Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Natuur en landschappen
  4. Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Het eiland Ile d’Yeu aan de westkust van Frankrijk is beroemd om zijn ongerepte Franse kustlijn en unieke levensstijl. Dit Franse eiland is slechts 10 kilometer lang en 4 kilometer breed, maar heeft een rijk erfgoed dat terugvoert tot de prehistorie en uitzonderlijke monumenten verspreid over het gehele gebied, zoals de “Pierre tremblante” of het schitterende “Vieux Chateau”.

De veerboten naar het eiland Yeu aan de Franse Atlantische kust komen aan bij Port Joinville, een bedrijvige badplaats en vissershaven. De traditionele bouwstijl is nog kenmerkender in Saint Sauveur, de oude hoofdstad van het eiland Yeu.

Meedoen met de levensstijl van het eiland Yeu is heel eenvoudig. ‘s Ochtends vroeg naar het strand voor een frisse duik, ‘s middags lekker shoppen en uiteindelijk genieten van de zonsondergang tijdens een avondwandeling! Het leven op dit Franse eiland volgt een ritme waarin tijd geen rol speelt.

Het Franse eiland Ile d’Yeu, een ongerepte kust met mooie baaien

De ongetemde en ongerepte Franse kustlijn van het eiland Yeu doet denken aan de Keltische landschappen van Schotland met talrijke inhammen en rotsachtige uitlopers. Ontelbare baaien met fraaie zandstranden nestelen zich tussen kliffen, zoals Belle Maison, Anse des Fontaines, Les Sabias (een kleine baai met vissershuisjes) om er slechts enkele te noemen. De beroemde Port de la Meule van het eiland Yeu is een natuurlijke ankerplaats waar boten op doortocht kunnen schuilen. Het gaat harmonieus op in de Franse kustlijn met de emblematische kapel Notre Dame de Bonne Nouvelle die er trots bovenuit torent.

Canoeing Kayaking Yeu island Vendee
Yeu island wild-beach vendeePort de la Meule Ile d'Yeu

De stranden van het eiland Yeu met prachtige duinen aan de westkust van Frankrijk

De Franse Atlantische kust van het eiland Yeu wordt zachter voorbij de Pointe des Corbeaux waar prachtige stranden liggen omzoomd door zeedennen en groene eikenbossen. In de nabijheid vormen de moerassen de thuishaven van beschermde vogelsoorten. De stranden worden onderbroken door rotsachtige uitlopers tussen Marais Salé en Ker Châlon.

The Pointe du But – mooie uitzichten en zonondergangen op het eiland Yeu

In het zuidwesten van het eiland Yeu vormt de Pointe du But een woest en beschermd deel van dit Franse eiland met een rijke historie en tal van legendes waar men geniet van schitterende zonsondergangen. Dankzij drie oriëntatietafels kan men deze magische plek van het eiland Yeu bewonderen.

Ontdek alle schitterende stranden van de Vendée

 

 

 

Wist je dat?

Het meest verafgelegen eiland aan de westkust van Frankrijk is Ile d’Yeu. Het duurt 30 tot 35 minuten om de oversteek per boot te maken vanaf Fromentine (de dichtstbij gelegen veerboothaven). Het heeft een oppervlak van 23 km² en om het gehele eiland te verkennen leg je ongeveer 40 km af.

De reden waarom het eiland Yeu een van de mooiste Franse eilanden zou kunnen zijn: 

Het Vieux Château van het eiland Yeu - een verbazingwekkende middeleeuwse vesting van de veertiende eeuw 

Het oude kasteel van de veertiende eeuw van het eiland Yeu is een prachtig voorbeeld van de feodale bouwkunst dat zijn eilandbewoners bijna drie eeuwen beschermd heeft tegen herhaaldelijke aanvallen en indringers. Het Vieux chateau is majesteitelijk verbonden met een bijzonder steile rotskaap en biedt een mystieke indruk wanneer het door de zee omringd wordt door een natuurlijke gracht.

Port Joinville – de grootste vissershaven en badplaats van het eiland Yeu aan de Franse Atlantische kust

De boten van het vasteland komen aan in de haven Port Joinville, de hoofdstad van het eiland Yeu. Dankzij diverse winkels en activiteiten is het een aangename plaats voor een wandeling.

Port Joinville heeft een jachthaven met meer dan 600 ligplaatsen die het gehele jaar toegankelijk zijn, evenals een bedrijvige vissershaven. Vroeger was Port Joinville de grootste tonijnhaven aan de Franse Atlantische kust. Tegenwoordig is de visvangst nog altijd een belangrijk onderdeel van de dagelijkse activiteiten van de haven waar verschillende soorten vis gevangen worden: zeeduivel, heek en tong, om er maar enkele te noemen.

Saint Sauveur – A typical village with traditional island architecture 

Saint Sauveur was ooit de hoofdstad van het eiland Yeu en heeft de kenmerkende en traditionele bouwstijl van dit Franse eiland behouden. De opmerkelijke Romaanse kerk wordt omgeven door kleine witte huisjes met felgekleurde en voornamelijk blauwe luiken. Via de wonderlijke nauwe steegjes die in verschillende richtingen door het dorpje zigzaggen kan men alles verkennen.

De markt van Saint Sauveur is nauw verweven met de levensstijl van de eilandbewoners. Plaatselijke producenten bieden een breed scala van producten en tonen daarmee hun originaliteit en savoir faire. Een ware streling voor de tong! 

Yeu island viewIle d'Yeu bike chateau

Fort de Pierre Levée – een militaire vesting van de negentiende eeuw aan de Franse Atlantische 

De vesting Fort de Pierre Levée werd tussen 1858 en 1866 gebouwd op een “staande steen” van het eiland Yeu, wat de naam “Pierre Levée” verklaart. Het hoofddoel was de bescherming van dit Franse eiland, maar het werd al snel een staatsgevangenis en later een militaire kazerne.

De vuurtoren Grand Phare van het eiland Yeu – een van de fraaiste bezienswaardigheden van de Franse westkust van de twintigste eeuw 

De vuurtoren “Grand Phare” van het eiland Yeu werd gebouwd in 1829 na een dringend verzoek van de maritieme gemeenschap, omdat er vaak schipbreuk geleden werd in het gebied. De originele vuurtoren van 29 meter hoog werkte op stookolie en pas vanaf 1895 op stroom. De vuurtoren werd in 1944 vernietigd door de Duitsers en werd in 1951 vervangen door een nieuwe, modernere vuurtoren om de navigatie ten Zuiden van de Loire langs de Franse Atlantische kust in veilig vaarwater te leiden. De vuurtoren Grand Phare is 41 meter hoog en torent circa 56 meter uit boven de zeespiegel van dit prachtige Franse eiland. De witte lichtstraal is tot 30 mijl te zien vanuit de Franse westkust.

Een andere vuurtoren op het eiland Yeu is het baken Pointe des Corbeaux dat op de zuidoostelijke punt van dit Franse eiland staat. De toren is 19 meter hoog en kenmerkt zich door een aparte Art Deco stijl.

Wist je dat?  

De naam “Yeu” stamt af van “Oya” wat eiland betekent. Dus Ile d’Yeu betekent eigenlijk “het eiland van land omringd door water”.

En word je snel zeeziek? 

Behalve met de veerboot kun je ook met de helikopter naar dit prachtige Franse eiland

MET DE VEERBOOT NAAR HET EILAND YEU

  • Compagnie Yeu Continent

T.: +33 (0)2 51 49 59 69
Mail: voyageurs@yeu-continent.fr
Website: www.yeu-continent.fr 

Oversteek het hele jaar door vanuit Fromentine.

Oversteek met NGV catamarans in 30 minuten 

  • Compagnie Vendéenne

Phone: +33 (0)0.825.139.085 (0.15 € TTC/min.) 
Service voor individuele reizigers:  contact@compagnie-vendeenne.com 
Service voor groepen: groupes@compagnie-vendeenne.com 
Website: www.compagnie-vendeenne.com 

Oversteek vanaf Fromentine & Saint Gilles Croix de Vie
De oversteek duurt circa 45 minuten vanuit Fromentine – van april t/m november
De oversteek vanuit Saint Gilles Croix de Vie duurt 1 uur - van april t/m september

Oversteek vanaf Barbâtre & Ile de Noirmoutier
Oversteek tussen 45 en 75 minuten - in juli en augustus

MET DE HELIKOPTER NAAR HET EILAND YEU

  • Oya Vendée Hélicoptères 

Phone: +33 (0)2.51.49.01.01 
Email: contact@oya-helico.com 
Website: www.oya-helico.fr 

Vlucht vanaf La Barre de Monts
De vlucht tussen La Barre de Monts en het eiland Yeu duurt minder dan 10 minuten

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

Pointe d'Arçay

Fauna en flora in de Vendée

La Roche sur Yon, 370x370

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Marais poitevin

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

tiffauges-370x370

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Jaunay lake

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water