Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Beleef de Vendée
  3. Natuur en landschappen
  4. Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Absolute aanradersOnvergetelijk

Het regionaal natuurpark Marais poitevin blinkt uit in biodiversiteit

Het regionaal natuurpark Marais poitevin is een van de mooiste natuurparken van Frankrijk gelegen in de zuidelijke streek van de Vendée. Ooit was het volledig bedekt door water, maar dankzij grootscheepse en ingenieuze werkzaamheden door de mens is het nu een buitengewoon beschermd landschap met een ongekende biodiversiteit. Het biedt een breed scala van activiteiten in een prachtige groene natuur, dat ook wel bekend staat als het Groene Venetië. De streek heeft talrijke titels (labels) verkregen, zoals Regionaal Natuurpark (Parc Naturel Régional), Grote Reservaten van Frankrijk en de Europese Tourist Destination of Excellence. Het Marais Poitevin is de bestemming bij uitstek voor “slow tourism” en milieuvriendelijke activiteiten… boottochten over de kanalen van het Groene Venetië, vogelspotten, fietsen, vissen, trektochten en nog veel meer…. Waarom zou je het niet eens proberen?

Het regionaal natuurpark Marais Poitevin is een overblijfsel van de voormalige Golf van Poitou en is een van de fraaiste door de mens gemaakte beschermde landschappen. Op steenworp afstand van de moerassen liggen schilderachtige dorpen rond het bos Mervent-Vouvant. Het Marais Poitevin is een landschap van 112.000 hectare met tal van onderling verbonden kanalen en groene vlakten. Het is verdeeld in drie zones:

  • de kuststreek (De Baai van Aiguillon, een voedselbron voor mens en dier)

  • het drooggelegde moeras dat gebruikt wordt voor de landbouw,

  • en het drassige moeras dat bekend staat als het “Groene Venetië” (een gebied dat in de winter onder water staat).

ET GROENE VENETIË, EEN BESCHERMD LANDSCHAP MET EEN LABYRINT VAN WATERWEGEN

Het Groene Venetië is uniek in de wereld dankzij de veelzijdigheid en de grootte (28.000 hectare). Een ongelooflijke wirwar van Franse kanalen waaraan de mens vorm heeft gegeven. De plaatselijke “maraîchins”-boeren hebben honderden kilometer sloten, kleine reservoirs (conches) en kanalen gegraven om het water sneller te laten stromen. Deze waterwegen werden gebruikt voor het vervoer.

Tegenwoordig is het Groene Venetië een beschermd landschap voor “slow tourism”. Dit uitzonderlijke natuurgebied kan men het beste met de boot verkennen in de verfrissende schaduw van de emblematische knotwilgen en populieren langs de oevers van de waterwegen.

 

 

Wist je dat? 

Sinds 2003 heeft de Franse regering het drassige moerasgebied erkend als beschermd landschap. Daarna kreeg het in 2010 het label “Grand Site de France” voor het duurzame management.

Een rondleiding over het water door het regionaal natuurpark Marais Poitevin 

De beste manier om dit beschermde landschap te verkennen is aan boord van een barque (een traditioneel platboomd vaartuig). Samen met een gids (optie) ontdek je sommige van de meest geheime en authentieke kanalen van het Groene Venetië alvorens aan te komen bij de monumentale deuren van de abdij in Maillezais in het hart van deze prachtige groene natuur.

Voor de liefhebbers van avontuur is het mogelijk een kano te huren waarmee men de verschillende plekken van het Groene Venetië kan ontdekken die per boot onbereikbaar zijn!

marais poitevin
Maillezais marais poitevin green venice vendeeMarais poitevin Maillezais

Boeiende boottochten over de kanalen van het regionaal natuurpark Marais Poitevin

Om de waterwegen van het Groene Venetië te verkennen, kan je traditionele boten huren bij de volgende aanlegsteigers: 

 

>> Aanlegsteiger van Damvix
>> Aanlegsteiger van de abdij van Maillezais
>> Aanlegsteiger Petit Port Sauvage in Maillezais
>> Aanlegsteiger Gué de Velluire
>> Aanlegsteiger Autize in Saint Sigismond
>> Aanlegsteiger Venise Verte in Mazeau
>> Aanlegsteiger Capucines in Maillé

 

HET MARAIS POITEVIN IS MET ZIJN BIODIVERSITEIT IS IDEAAL VOOR DE VOGELSPOTTER 

Dit drooggelegde moerasgebied van Frankrijk is daarentegen beschermd tegen overstroming. Deze verschillende landschappen van het regionale natuurpark Marais Poitevin bestrijken circa 47.000 hectare. De droge moerassen zijn rijk aan waterplanten en bieden de gelegenheid om veel zoogdieren te bewonderen, zoals de Europese otter!

In het nationaal natuurpark Michel Brosselin in Saint Denis du Payré kan men een uitzonderlijke biodiversiteit bewonderen. Ideaal voor de vogelspotter: honderden verschillende vogelsoorten zoals de steltkluut, de bruine kiekendief, de zwartbuikfluiteend of de grauwe gans…

ALLES OVER REGIONAAL NATUURPARK MARAIS POITEVIN IN HET MAISON DU MAITRE DE DIGUES 

Het Maison du Maître de Digues is een emblematische plaats in het regionaal natuurpark Marais Poitevin: het waterbeheer begon hier in de zeventiende eeuw.

Wanneer je de tentoonstelling over de dijken bezoekt, zie je dat het Marais Poitevin uit tal van verschillende landschappen bestaat. Bekijk hoe de dijk in de loop van de seizoenen verandert, luister naar de geluiden van het moeras in de groene natuur en ontdek het werk van een “recalou” (de naam van de werkers die belast zijn met het onderhoud van de sloten). Hier leer je ook meer over het verschil tussen het drassige en het droge moeras in dit beschermde landschap

 

Wanneer je het oude huis betreedt dat veranderd is in een ecomuseum, waan je je terug in de oude tijd. Je ontdekt de omgeving waarin men vroeger leefde, de verschillende ambachten en de handel, evenals het dagelijkse leven van de dijkmeester (Maître de Digues). Een belangrijke persoon, belast met het toezicht op het waterbeheer en het onderhoud van de moerassen. Je merkt al gauw dat het regionaal natuurpark Marais Poitevin niet alleen uit het Groene Venetië bestaat!

Canals Marais poitevin Vendee

KANALEN EN SLOTEN DOOR DE ONGEREPTE NATUUR VAN HET MARAIS POITEVIN 

De deskundig uitgegraven kanalen in deze groene natuur maken de regeling van het waterpeil mogelijk. Ze vormen een netwerk dat men kan vergelijken met een wegennet: sloten en ringvaarten zoals primaire en secundaire wegen.

Het Five Abbots kanaal is de beroemdste van het Marais Poitevin: het werd gegraven in 1217 en getuigt van de afvoerwerken van de vijf abdijen van de middeleeuwen. Het werk behelsde de uitgraving van een groot en 9 kilometer lang kanaal door de ongerepte natuur om het moeras te draineren tussen Chaillé les Marais en Marans.

HYDRAULISCHE WERKEN IN HET REGIONAAL NATUURPARK MARAIS POITEVIN 

Door een complex systeem van dijken en kanalen wordt het waterpeil geregeld in deze ongerepte natuur. Het maakt het mogelijk om water af te voeren of juist tegen te houden aan de moeraszijde en voorkomt dat zeewater bij de kust binnendringt. Dit systeem is het geheim van het kwetsbare evenwicht van dit beschermde landschap dat de mens al generaties lang in staat heeft gesteld op dit op de zee gewonnen land te wonen.

De sluisdeuren: via deze deuren loopt het water uit het moeras. Ze worden op natuurlijke wijze bediend door de waterkracht; bij eb kan het water ontsnappen, terwijl bij vloed door de druk van het getij de deuren gesloten blijven en het zeewater het moeras niet kan binnendringen.

Deze indrukwekkende systemen kan men bewonderen bij de sluisdeur Porte des Grands Greniers in het kanaal Clain of de sluisdeuren Portes des Cinq Abbés in het Canal des Cinq Abbés waar de werking tweevoudig is.

Le Gouffre van Ile d'Elle: deze structuur werd gebouwd tussen 1663-1664 om de samenloop en de vermenging van het water van de rivier Vendée en dat van het Canal de Vix te voorkomen. Het door het Vix-kanaal afgevoerde water mag niet gemengd worden met het wassende water van de rivier! 

GEMEENTEGRONDEN, BIODIVERSITEIT VAN ONGEKENDE RIJKDOM 

De gemeentegronden zijn grote drassige graslanden waar op meer dan 250 hectare gegraasd kan worden. Planten, zoogdieren en trekvogels bevolken het gebied in groten getale en scheppen een rijke biodiversiteit. Er bestaan meer dan 100 verschillende plantensoorten: addertongboterbloem (Ranunculus ophioglossifolius) die deel uitmaakt van de boterbloemfamilie of Genadekruid (Gratiole officinale) van de helmkruidfamilie...

Deze weiden behoren tot de gemeenten op de grond waarvan ze gelegen zijn. Plaatselijke veefokkers laten hier hun koeien en paarden grazen tegen betaling aan het gemeentebestuur. De kuddes worden hier doorgaans in het voorjaar toegelaten, wanneer de gemeentegronden opengesteld worden. Ze keren daarna in de herfst terug naar de stal voordat de grond te nat wordt.

 

DE BAAI VAN AIGUILLON, NATIONAAL NATUURPARK EN VOEDINGSBODEM VOOR MENS EN DIER 

De Baai van Aiguillon is een fraaie overgang van de groene natuur van het achterland van de Vendée naar de Atlantische oceaan aan de Franse Westkust, niet alleen een vermenging van zoet en zout water, maar ook van de mens en de natuur. Een zeldzaam en opmerkelijk gebied waarvan het landschap dagelijks verandert in het ritme van de getijden. Bij eb wordt de baai overheerst door enorme modderpoelen en bij vloed wordt het bijna geheel overstroomd tot aan de door de mens aangelegde dijken.

De gehele baai is als nationaal natuurpark een beschermd landschap en bijzonder geliefd bij de vogelspotter. Het vormt een waar kruispunt voor trekvogels afkomstig van Noord-Europa, Siberië of Canada.

Volgens de legende is de mosselkweek hier ontstaan door de schipbreuk van een Ierse zeeman Om zich te voeden probeerde hij zijn net in een poel uit te spreiden, waaraan mossels zich hadden gehecht. En aldus ontstond de mosselkweek! Deze mossels “Moules de Bouchot” zijn nu internationaal vermaard dankzij hun aparte hazelnootaroma. Het gebied is ook geschikt voor de kweek van andere schaal- en schelpdieren. De belangrijkste daarvan zijn oesters, kokkels en venusschelpen.

Voor visliefhebbers is het gebied tussen Aiguillon sur Mer en Faute sur Mer ook bij uitstek geschikt: schol, zeebaars, zeebrasem en andere zeebarbelen.

Oiseaux à la Pointe d'Arçay

Onze andere prachtige landschappen te ontdekken

Noirmoutier beach

De vier seizoenen van de Vendée

Pointe d'Arçay

Fauna en flora in de Vendée

La Roche sur Yon, 370x370

La Roche sur Yon, het ware hart van de Vendée met tal van bezienswaardigheden

Plage du Paracou aux Sables d'Olonne

Franse kustplaatsen, badplaatsen en havens

La Tranche sur Mer

Vakantie aan zee: ontdek de prachtige zandstranden van de Vendée

Yeu island

Het eiland Yeu, een van de mooiste Franse eilanden aan de Atlantische kust

Het eiland Noirmoutier, een paradijs aan zee aan de Franse Westkust

tiffauges-370x370

Het coulissenlandschap van de Franse dorpen rond de Puy du Fou

Jaunay lake

Rivieren, meren en kanalen in Frankrijk voor vakantie aan het water