Ciel nuageux avec pluies faibles16°
NL
menu burger
  1. Home
  2. À la Une
  3. Een korte culinaire vakantie op het eiland île de Noirmoutier in Frankrijk

Boek nu

  • Accommodatie
  • Puy du fou
Nieuw Nieuw

Een korte culinaire vakantie op het eiland île de Noirmoutier in Frankrijk

Gepost op 20 september 2023
Gastronomie

Een smakelijk kort verblijf op het eiland île de Noirmoutier in Frankrijk, wat een fantastisch idee! Hier kun je de beste oesters van Frankrijk, overheerlijke mosselen of de wereldberoemde krieltjes proeven... Een culinaire must voor fijnproevers! De verkwikkende zilte zeelucht wekt uiteraard je eetlust op.

Breng een dagje door op île de Noirmoutier in Frankrijk om dit mimosa-eiland en de culinaire specialiteiten te ontdekken! Dankzij het milde klimaat, een visrijke zee en een vruchtbare bodem heeft het Franse eiland Noirmoutier alles in huis om hoogwaardige producten te bieden. De op het eiland te vinden specialiteiten zijn een streling voor de tong: oesters, zeebaars en tong, krieltjes en uiteraard zout. Je kunt deze overheerlijke streekproducten terugvinden bij de lokale producenten, op de markt of in de winkels op het eiland.

Smaakvolle trip tijdens een korte culinaire vakantie op Noirmoutier, volg de gids!

Start in de ochtend met de legendarische Passage du Gois. Als je over de keien rijdt, kun je de met elkaar verweven verkwikkende geuren van het eiland opsnuiven. Bij eb, kun je de schelpenrapers zien werken.

fleur de sel

Rij, zodra je aankomt op het île de Noirmoutier in Frankrijk, naar de ‘Coopérative Agricole de Noirmoutier’. De 40 ‘Noirmoutrins’ (personen die op het eiland geboren zijn) van de coöperatie bebouwen het land op ambachtelijke wijze en volgen specifieke regels en normen om de kwaliteit van hun producten te behouden. Ze leveren hun productie aan de coöperatie die het aan het publiek verkoopt. Je hebt de keuze uit een breed assortiment seizoensproducten: diverse soorten aardappels, krieltjes, courgettes, tomaten, maar ook zout en ‘mogettes’.  

De Petits Cagniote’s, overheerlijke ‘Franse koekjes en kaakjes’!

Les Petits Cagniotes, gevestigd bij de rotonde op de weg naar Noirmoutier, is de volgende stop. Je kunt hier enkele van hun specialiteiten proeven: karamelsprits en hazelnootkoekjes. Je vindt hier tevens karamelspreads, cookies en Franse koekjes. Op afspraak kun je hier ook workshops volgen.   

Fleur de sel van het eiland île de Noirmoutier in Frankrijk - zuiver witgoud!

De Coöperatie du sel Aquasel (Aquasel zoutcoöperatie) is naast de koekjesfabriek gevestigd. Ze oogsten en verkopen de vermaarde ‘fleur du sel’ van het eiland ‘Noirmoutier’. Tijdens de oogstperiode, worden er rondleidingen door de zoutpannen georganiseerd onder leiding van de sauniers (zoutwerkers).

huitres vendee atlantique ostréiculture

Strijk voor de lunch neer in de oesterbar ‘La Perle’ in L’Épine route de Noirmoutier. Hier kun je één van de lekkerste en beste oesters uit Frankrijk en overige schelpdieren proeven, die direct vers uit de kwekerij komen. Ze bereiden tevens afhaal zeevruchtenschotels.  

Zet vervolgens koers naar de Jacobsen steiger aan het eind van de haven om het zicht op de Müllembourg zoutpannen te bewonderen. Volg vanaf hier het voetpad langs de ‘Sableaux’ stranden tot je aankomt bij het vermaarde strand Plage des Dames.

Smaakvolle specialiteiten van de hand van Alexandre Couillon 

restaurant étoilé michelin vendée la marine noirmoutier alexandre couillon

Vervolg je weg, aan het einde van de dag, naar het puntje van het eiland en de vissershaven van L’Herbaudière. Geniet van de laatste zonnestralen onder het genot van een drankje op het terras van de haven.  Vergeet voordat je vertrekt, niet de typische ‘mosselen en krieltjes’ te proeven of aan te schuiven in het restaurant La Marine, gerund door Alexandre Couillon, een vermaarde met drie michelinsterren bekroonde chef-kok.

Gastronomie

Bekijk ook dit eens

Pêche à pied
Recreatie en activiteiten
Gastronomie

Na Hoogtij is rock pooling ben geweldige bucketlist-optie!