Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Accommodatie & verblijf
  3. Bezoekersinformatie
  4. Cultuurweetjes, nuttige tips en openingstijden van winkels in Frankrijk

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Cultuurweetjes, nuttige tips en openingstijden van winkels in Frankrijk

Een paar handige tips een cultuurweetjes die je verblijf in Frankrijk vereenvoudigen. Het leeftempo kan totaal verschillen van wat we gewend zijn. Openingstijden van winkels in Frankrijk, gewoontes in restaurants of telefoneren... Met deze tips kom je niet voor onaangename verrassingen te staan!

VANUIT FRANKRIJK NAAR HET BUITENLAND BELLEN MET EEN VASTE LIJN

Als je vanuit Frankrijk naar een ander land wilt bellen, moet je de relevante landcode aan het nummer toevoegen. Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende landcodes. Voeg voor het bellen de landcode toe en laat de eerste nul van het telefoonnummer weg.

United Kingdom: 00 44
Germany: 00 49
Ireland: 00 353
Belgium: 00 32
Netherlands: 00 31
Switzerland: 00 41
Spain: 00 34

ETEN EN DRINKEN MAKEN IN FRANKRIJK VOLLEDIG DEEL UIT VAN DE CULTUUR

De lunch is de belangrijkste maaltijd in Frankrijk. Je kunt in de restaurants vanaf 12 uur en tot 14 uur lunchen.

In de avond kun je vanaf 19 uur terecht. De meeste restaurants serveren tot 21 uur.

De cafés zijn gewoonlijk van vroeg in de ochtend tot laat in de avond geopend. Er wordt geen alcohol geschonken aan personen onder de 18 jaar.

OPENINGSTIJDEN VAN WINKELS IN FRANKRIJK - ENKELE TIPS

De Franse winkels zijn gewoonlijk zes dagen per week open van maandag t/m zaterdag van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 19 uur. In de dorpen en kleinere steden sluiten de winkels inderdaad tijdens lunchtijd. In de grotere steden of grote winkelcentra zijn de winkels non-stop geopend of ‘en continue’ zoals ze in het Frans zeggen. In de meeste streken tref je een ‘centre commercial’ (winkelcentrum) net buiten de stad waar de winkels eveneens de hele dag geopend zijn. Tijdens de zomerperiode (juli en augustus) blijven de supermarkten in de badplaatsen soms open tot 20 uur (dit varieert per streek).

Buiten het seizoen om zijn er heel weinig winkels op zondag geopend. Tijdens het zomerseizoen zijn sommige supermarkten echter op zondagochtend open van 9 uur tot 12:30 uur. In de Vendée zijn er geen winkels die 24 uur per dag geopend zijn.

MET JE BANKPAS OF CONTANT BETALEN TIJDENS JE VAKANTIE

In principe accepteren alle winkels betaalpassen en creditcards zoals Visa en Mastercard. Er wordt veel gebruikgemaakt van contactloos betalen tot €50

Je kunt ook overal contant betalen. In winkelcentra of bij de banken heb je de beschikking over geldautomaten. - Het is altijd handig contant geld op zak te hebben voor kleine aankopen.

Als je je IBAN banknummer bij de hand hebt, kun je ook overschrijvingen maken. Dit is met name handig voor het betalen van grote rekeningen.

INTERNET EN WIFI

Tegenwoordig gebruikt vrijwel iedereen zijn telefoon voor het lezen van e-mails, social media of om te internetten. Dit kan vrij kostbaar zijn zodra je de grens oversteekt. Het is dus handig te informeren naar de plaatselijke (gratis) Wi-Fi hotspots in het buitenland. In de Vendée hebben de meeste VVV-kantoren gratis Wi-fi en kunnen een lijst verstrekken met de gratis Wi-fi zones en uitleggen hoe je deze kunt gebruiken. Wi-Fi bordjes zijn meestal groen met witte letters. Hotels, campings en overige accommodaties bieden vrijwel altijd toegang tot internet maar kunnen hier een klein bedrag voor in rekening brengen.