Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
 1. Home
 2. Beleef de Vendée
 3. Natuur en landschappen
 4. Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

Boek nu

 • Accommodatie
 • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

Het eiland Noirmoutier in Frankrijk is een waar paradijs aan zee voor liefhebbers van zee en natuur dankzij het uitzonderlijke microklimaat. Dit prachtige Franse eiland is bereikbaar vanuit het vasteland via de Passage du Gois, een weg die bij vloed onder water staat, maar bij eb toegankelijk is. Bijna een derde van dit Franse eiland wordt bedekt door zilte moerassen en zoutpannen, terwijl de kust omringd wordt door prachtige duinen waar men de heerlijk frisse geur opsnuift van groene eiken en zeedennen.

Het eiland Noirmoutier biedt een breed scala van wateractiviteiten dankzij de 40 kilometer lange zandstranden. Men kan er zeilen, surfen, kitesurfen, jetskiën en nog veel meer. Het Franse eiland telt drie havens, L’Herbaudière met zijn bedrijvige vissershaven en de jachthaven, de haven Port de Morin met zijn moderne plezierhaven en de traditionele haven Port de Noirmoutier en I’Ile.

Men kan er heel eenvoudig een boot huren voor een tocht rond het eiland en diverse leuke uitstapjes. Tijdens het zomerseizoen zijn er niet alleen rondvaarten om het eiland vanaf de zee te verkennen, maar men kan ook mee met vissersboten.

HET EILAND NOIRMOUTIER VIA DE PASSAGE DU GOIS, GETIJDEN HEBBEN HIER VRIJ SPEL! 

Het eiland Noirmoutier spreekt zeer tot de verbeelding dankzij de Passage du Gois, dat dateert van de zeventiende eeuw. De langste overstroombare weg van Europa is 4,2 kilometer lang en loopt vanaf Beauvoir aan de westkust van Frankrijk naar het eiland Noirmoutier. Bij eb is deze opmerkelijke weg begaanbaar. De getijdentabel wordt aangegeven bij elke toegang tot de Passage du Gois. De aangegeven tijden vermelden nauwkeurig wanneer de eb op zijn laagst is. Als je de oversteek via de Passage du Gois wil maken, heb je anderhalf uur de tijd vanaf elke toegang om bij eb naar de overkant te rijden. De 9 vluchtplaatsen zijn zichtbaar vanaf beide zijden van de kust en bieden de mogelijkheid om uit te wijken wanneer men zich laat verrassen door het opkomende tij. Wanneer het niet mogelijk is om de oversteek naar dit Franse eiland via de Passage du Gois te maken, kan men de in 1971 gebouwde brug nemen tussen het eiland Noirmoutier en het vasteland. De brug is 583 meter lang en loopt van het Franse vasteland naar de badplaats Barbâtre en biedt een spectaculair uitzicht op Noirmoutier.

In juni strijden tijdens de bekende “Foulées du Gois” 30 atleten tegen het opkomende tij. Een spannende challenge: de mens tegen de natuur.

Wist je dat? 

De Tour de France liep in 1993 voor het eerst over de Passage de Gois en later ook nog in 1999. In 2011 werd het eiland Noirmoutier opnieuw gekozen als startpunt van de beroemde wielerwedstrijd.

DE NATUURLIJKE LANDSCHAPPEN VAN HET EILAND NOIRMOUTIER, EEN COMBINATIE VAN KELTISCHE INVLOEDEN EN NEDERLANDSE POLDERS 

Het eiland Noirmoutier is meer dan 20 kilometer lang en telt drie verschillende landschappen:

 • De Armoricaanse granietvlakte in het Noorden waar de eerste sporen van menselijke aanwezigheid het meest zichtbaar zijn. Dat wil zeggen, de belangrijkste monumenten van het eiland en het stadscentrum van Noirmoutier-en-Ile.
 • Het verstedelijkte duingebied van dit Franse eiland tegenover de oceaan dat twee derde deel van het land beschermt dat onder de zeespiegel ligt.
 • Een uitgestrekt moerasgebied waar nog steeds traditionele zoutpannen bestaan en waar indrukwekkende dijken bescherming bieden voor de landbouw.
Family Ile de Noirmoutier beach vendee
Authentic house Le Vieil NoirmoutierBeach Bois de la Chaise Noirmoutier island

NOIRMOUTIER-EN-L’ILE AAN DE FRANSE WESTKUST: CHARME EN GESCHIEDENIS GAAN HIER HAND IN HAND

Het stadje Noirmoutier-en-l'Ile is de historische hoofdstad van dit Franse eiland en bevat schilderachtige wijken, enkele musea en interessante monumenten.  

 • De kerk Saint Philbert, een voormalige Benedictijner abdij, werd in de 7e eeuw opgericht door de monnik Saint Philbert. De kerk heeft zowel Romaanse als Gotische stijlen en bevat een schitterende crypte van de elfde eeuw, evenals het graf van de oprichter, de monnik Saint Philbert. 
 • Men kan er ook prachtige particuliere woningen en herenhuizen van de achttiende eeuw bewonderen. 
 • En het oude kasteel van de negende eeuw waar men van bovenaf de slottoren een adembenemend uitzicht heeft op het eiland.

HET OUDE KASTEEL VAN HET EILAND NOIRMOUTIER HEEFT TAL VAN VERHALEN TE VERTELLEN

De imposante slottoren van het oude kasteel in het centrum van Noirmoutier-en-Ile herbergt een historisch museum over scheepsvoorwerpen. Een ander ongebruikelijk voorwerp is een met kogels doorzeefde leunstoel die getuigt van het lot van de Franse royalist en militair leider, Generaal Maurice d’Elbée, die deelnam aan de Vendée-oorlog in 1793. Hij raakte zwaargewond in Cholet en werd overgebracht naar Beaupréau en vervolgens naar het eiland Noirmoutier. Hij werd ter dood veroordeeld en geëxecuteerd door een vuurpeloton op het openbare stadsplein. Omdat hij door zijn verwondingen niet kon staan, werd hij zittend in een stoel doodgeschoten. Deze stoel...

ZOUTPANNEN IN HET HART VAN DIT TYPISCHE FRANSE EILAND

De in de vijfde eeuw door monniken aangelegde zoutpannen maken deel uit van het bijzondere landschap van het eiland Noirmoutier waarvan het een derde deel beslaat. Honderd “sauniers” of zoutwerkers oogsten nog altijd het zout op dezelfde traditionele manier als hun voorouders op dit prachtige Franse eiland.

HET EILAND NOIRMOUTIER EN ZIJN FIJNSTE ZOUT “FLEUR DE SEL” 

Fleur de sel is in feite een dun laagje fijne, witte kristallen, dat zich op het oppervlak van de zoutpannen vormt nadat het water verdampt is. Het raakt niet in contact met de kleibodem van de zoutpan, waardoor het zuiverder is dan het overige geoogste zout. Fleur de sel is van nature wit en biedt tal van voordelen ten opzichte van fijn zout, zoals een subtielere maar toch uitgesproken smaak waardoor men er minder van nodig heeft. Het lost sneller en gelijkmatiger op in voeding, zodat het perfect geschikt is om gerechten op smaak te brengen. Het geeft een speciale touch aan talloze gerechten en zelfs desserts (met name karamel)! 

Salt marshes Noirmoutier island

LE BOIS DE LA CHAISE, EEN SCHITTERENDE MARITIEME BOUWSTIJL VAN DE NEGENTIENDE EEUW VAN NOIRMOUTIER 

Aan het begin van de negentiende eeuw werd baden aan zee al snel een zomerse activiteit die de bezoekers naar de kust van Noirmoutier trok. De nu bekende strandhuisjes verschijnen voor het eerst en geven blijk van het begin van het strandtoerisme. De vrouwen gebruikten de huisjes om hun zwemkleding aan te trekken, want in die tijd was men preutser dan nu. De meer welgestelde toeristen bouwden bourgeois-huizen die nu deel uitmaken van de geschiedenis van het eiland Noirmoutier. Tussen 1870 en 1900 werden er honderd villa’s gebouwd in een sobere Angelsaksische en regionale stijl. Na 1910 werd de bouwstijl decoratiever en meer fantasierijk. Daarom richtten de eigenaren van Le Bois de La Chaise enkele jaren later een vereniging op om regels en voorschriften op te stellen, zoals een beperking van de ontbossing van woonpercelen, het onderhoud van de omheiningen en wegen en ook om extravagante ideeën te vermijden.

Bike Noirmoutier island Bois de la Chaise Vendee
Bridge Noirmoutier island VendeeBeach hut Noirmoutier island Bois de la Chaise

Wist je dat?  

Le Bois de la Chaise was een ontmoetingsplaats van beroemde dichters en schilders. Renoir, die hier verbleef in 1892 om enkele doeken te schilderen, beschreef het eiland Noirmoutier als volgt: “Het is een wondermooie plaats, net als het Zuiden maar de zee is mooier dan de Middellandse Zee”.

HOE KAN MEN NAAR HET EILAND NOIRMOUTIER? 

Het eiland Noirmoutier aan de westkust van Frankrijk maakt deel uit van de Vendée. Het eiland is heel eenvoudig te bereiken.

MET DE AUTO

Via de gratis brug

Dit Franse eiland is bereikbaar met de auto via de brug tussen Fromentine op het vasteland en Barbâtre in de zuidelijke punt van het eiland. In tegenstelling tot die van het eiland Ré is deze brug gratis en 24/7 open. En voor degenen die willen fietsen op Ile de Noirmoutier zijn er fietspaden op de brug in beide richtingen.

Via de Passage du Gois

Wanneer je je reis naar Noirmoutier voorbereidt, bedenk dan dat als je vanuit het Noorden komt, de oversteek via de Passage du Gois in plaats van de (zuidelijker gelegen) brug een tijdwinst oplevert van bijna 20 tot 25 minuten en circa 20 km minder afstand. Uiteraard moet je wel de tijden van de getijden kennen om te weten of het mogelijk is.

 

MET HET VLIEGTUIG

Het eiland Noirmoutier ligt op een uur afstand van het vliegveld Nantes Atlantique waar veel verbindingen zijn.

MET DE TREIN 

Op het eiland Noirmoutier zijn geen treinstations. Een dagelijkse busdienst rijdt op en neer tussen de treinstations van Challans, La Roche sur Yon en Nantes.

Dagelijkse busdienst vanaf het treinstation van Nantes

Lijn 13

Dagelijkse busdienst vanaf de treinstations van Challans en La Roche sur Yon

Lijn 571

MET DE BUS

Vanuit Nantes:
Regionale buslijn 13 vanuit Nantes

Vanaf het treinstation van Nantes, verbinding met de TGV in Nantes en boten naar het eiland Yeu, een busdienst die het gehele jaar beschikbaar is.

Naar het eiland Noirmoutier: de busstations van Barbâtre, La Guérinière en Noirmoutier-en-Ile: 1.45 u.

Tot 25 bussen per dag in de zomer.

Vanuit La Roche sur Yon:
Vertrek vanuit La Roche sur Yon via Challans, buslijn 571 - Dagelijkse busdienst met Aléop naar:
Barbâtre, La Guérinière, L’Epine en Noirmoutier-en-Île"

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

Pointe d'Arçay

Fauna en flora in de Vendée

La Roche sur Yon, 370x370

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Marais poitevin

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Yeu island

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

tiffauges-370x370

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Jaunay lake

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water