Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. Eten & Drinken
  3. Traditionele streekgerechten

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou

Traditionele streekgerechten

De Franse keuken is veelal gebaseerd op seizoensproducten uit de streek. De Vendée vormt geen uitzondering op deze regel. Onze mooie streek  biedt tal van innovatieve en traditionele smaakvolle gerechten met culinaire invloeden van zowel het land als de zee. Vis en schaaldieren zijn uiteraard de culinaire sterren van onze streek langs de Atlantische kust van Frankrijk. Traditionele feesten bieden je de kans enkele van deze Franse lekkernijen te proeven. De vermaarde mogettes van Vendée, het populaire préfou knoflookbrood uit de oven, de smakelijke sardientjes of de uitmuntende bouchot mosselen. Sluit je maaltijd af met een stuk overheerlijk brioche brood of Franse pruimentaart uit de Vendée. Geniet van magische culinaire ervaringen! 

brioche vendee label rouge

DE BRIOCHE VENDÉENNE

Het Brioche brood en Gâche ‘made in de Vendée’ hebben een lange geschiedenis. Deze regionale Franse specialiteiten hebben elk hun specifieke, smaakvolle kenmerken - romig en ietwat stevig of smeuïg zacht en zoet. Beiden zijn overheerlijk - c’est de la gourmandise!    

huitres vendee atlantique ostréiculture

ATLANTISCHE OESTERS ETEN IN DE VENDÉE

Oesters zijn al sinds de achttiende eeuw een Franse specialiteit. De vermaarde oestervariëteit die langs de Atlantische kunst van Frankrijk wordt gekweekt heet Vendée Atlantique. Deze soort behoort tot de beste oesters van Frankrijk. Trek erop uit en volg de Vendée Atlantique Oesterroute om deze vermaarde oesters te proeven. Een 80 km tellende reis. Een verkwikkende zilte belevenis.

sardines vendee saint gilles croix de vie

Sardientjes uit Saint Gilles Croix de Vie

Sardientjes en Saint Gilles Croix de Vie vormen al eeuwen een perfect duo. Deze kleine zilverkleurige vis is de plaatselijke ster en staat centraal binnen de tradities van deze sfeervolle kleine vissershaven.

marais salant ile de noirmoutier saunier fleur de sel

FLEUR DE SEL, WIT GOUD UIT DE ZOUTPANNEN VAN FRANKRIJK

De Vendée oogst sinds de middeleeuwen het fleur de sel.  Een kostbaar ‘wit goud’ dat nog op ambachtelijke wijze wordt geoogst in de zoutpannen van Frankrijk

moules vendee

BOUCHOT MOSSELEN

Mosselen zijn één van de specialiteiten uit de Vendée, met name de in de Baai van L’Aiguillon gekweekte Bouchot mosselen. Deze kleine, bolle en volle mosselen worden hier in zee gekweekt dankzij een getijden techniek.  Ze groeien aan touwen die rond in de zeebodem geplaatste palen gewikkeld zijn.    

Préfou vendéen

LE PREFOU; KNOFLOOKBROOD UIT DE OVEN

Préfou wordt tegenwoordig vaak als voorgerecht of bij de borrel geserveerd maar dit heeft niets met de oorsprong van deze culinaire specialiteit te maken. Dit knoflookbrood uit de oven diende voorheen om de temperatuur van de houtoven te testen.

jambon mogettes plat traditionnel vendée

MOGETTE EN DE OP 2 NA POPULAIRSTE FRANSE HAM

De Mogette de Vendée (grote witte bonen)  en de traditionele Jambon de Vendée zijn een voortreffelijke combinatie en favoriet bij  de streekbewoners. Dit smaakvolle gerecht wordt ook wel ‘jambon mogette’ genoemd.

Foie Gras

EEND EN ZWARTE KIP UIT CHALLANS IN FRANKRIJK ; CULINAIRE ‘SAVOIR-FAIRE’

De Vendée staat bekend om de pluimveebedrijven en met name om de in Challans op  traditionele wijze gefokte kippen en eenden. 

Plat de pomme de terre bonnotte

LA BONOTTE KRIELTJES UIT HET EILAND ÎLE DE NOIRMOUTIER FRANKRIJK

De Bonotte krieltjes uit Noirmoutier zijn een zeldzame Franse lekkernij. Elk jaar wordt er slechts 80 ton van deze aardappels gerooid. Deze kleine goudgele aardappel heeft een uitmuntende reputatie en staat hoog in het vaandel bij talloze chef-koks. Het staat genoteerd op de lijst van internationale aardappelrassen onder de naam ‘Bonotte de Noirmoutier’!  

poissons fruits de mer vendée

DE VENDÉE, EEN ZEE AAN ZILTE LEKKERNIJEN

De Vendée is een luilekkerland voor liefhebbers van vis en schaaldieren. In elk seizoen kun je hier van verse vis genieten. Je hebt de keuze uit een uitgebreide waaier aan schaal- en schelpdieren; kreeft, garnalen, inktvis... loopt het water je al in de mond? 

Évènement les Dîners Toqués aux Sables d'Olonne

FRANSE SPECIALITEITEN VOOR EEN ZOETE NOOT NA DE MAALTIJD

Je kunt de streek niet verlaten zonder het Franse gebak en met name dat uit de Vendée te proeven  Tal van deze traditionele recepten vormen nog steeds een hoogtepunt tijdens familiefeesten en zijn tevens een feestje voor je smaakpapillen!