE LA VENDÉE, EEN DUIK IN DE GESCHIEDENIS VOOR AVONTURIERS IN DE DOP 

Het in het hart van de Boulogne Vallei gelegen Historial de la Vendée is een museum dat de geschiedenis van de Vendéé, van de prehistorie tot nu, belicht. Dit bijzondere museum heeft een verrassende architectuur en is bekend om het grote groene turfdak wat een harmonieus geheel vormt met het omliggende landschap en een prachtig voorbeeld is van het natuurlijke erfgoed van de Vendée. Tijdens de rondleiding ontdek je zeven verschillende tijdperken. Het ‘Musée des enfants’ is speciaal aangepast aan kinderen. Dankzij de originele museografie kunnen avonturiers in de dop een leuke en boeiende reis naar het verleden maken. Deze afdeling met tijdelijke exposities is volledig op jonge bezoekers gericht.

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

Pointe d'Arçay

Fauna en flora in de Vendée

Marais poitevin

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Yeu island

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

tiffauges-370x370

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Jaunay lake

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water