Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Natuur en landschappen
  4. Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water

Aan rivieren, meren en kanalen ontbreekt het niet in de Vendée. Van Noord tot Zuid wordt de Vendée doorkruist door bekende rivieren zoals Le Lay en La Vie waar men heerlijk kan vissen. Er zijn ook talrijke recreatiemeren, zoals het meer van Jaunay of die van Apremont en La Tricherie waar men kan zwemmen en tal van andere watersporten kan beoefenen. Zonder de moerasgebieden van de Vendée te vergeten. Twee uiteenlopende landschappen, het Marais Breton en het Marais Poitevin, vormen uitzonderlijke ecosystemen, waar oude tradities samengaan met aan het landschap aangepaste activiteiten. Dus niet alleen aan zee, maar ook op en bij de binnenwateren beschikt men over mooie bestemmingen om heerlijk te ontspannen.

DE KUSTRIVIEREN EN BELANGRIJKSTE WATERWEGEN VAN DE VENDÉE

De Vendée telt 13 rivieren van meer dan 50 kilometer, waarvan de grootste Le Lay is met een lengte van 120 kilometer. Le Lay stroomt voornamelijk naar het Zuidwesten naar de Golf van Biskaje en mondt uit in zee tussen La Faute sur Mer en L'Aiguillon sur Mer. Geografisch gezien is het de grootste rivier van de Vendée, niet alleen om zijn lengte, maar ook om de stroomsnelheid van het water. La Vie is een andere kustrivier van de Vendée die met zijn lengte van 62 kilometer vanaf Bellevigny voornamelijk naar het Westen stroomt en uitmondt in de Atlantische Oceaan bij Saint Gilles Croix de Vie. De inlandse rivieren met hun schilderachtige landschappen bieden uitstekende gelegenheden om te vissen. De beroemde Sèvre Nantaise, in het Noordoosten van de Vendée, is een van de mooiste rivieren met een totale lengte van 141 kilometer. De rivier wordt omsloten door valleien waardoor in de winter vaak grote stroomversnellingen optreden. De centrale rivier Yon is 56 kilometer lang en loopt door La Roche sur Yon, de hoofdstad van de Vendée. Deze rivier stroomt voornamelijk naar het Zuiden vanuit een beboste en kronkelende vallei door granietlagen die met de tijd zijn uitgesleten. Het is ook een zijrivier van de Lay.

Verder naar het Zuiden loopt de 83 kilometer lange rivier Vendée door de meren Mervent en Albert om ten slotte uit te monden in de Sèvre Niortaise bij Ile d’Elle in het Marais Poitevin. Het vormt de zijrivier van de Sèvre Niortaise.

TWEE MOERASSEN, TWEE VERSCHILLENDE GEBIEDEN, BEIDE MET EEN LABYRINT VAN KANALEN 

De moerassen van de Vendée bestaan uit twee drassige gebieden met een bijzondere lichtval.

  • Het eerste is het Marais Breton, dat zich van de zuidelijke helft van het Pays de Retz in het departement Loire Atlantique uitstrekt tot Saint Gilles Croix de Vie. 
  • Het tweede is het Marais Poitevin, het op een na grootste moerasgebied van Frankrijk. Het ligt in het prachtige groene landschap rond de dorpen Maillezais, Damvix en Le Mazeau.

Deze ecosystemen die eeuwen geleden gewonnen werden van de zee vormen nu een labyrint van zoet en zout water en herbergen zeer uiteenlopende planten en dieren.

  

EN RECREATIEMEREN VOOR VAKANTIE AAN HET WATER

Het merendeel van de meren van de Vendée zijn afgedamd en hebben hun eigen, unieke vispopulatie. In het hart van de Vendée, vlakbij La Roche sur Yon, liggen de meren Moulin Papon, Jaunay en Apremont, die zich uitstekend lenen voor de vissport. Het zijn ook prachtige gebieden voor liefhebbers van de vrije natuur.

Het Mervent-complex, in de nabijheid van het Marais Poitevin ten Noorden van Fontenay le Comte, bestaat uit drie meren in een bebost en glooiend landschap. In het coulissenlandschap van de Vendée liggen in de nabijheid van de Puy du Fou® tal van meren waar men kan vissen ofwel aan de oever, ofwel aan boord van een boot. Dit betreffen de meren Angle Guignard in Chantonnay, Rochereau in Sigournais en La Bultière in de streek van Saint Fulgent.

Yon Valley La Roche sur Yon
Apremont Quaint Village VendeeLac de Moulin Papon
Canoe Lac de Mervent

De recreatiefaciliteiten van het meer Mervent voor talrijke watersportacitiviteiten 

Het recreatiemeer Mervent biedt een groot wateroppervlak van niet minder dan 80 hectare. Ter plaatse kan men tal van watersporten beoefenen: verhuur van kano’s, kajaks, elektrische boten, mountainbikes... terwijl er toezicht gehouden wordt door erkende instructeurs wanneer dit nodig is.

Recreatie en zwemmen in het meer van Chassenon

Het recreatiegebied van het meer van Chassenon, net ten Zuiden van het bos Mervent-Vouvant, is een ware must voor liefhebbers van zwemmen en waterrecreatie. Sinds 2014 biedt het meer het enige inlandse strand waaraan de Blauwe Wimpel is toegekend om de kwaliteit van de omgeving. Ter plaatse zijn er tal van spelen voor kinderen: speelweide, waterglijbanen, kinderzwembad, springkussen. Men kan er ook motorboten of waterfietsen huren om te genieten van de prachtige uitzichten van dit zuidelijke deel van de Vendée.

Touchegray lake vendee paddle

Zwem- en recreatiemeer van Touchegray

Het recreatiemeer Touchegray in Chantonnay is een zwemgebied dat uitgerust is met een zandstrand. Ook hier zijn talrijke watersporten mogelijk: verhuur van kano’s en kajaks, stand up paddle en waterfietsen. Ter plaatse: springkussen voor de kinderen, ludieke sporten voor jongeren (boogschieten, een digitaal oriëntatiespel, en archery touch...), vissport evenals een strandbibliotheek. Ook staan er picknicktafels, ping-pongtafels en mooie visplekken tot je beschikking. Je kunt er ook op uit om de ongerepte en atypische omgeving van het meer Angle Guignard te verkennen. Er zijn meerdere circuits mogelijk.

Recreatiefaciliteiten en avonturencircuits bij het meer La Tricherie 

Het recreatiemeer La Tricherie in de nabijheid van Les Herbiers biedt een breed scala van activiteiten: Tépacap Vendée met zijn 8 klimparcoursen in de bomen, diverse kinderspelen, springkussens, roetsjbanen en watersporten. Of wat is er mooier dan waterfietsen of suppen in Frankrijk... Een andere ervaring is het Splash game 2.0, een waar waterpark met allerlei soorten opblaasbare spelen (trampoline, glijbaan...). Als de zon te hard schijnt, zijn schaduwrijke picknicktafels beschikbaar of aangename zitplaatsen onder de parasol op het terras van de creperie/pizzeria.

Het meer La Bultière: ontspanning, trektochten, kanovaren en nog veel meer… 

Het schitterende meer La Bultière nodigt uit tot ontspanning in de weelderige natuur. Men kan de dam bewonderen en er zijn tal van mogelijkheden voor trektochten voor alle niveaus. Andere activiteiten omvatten roeien, kanovaren, slack-lining, paddle, boogschieten en oriëntatieparcoursen. Je kunt ook meedoen aan een avondtocht in een kano of op een paddle met een erkende gids of een muzikale fitness-sessie. Voor jongeren zijn er ook sportstages mogelijk.

Het meer van Apremont: zwemmen onder toezicht in juli en augustus 

Apremont behoort tot de “De kleine karaktersteden”, maar staat ook bekend om zijn recreatiemeer niet ver van het kasteel. De recreatiefaciliteiten van Apremont bestaan uit een breed scala van activiteiten die men overdag kan beoefenen aan het water. In juli en augustus houdt een badmeester toezicht voor de veiligheid van iedereen. Er bevinden zich ook picknicktafels en een strand dat gedeeltelijk in de schaduw ligt. Van april tot en met oktober bruist het van de activiteiten met een wake park, de verhuur van boten en zelfs een midgetgolfbaan.

Het meer van Jaunay, een bijzonder recreatiemeer voor outdoor watersporten 

Het meer van Jaunay is een uitgestrekt beschermd landschap met veel schaduwrijke plekken en de omgeving bij uitstek om er de gehele dag door te brengen. Zwemmen, trektochten, waterfietsen, ezelrijden, mountainbiken... er is van alles te doen op en rond het meer van Jaunay. Om volledig van deze natuurlijke omgeving te genieten, is een picknick een uitstekende optie, maar vergeet niet dit bijzondere landschap schoon achter te laten.

Rond het meer van Jaunay liggen veel 4- tot 5-sterrencampings met faciliteiten van de hoogste kwaliteit. Meerdere campings heten internationale toeristen van harte welkom en zijn aangesloten bij het label "Welcome" omdat er ook Engels gesproken wordt.

Lac du Jaunay Vendee

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

Pointe d'Arçay

Fauna en flora in de Vendée

La Roche sur Yon, 370x370

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Marais poitevin

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Yeu island

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

tiffauges-370x370

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou